TENSIÓ PELS SÍMBOLS

Sant Joan de Déu ajorna la gravació d'un vídeo d'una colla castellera contra el càncer infantil

L'Hospital de Sant Joan de Déu, centre que ha encarregat l'espot, atribueix el cas a un malentès

zentauroepp5488783 vilanova i la geltru 26 11 2006  los bordegassos  levantaron180913113137

zentauroepp5488783 vilanova i la geltru 26 11 2006 los bordegassos levantaron180913113137 / DIEGO CALDERON

3
Es llegeix en minuts
Laura Puig

La polèmica pelcolor groc i la seva equiparació amb la causa independentista ha viscut aquest dijous un nou capítol, amb la suposada prohibició a una colla castellera de lluir la seva camisa oficial en un anunci sobre la lluita contra el càncer infantil per ser aquesta del mateix color que el que s’utilitza per reivindicar la llibertat dels polítics i líders independentistes presos.L’Hospital de Sant Joan de Déu, centre que ha encarregat l’espot, ha atribuït el veto a un "malentès" i ha negat qualsevol motivació política. La polèmica ha portat el centre hospitalari a ajornar la gravació de l’anunci. "L’elaboració del vídeo s’ajorna a pròximes dates i convidarem els Bordegassos i altres colles a participar-hi si ho creuen convenient".

El cas l’ha denunciat aquest matí la mateixa colla delsBordegassos de Vilanova i la Geltrú (Garraf) en un comunicat difós a través del seu perfil de Twitter, en què transmetien la seva "sorpresa, disgust i incomprensió" per l’actuació.

La colla ha explicat que fa uns mesos els va contactar una empresa que realitza anuncis per oferir-los participar en un vídeo promocional de l’hospital, una oferta que no van rebutjar "malgrat que els requeriments de la gravació no eren fàcils (volum de persones, realització del castell, hores de rodatge...)". "Desafortunadament, tenim ben a prop persones que tenen càncer infantil i tota la colla va tenir clar que ens hi havíem d’implicar", ha afegit.

Però la "sorpresa" va saltar quan l’empresa, al cap de pocs dies, els va traslladar que hi havia un problema "innegociable": el color de la seva samarreta, un color que, segons recorden els Bordegassos, és també el de la lluita contra el càncer infantil.

"Com que suposem que aquesta aversió al nostre color groc no deu ser perquè ens representi a nosaltres o a la lluita contra el càncer infantil, tan sols ens queda pensar que se’ns discrimina perquè algú podria arribar a relacionar el nostre color groc amb la demanda de llibertat dels presos polítics", ha remarcat la colla en el seu comunicat abans d’assegurar que no podien acceptar un canvi de color.

L’agència al·lega un veto creatiu

En declaracions a EL PERIÓDICO, fonts de Sant Joan de Déu ha atribuït el veto a un "malentès" i han assegurat que l’hospital "no pot vetar el color groc ni cap altre", i menys encara per una qüestió política.

Segons les esmentades fonts, després de conèixer la denúncia dels Bordegassos, l’hospital s’ha posat en contacte amb l’agència de publicitat encarregada de l’espot, Double You, per conèixer els detalls del que ha passat. Aquesta agència ha dirigit durant l’últim any i mig la campanya de captació de fons per construir un centre especialitzat en càncer infantil que pretén ser referent a Europa i s’encarrega també de realitzar el vídeo final de campanya una vegada s’han recaptat pràcticament tots els diners previstos.

Notícies relacionades

Double You, han afegit les fonts, va tenir la idea d’incloure castellers en l’espot i va contactar amb diverses colles, entre les quals, la dels Bordegassos, tot i que finalment la va descartar "perquè no encaixava en la idea creativa del vídeo". "Va ser per un tema de creativitat, no per un tema polític", han remarcat a Sant Joan de Déu, que han atribuït la interpretació del motiu polític a una fallada en la cadena de comunicació entre l’agència de publicitat, una promotora, i la colla.

L’hospital s’ha posat en contacte amb els Bordegassos per comunicar-los que lamenten el que ha passat i ha donat instruccions a l’agència perquè mantingui la idea dels castellers a l’anunci, tot i que incloent-hi més colles, entre aquestes, la dels Bordegassos. "Ens sap greu, no és just", han destacat les esmentades fonts, abans d’assegurar que els de Vilanova han acceptat aquesta nova oferta. "No tenim cap problema a participar-hi d’aquesta manera", ha confirmat un portaveu de la colla.