ACTE D''ESPANYA CIUTADANA'

Rivera apressa eleccions i exigeix a Sánchez que «no anteposi la butaca als interessos d'Espanya»

«El problema no és del PSOE o del PP, és el sanchisme que vol pactar amb els nacionalistes», defensa

El líder de Cs evita la polèmica sobre el seu currículum i torna a demanar al president del Govern que comparegui per la seva tesi

fsendra44816232 rivera180829132441

fsendra44816232 rivera180829132441

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Albert Rivera ha aterrat aquest dissabte a Barcelona, en un acte convocat per la plataforma ‘Espanya Ciutadana’, el primer que celebren a Catalunya després d’haver recorregut Madrid, Màlaga i Palma de Mallorca, disposat a exigir un avenç electoral a Espanya

Acompanyat per la plana major de Ciutadans, ha donat per esgotada la legislatura de Pedro Sánchez i ha assegurat que tornar a les urnes seria “el millor per a Espanya”. “Han perdut els papers i és el moment d’obrir una nova etapa. Anem a les urnes, fixem data i que guanyi el millor”, ha inaugurat, i ha exigit a tot aquell que es presenti que expliqui prèviament amb qui governarà. “El problema no és del PSOE o del PP, és el sanchisme que vol pactar amb els nacionalistes”, ha rematat.

En un discurs emmotllat a les premisses d’una precampanya, el líder dels taronges ha censurat que “no pot compartir una Catalunya supremacista” com la que segons el seu parer promulga del president Quim Torra, i tampoc que el Govern d’Espanya “estigui en mans dels qui volen liquidar-la”.

“No anteposi la butaca”

“Torra ha dit que vol liquidar l’Estat, que desobeirà les sentències judicials i Pedro Sánchez no s’immuta. Els nacionalistes han dit que obriran ambaixades per anar contra Espanya, i mira cap a un altre costat”, ha encarrilat. I ha enllaçat aquestes asseveracions ambl’encesa polèmica sobre els màsters fraudulents, i les acusacions de plagi a la tesi doctoral del president del Govern: “Com li preguntis per la llei de transparència universitària i per la tesi llavors sí que ets l’enemic. Es diu control democràtic, sessió de control, comparèixer en el Parlament. Per molts nervis que tingui, que no anteposi la butaca als interessos d’Espanya”, ha emfatitzat, ovacionat pels seus a crits de “president”.

Rivera ha clamat per la “protecció de la democràcia” i per “recuperar la presència de l’Estat a Catalunya”. “Vam parar un cop, vam aplicar la Constitució, vam convèncer els que no ho estaven i que no decaigui l’ànim perquè els tornarem a frenar”, ha defensat, i ha assegurat que, si guanya les generals, configurarà “un govern amb autoritat moral y constitucionalista”.

Contra el nacionalisme

Des del Moll de la Marina de Barcelona, la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, ha entonat un discurs d’agraïment als “herois anònims” que “han dit prou a un pensament únic que fa seguir ordres de l’aparell nacionalista que assenyala i criminalitza si no et comportes com volen”.

Arrimadas ha carregat contra el nacionalisme i el populisme, “els dos problemes més greus d’Europa”, i ha enlletgit el president del Govern “que els recolzin més i sense fissures des de les institucions europees” que des de Moncloa, on els seus membres “estan lligats de mans pel separatisme”.

Al crit de “No esteu sols”, els assistents han aplaudit la intervenció de la catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Teresa Freixes, que ha defensat que “sense l’Estat de Dret desapareix la igualtat, la llibertat i el pluralisme” i ha demanat que s’insisteixi a les aules en la “penetració d’aquests valors constitucionals i europeus”.

Notícies relacionades

L’exministre socialista Celestino Corbacho ha participat en l’esdeveniment a través d’un vídeo i ha reivindicat la vigència de la Constitució. “Es pot, evidentment, reformar, però cal definir clarament quin és l’objectiu que es pretén. I només tindria sentit si és per enfortir-la, per mirar al futur des de la unitat i per participar més activament en un gran projecte com és la Unió Europea”.

Projecte “nazi”

Per la seva part, la crítica literària Mercedes Monmany ha assegurat que el nacionalisme és “la pesta d’Europa i el causant de les matances”. “Ara és lleig allò d’afusellar i matar, llavors ens desproveiran d’humanitat”, ha afegit, i ha esmentat algunes de les declaracions del president Quim Torra. “Això és un projecte nazi”, ha sentenciat, i ha comparat la propaganda difosa durant el nazisme amb l’independentisme català. “L’assenyalament, l’expulsió, com feien els nazis”.