CONFERÈNCIA A NOVA YORK

Borrell: "Reconstruir el poble català costarà, si tenim èxit, 20 anys"

El ministre d'Exteriors prova de trencar la narrativa independentista del conflicte català als EUA

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Hi ha una part de la tasca diplomàtica que es fa a porta tancada, en negociacions lluny dels focus. Una altra part, no obstant, es fa a l’arena pública. I a la segona es va entregar aquest dijous a Nova York el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, que en una conferència d’una hora i mitja al Centre Jean Monnet de la New York University va abordar durant 25 minuts el conflicte català. Va deixar com a epíleg una crida a “reconstruir el poble català” i a “acabar amb la divisió” entre catalans. També va oferir un càlcul: “Costarà molt de temps; si tenim èxit pot dura 20 anys”.

Borrell ha viatjat a Nova York com a avançada de la missió espanyola que participarà en l’Assemblea General de les Nacions Unides, liderada pel president Pedro Sánchez. El seu primer acte públic era la conferència a la NYU, organitzada en forma de xerrada amb el director del centre, J. H. H. Weiler. I la primera hora, en un auditori ple, la va dedicar a analitzar tant els reptes de la Unió Europea com els globals, un terreny en què va advocar per “reinventar el multilateralisme perquè els Estats Units ja no hi són”.

Però Borrell arribava amb un altre objectiu clar: provar de canviar la impressió als Estats Units sobre què està passant amb Catalunya, una impressió especialment marcada per les imatges de la violenta repressió durant l’1-O. “Per això soc aquí”, va reconèixer en un moment de la xerrada.

Trencar la narrativa independentista

Tot i que tant el titular d’Exteriors com el seu amfitrió van apuntar els èxits professionals diplomàtics del Govern de Madrid, que es tradueixen que cap govern ni cap institució europea oferís el reconeixement a una potencial Catalunya independent, Borrell també va reconèixer que “els independentistes catalans han sigut capaços de crear una narrativa”, que va assegurar que és la que ha seguit “la majoria de l’opinió publicada” (que va diferenciar de l’opinió pública). Va assumir també que “es van cometre molts errors” i que “l’1-O va ser una desgràcia per a tothom”.

 “No pots lluitar contra la imatge d’algú que vol votar i un policia intenta impedir-l’hi”, va dir Borrell, però va defensar també que Espanya “no és un règim repressiu amb presoners polítics”. “Franco afortunadament està mort”. va dir el ministre, abans de definir Espanya com “una total democràcia, entre les 20 primeres”, i va afegir irònicament: “davant de Bèlgica, que ens dona lliçons.”

El titular d’Exteriors va recordar la seva pròpia història personal i va repassar moments històrics, l’evolució de l’independentisme, l’arribada de la crisi econòmica i “la trista història de l’Estatut”, dient que es va cometre “el gran error de fer votar la gent abans que superés la prova de constitucionalitat”. I va defensar que “estem millor avui que fa tres mesos” i va assegurar que hi ha un “nou acostament, més diàleg”. Va recordar, així mateix, que “el president del Govern ha ofert escriure un nou estatut”.

Notícies relacionades

A la seva radiografia de la situació va afirmar també que els catalans són ara “una societat completament dividida” i va assegurar que “el problema és entre catalans, no entre Catalunya i Espanya”. “En aquest escenari sociològic”, va dir, “una part ha sigut molt activa, ha treballat molt, defensant el seu punt de vista, tenint una televisió molt potent. L’altra part ha estat callada, fins que ha deixat d’estar-ho, i en aquest moment aquesta part de la societat vol ser escoltada, vol que se la tingui en compte”.

El ministre va recuperar llavors les paraules de Quim Torra sobre “un sol poble” i va preguntar “¿Qui és part d’aquest poble? ¿M’accepta o parla només de la gent a favor de la independència?” I va ser a continuació quan va tancar advocant per “reconstruir un poble català, cancel·lar la divisió”, i va fer el seu càlcul. 20 anys. Si tenim èxit.