Memòria històrica

L'ONU recomana a Espanya extradir o jutjar els crims del franquisme

L'organització també considera un "pas positiu" la decisió d'exhumar les restes de Franco

-FOTODELDIA- GRAF2088. MADRID, 13/09/2018.- Los diputados socialistas y de Podemos celebran, ante la mirada del dirigente popular Pablo Casado (1d), que el Congreso aprobara hoy el decreto que permitirá exhumar los restos del dictador Francisco Franco (1892-1975) del Valle de los Caídos, monumento que mandó construir él mismo. EFE/Mariscal

-FOTODELDIA- GRAF2088. MADRID, 13/09/2018.- Los diputados socialistas y de Podemos celebran, ante la mirada del dirigente popular Pablo Casado (1d), que el Congreso aprobara hoy el decreto que permitirá exhumar los restos del dictador Francisco Franco (1892-1975) del Valle de los Caídos, monumento que mandó construir él mismo. EFE/Mariscal / Mariscal (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El relator especial de les Nacions Unides per a la Veritat, la Justícia, la Reparació i la Garantia de No Repetició, Fabio Salvioli, ha recomanat aquest dimarts a Espanya que, després del "pas positiu" d’exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos, continuï amb la reparació integral de les víctimes de violacions de drets humans durant el franquisme, l’extradició o judici als culpables i la no obstaculització de processos judicials oberts sobre això en altres països.

Salvioli ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació davant del Congrés dels Diputats abans de participar en una jornada organitzada a la Cambra pels grups parlamentaris d’Units Podem, ERC, el PNB, Compromís i EH Bildu sota el títol "El dret a la justícia de les víctimes de crims internacionals en l’ordenament jurídic espanyol".

Notícies relacionades

Recordant que així ho va recomanar el seu predecessor en el càrrec de relator el 2014, Salvioli ha comentat que l’exhumació de Franco és "un pas positiu" perquè el Valle de los Caídos "no continuï sent un monument oprobiós per a les víctimes de violacions de drets humans comeses en l’època".

Ara bé, entén que és "un pas que ha de ser continuat per d’altres de molt importants", com la reparació integral de les víctimes, no obstaculitzar els processos per querelles obertes en altres països i complir amb l’obligació d’extradir o jutjar els culpables, perquè "no hi ha cap impediment en el dret nacional ni internacional per no avançar en el judici i condemna dels culpables".