SOBRE LES ACUSACIONS DE PLAGI

Sánchez accedeix a difondre la seva tesi a internet per evitar més desgast

Els socialistes reorienten el focus cap a Casado per les irregularitats del seu màster

El PP i Cs demanen que el president comparegui al Congrés per explicar el seu treball

zentauroepp45014885 files in this file photo taken on august 03 2018 spanish p180913125609 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

zentauroepp45014885 files  in this file photo taken on august 03  2018 spanish p180913125609
jcarbo45006814 tesis pedro sanchez180913133912

/

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els dubtes sobre la seva tesi acompanyen Pedro Sánchez des del 2014, quan va arribar al lideratge socialista sent un diputat desconegut. Llavors ja hi havia rumors d’irregularitats, falsa autoria i tractes de favor. Tot i que l’ara president sempre ho va negar tot, el seu rebuig a fer-la accessible, permetent que només aquells que havien rebut una autorització prèvia poguessin veure-la a la biblioteca de la Universitat Camilo José Cela (sense poder fer fotografies i durant un temps limitat), augmentava les sospites. Però es tractava d’un assumpte menor, no elevable a la categoria de ‘cas’. Fins aquesta setmana, quan arran de la dimissió de Carmen Montón com a ministra de SanitatCarmen Montón pel seu màster fraudulent, Albert Rivera va preguntar per la tesi al president en la sessió de control i el diari ‘Abc’ va acusar el cap de l’Executiu de plagi. Sánchez es va sentir llavors molt més pressionat, així que aquest dijous va plantar cara: va anunciar accions legals i va accedir a penjar el treball a internet.

Des d’aquest divendres a partir de les 08.00 hores i a través de Turnitin i Plagscan, dos dels ‘softwares’ més reconeguts per a l’elaboració d’estudis de coincidències en l’àmbit nacional i internacional, tots els interessats podran comptar amb una còpia del document sobre la diplomàcia econòmica espanyolai comprovar si els interrogants tenen alguna base. Sánchez insisteix que no. “Vaig fer la tesi, vaig complir tots els passos marcats per la llei, la vaig defensar davant d’un tribunal, vaig publicar les aportacions de la investigació en revistes acadèmiques i en un llibre generalista. Llavors, ¿què està passant? ¿Quin és el problema? Parlem clar: el problema és que els qui governaven fa cent dies no han assumit que avui són oposició”, va escriure Sánchez en el seu compte de Facebook. El text traspuava malestar, amb el president proclamant el seu “orgull” pel treball realitzat i acusant el PP i Ciutadans de “traspassar totes les línies vermelles”.

En el pitjor moment

La polèmica arriba quan Sánchez passa pel seu pitjor moment des que va arribar a la Moncloa. El Govern es veu llastat per la caiguda de Montón, arran d’un escàndol en la desprestigiada Universitat Rei Joan Carles molt similar al que se cenyeix sobre Pablo Casado, i per la descoordinació, plasmada en les seves nombroses rectificacions. El ‘cas tesi’ amplifica la sensació d’un Executiu en hores baixes.

El president no podia quedar-se de braços plegats, expliquen a la Moncloa, veient com “el globus s’anava inflant” en contra seu. Però són molts en el PSOE els que consideren que el pas arriba tard. “Tota la rumorologia hauria quedat en res si hagués penjat la tesi a la web fa temps”, va dir un important diputat. Hi ha col·laboradors de Sánchez que li donen la raó. Expliquen que ja el 2014 li van recomanar que fes accessible el treball, però el líder s’hi va negar. No volia, continuen en el seu entorn, ser escrutat acadèmicament i no quedar en un bon lloc. “Ara és inevitable. Donem per fet que molts mitjans titularan que la tesi és dolenta, banal i mediocre”, expliquen fonts socialistes.

El vistiplau

Notícies relacionades

Però aquest és el mal menor. Al Govern asseguren que les acusacions d’irregularitats no estan sustentades, una cosa en la qual coincideix la Universitat Camilo José Cela, que després de revisar tot el procés de la tesi de Sánchez conclou que va ser “normal”. Els socialistes intenten ara reorientar el focus cap a Casado, el màster del qual està sent investigat pel Tribunal Suprem. El líder del PP va obtenir el títol sense assistir a classe, cursant només quatre de les 22 assignatures gràcies a convalidacions. Mai ha mostrat els treballs amb què va aprovar aquestes matèries i la marxa de Montón el deixa en una posició molt incòmoda. “No sabem on són els treballs de Pablo Casado. I això que sí pot ser un problema, perquè està als tribunals”, va assenyalar la vicepresidenta, Carmen Calvo.

Però ni el PP ni Ciutadans es replegaran. Els taronges van sumar aquest dijous els conservadors a la seva iniciativa de demanar la compareixença de Sánchez al Congrés per retre comptes sobre la seva tesi. El PSOE podria evitar que el president donés aquestes explicacions parlamentàries si obté els recolzaments de Podem i els nacionalistes en la Junta de Portaveus. Tot dependrà de què hi hagi en el que serà, aquest divendres, el treball acadèmic més llegit d’Espanya. Mai la diplomàcia econòmica va suscitar tant interès.