Podem

Iglesias exigirà a Sánchez paralitzar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

El líder de la formació morada contradiu el Govern sobre que les bombes "d'alta precisió no maten civils"

pedro

pedro / JOS LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha avançat aquest dilluns que la seva formació exigirà al Govern paralitzar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita i ha recordat a l’Executiu que no pot governar sol i que els pressupostos depenen del recolzament de la formació morada, que està disposada a "posar l’espatlla".

En una entrevista a TVE coincidint amb el balanç que farà el president del Govern, Pedro Sánchez, Iglesias ha afirmat que veu "assenyat" acabar la legislatura i que això depèn que hi hagi pressupostos, cosa que al seu torn dependrà que l’Executiu negociï amb Units Podem i la resta de forces que van recolzar la moció de censura (PDECat, ERC i PNB).

Sobre si va exigir paralitzar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, el líder de Podem ha respost que "és una exigència nostra, com li exigirem que consideri el reconeixement de l’Estat palestí. Per desgràcia, nosaltres no governem. Ara bé, ¿el Govern pot governar sol? Si no hi ha pressupostos, el Govern no pot governar. Intentarem negociar aspectes que tinguin a veure amb la política econòmica i amb la política internacional, també".

Després d’apuntar que és "greu" la venda d’armes a l’Aràbia Saudita i que en aquest afer el Govern ha comès la incoherència de "dir una cosa i fer-ne una altra", Iglesias ha criticat que l’Executiu digui que les bombes "d’alta precisió no maten civils", quan s’ha demostrat que és així.

Ha advocat per un model que no faci dependre la feina a les drassanes de la venda d’armes "a una dictadura" i ha justificat el cas de l’alcalde de Cadis, José María González, ‘Kichi’, a l’assenyalar que entén que "ha de dir coses que abans no deia" i que, en tot cas, la competència en aquest afer és del Govern i la seva posició és diferent.

De moment, Iglesias està satisfet de les negociacions amb el Govern i d’haver aconseguit acords perquè les pensions es revalorin d’acord amb l’IPC o que acabin les retallades en educació, però reclama, a més, justícia fiscal, que s’elimini el copagament famacèutic, que pugi el salari mínim a mil euros o que es deroguin les reformes laborals.

"Sobre la base d’acords que beneficiïn la majoria de la gent estem disposats a mantenir el Govern i cogovernar des del Congrés fins que hi hagi eleccions" i en aquell moment "sortirem a guanyar-les", "el meu objectiu és ser president del Govern", ha dit.

Iglesias ha afegit: "Ara, com socis de Govern estem disposats a posar l’espatlla perquè les coses continuïn canviant Espanya". També ha celebrat que els arguments de Podem passin a ser els del Govern i que s’hagi acceptat abaixar els impostos a la classe treballadora i els autònoms.

Així mateix, ha advocat perquè en l’impost de societats els tipus reals passin a ser nominals i ha defensat una taxa a les transaccions financeres per ajudar que Espanya tingui un "terra d’ingressos".

Mesures que són "condició de possibilitat" perquè hi hagi pressupostos, segons Iglesias, que ha augurat que després de les pròximes eleccions hi haurà un Govern de coalició, ja sigui entre dues formacions de dretes o extrema dreta, o dues forces progressistes.

Iglesias a Sánchez: "Fes-los callar"

El líder de Podem ha defensat el president del Govern de les informacions publicades per diversos mitjans de comunicació, assegurant que va plagiar la tesi doctoral. Així mateix, ha apuntat que va instar el líder de l’Executiu a publicar el seu treball universitari.

"Estic molt preocupat perquè hi ha una cosa molt greu, s’han publicat informacions falses. Hi ha hagut diaris que han dit que Sánchez va fer plagi i això és mentida i el més greu és que diguin que continuaran mentint. L’hi vaig dir a ell personalment: Fes-los callar i publica la tesi", ha assegurat Iglesias en una entrevista a 'Los Desayunos de TVE'.

Segons el seu parer, el que és "realment greu" és que el president del PP, Pablo Casado, "digui que té un màster per un institut esquitxat d’irregularitats i no ensenyi el seu treball de final de màster". "Casado té l’obligació d’ensenyar el treball i, si no ho fa, està reconeixent que no el va fer", ha afirmat.

Per al secretari general de Podem, és "assenyat" que, quan hi ha una demanda de transparència, els treballs acadèmics que permeten ser doctor es publiquin. "És legítim que a algú que faci una tesi doctoral se li exigeixi publicar-la perquè no hi ha res per amagar", ha remarcat, per afegir que el PP va encarregar la lectura de les tesis dels líders de Podem perquè volien saber com pensaven.

Notícies relacionades

A més del cas del màster de Casado, Iglesias ha mostrat els seus dubtes sobre del currículum del president de Ciutadans, Albert Rivera, ja que ha advertit que "diu que és doctorand i no està matriculat" o que "té un màster als Estats Units i després no ho té clar".

"Crec que fa moltíssim mal a l’educació veure situacions que s'acosten al patetisme en alguns dirigents polítics", ha remarcat en relació amb els líders del PP i Cs.