El Congrés aprova l'exhumació de Franco amb l'abstenció del PP i Cs

El Govern assenyala que no hi pot haver "pau i concòrdia" amb el dictador al Valle de los Caídos

Populars i taronges acusen Sánchez d'utilitzar aquesta simbòlica mesura com a "cortina de fum"

19i1vxgqihrmgbldysdnv1100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Sense excessiva polèmica ni debats encesos, el Congrés ha aprovat aquest dijous l’exhumació de Francisco Franco, una mesura que cap govern s’havia atrevit a prendre fins ara. La Cambra Baixa ha convalidat el decret de l’Executiu, que ordena la sortida del cadàver embalsamat del dictador del Valle de los Caídos perquè la seva família, radicalment contrària a aquesta iniciativa, se’n faci càrrec. El Govern ha tirat endavant el decret per 172 vots a favor, dos en contra i 164 abstencions. La majoria que ha permès aprovar aquesta mesura ha sigut la mateixa que la de la la moció de censura que va permetre a Pedro Sánchez desallotjarMariano Rajoy de la Moncloa. Tant el PP com Ciutadans s’hi han abstingut, tot i que els dos vots en contra, potser per error, provenen de diputats del grup popular: Jesús Posada, expresident del Congrés, i José Ignacio Llorens. 

Durant el debat, la vicepresidenta, Carmen Calvo, ha argumentat que l’exhumació és una condició indispensable per a "la pau i la concòrdia". També ha assenyalat que els grups que no recolzaran la norma, el PP i Ciutadans, s’han de preguntar sobre la seva condició de "demòcrates".

Els precedents

"Hem de normalitzar una situació que suposa una anomalia democràtica extraordinària: tenir el dictador en un mausoleu d’Estat, en un lloc on pot ser exaltat", ha assenyalat Calvo. "El nostre país no pot tenir aquest greuge constant a unes víctimes que no han rebut el respecte i l’honra que es mereixen. No hi ha pau ni concòrdia mentre les restes de Franco estiguin on estan. No hi poden haver més dilacions", ha continuat la vicepresidenta, basant la iniciativa del Govern en la llei de memòria històrica (el decret suposa una reforma d’aquesta norma), l’informe dels experts sobre el Valle de los Caídos, la proposició no de llei del Congrés del maig de l’any passat, que va aprovar l’exhumació sense vots en contra, i les recomanacions de les Nacions Unides en aquest mateix sentit.

"Qui no en vegi la urgència, no en veu la necessitat. Qui no vegi la forma, no veu el fons. Cadascú queda interrogat davant de si mateix com a demòcrata sobre una qüestió que és una anomalia atroç", ha conclòs Calvo, amb referència al PP i Ciutadans.  Després, ja als passadissos de la Cambra baixa, la vicepresidenta ha fet declaracions més contundents. "Lamentablement, les dretes espanyoles segueixen enredades amb el franquisme", ha dit.  

Els temps

El decret, després de la seva aprovació, serà tramitat com a projecte de llei per incloure-hi mesures com la creació d’una comissió de la veritat sobre la guerra civil i la dictadura, un museu sobre aquest negre període i la nul·litat de les sentències dels tribunals d’excepció franquistes. En un primer moment, el Govern va anunciar que l’exhumació tindria lloc abans de final d’any, però fonts de la Moncloa van precisar després que la sortida de les restes de Franco es pot demorar fins a principis del 2019.

Notícies relacionades

Res d’això canvia la posició del PP i Cs. Des del grup popular, Jorge Fernández Díaz, s’ha preguntat: "¿És una necessitat urgent exhumar el cadàver de Franco 43 anys després? Home, no ens prengui pèl".

Els arguments de Cs han sigut similars. El partit taronja, a través de José Manuel Villegas, el seu secretari general, ha traslladat que, en el fons, l’exhumació de Franco només busca "tapar" la "incompetència" de Sánchez. "Cal posar solucions per reparar l’anomalia, però vostès no la reparen: presenten una solució parcial i insuficient, a través d’un instrument que no és l’adequat, com és el reial decret. No n’hi ha cap necessitat extraordinària ni urgent. Després de 40 anys, desenterrar el cadàver de Franco no és urgent.  Qui en té la urgència és el president del Govern, per llançar una cortina de fum que tapi les vergonyes i debilitats del Govern. Però aquesta cortina de fum no dona per tapar la seva debilitat, la seva incapacitat i la seva incompetència", ha dit.