Després del decret fallit

El Govern negocia amb els Comuns per ajornar la pujada de la taxa turística i evitar un altre revés

La consellera de Economia, Alícia Romero, durante el pleno del Parlament

La consellera de Economia, Alícia Romero, durante el pleno del Parlament / David Zorrakino / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Al Govern de Salvador Illa encara estan digerint el gripau que han hagut d’empassar-se amb lapujada de la taxa turística, que de forma imprevista ha entrat en vigor perquè el decret per ajornar-la va topar de cara al Parlament. La conselleria d’Economia treballa contra rellotge perquè la barrabassada duri el mínim possible amb un nou decret que dimarts vinent la suspengui fins que s’acordi la reforma definitiva, però també ha començat ja les converses per alinear les posicions amb els seus socis preferents. La prioritat, segons admeten fonts governamentals, és aconseguir un acord perquè els Comuns s’afegeixin a l’ajornament de l’increment de la taxa i que torni a operar la suma d’esquerres que va saltar pels aires dimecres.

«Estant en minoria amb 42 diputats això podia passar», argumenten a les files socialistes amb resignació i mirant de naturalitzar que, quan cal fer molts equilibris, algunes ensopegades són inevitables. En aquests primers nou mesos de mandat, havien anat resolent l’encaix de passadissos amb ERC i Comuns, no exempt de dificultats i amb cessions a canvi; però aquesta vegada els càlculs van fallar. En el Govern posen el focus especialment sobre Junts, a qui acusen d’haver sacrificat la coherència de votar a favor d’ajornar la pujada, com vol el sector turístic, per acarnissar-se amb la minoria d’Illa. Però la lliçó que extreuen d’aquest episodi és que si els seus socis haguessin estat sintonitzats això no hauria passat.

Un mes per alinear els socis

Així que el repte de la consellera Alícia Romero és conciliar la posició d’ERC i els Comuns de cara a la nova votació que s’haurà de celebrar al Parlament en un termini de 30 dies per convalidar el nou decret que es posarà en marxa dimarts vinent. Aritmèticament, podrien mirar d’amarrar l’entesa amb Junts, però després del que va passar el Govern no ho veu com una opció fiable. Més encara després que el secretari general dels postconvergents, Jordi Turull, hagi advertit aquest dijous que tornaran a votar el mateix, és a dir, en contra d’un ajornament de la pujada de la taxa. El Govern ha preferit aprovar un nou decret en lloc de retirar el que ara està en vigor, com ha reclamat Junts, per no lesionar l’acord original de pujar la taxa pactat amb els Comuns.

Fonts del grup de Jéssica Albiach asseguren estar disposats a asseure’s a negociar amb el Govern totes les vegades que se li reclami perquè la seva aposta és consolidar la majoria d’esquerres, malgrat deixar clar que la seva posició de partida és que la pujada de la taxa turística entri en vigor al més aviat possible. Canviar-la, adverteixen, suposarà també que tant de l’Executiu com els republicans flexibilitzin la seva posició. De fet, públicament han demanat seure en una mateixa taula també amb ERC, a qui li retreuen haver provocat un «desconcert» per haver sigut els promotors d’un ajornament del nou tribut que primer va pactar Romero amb ells.

Els diputats dels Comuns Jéssica Albiach i David Cid, al Parlament /

Quique García / EFE

Però aquesta taula a tres, per ara, no és una opció que contemplin els republicans, conscients que Junts està a l’aguait per assenyalar que a Catalunya opera un nou tripartit tot i que el PSC governi en solitari a Palau. «Hem passat del Govern Dragon Khan al Shambala», deia un diputat de Junts dimecres minuts després de la polèmica votació en el ple. Fonts coneixedores de les negociacions dels últims dies asseguren que la consellera d’Economia ha intentat fins en dues ocasions aquesta setmana seure conjuntament amb ERC i els Comuns, però que els republicans no hi van accedir. Els socis del Govern tenen una interlocució fluida a nivell parlamentari entre ells, però es miren de reüll quan negocien de forma bilateral amb l’executiu d’Illa.

El pols per condicionar l’agenda

Notícies relacionades

El partit d’Oriol Junqueras va lamentar dimecres no haver sabut fins al moment de la votació del decret que el grup de Jéssica Albiach s’oposaria a retardar l’entrada en vigor de la taxa, i els Comuns al·leguen que ells van comunicar al Govern la seva posició i que, en tot cas, en cap moment ERC els va preguntar què farien perquè, segons el seu parer, donaven per fet un ‘sí’ de Junts que mai es va produir. Amb aquest pols entre tots dos per mirar de condicionar l’agenda catalana, al Govern no li queda més remei que arremangar-se per mirar de buscar el mínim comú denominador entre els dos socis.

Més encara quan encara té per davant acordar a què es destinen els 469 milions d’eurosde recursos addicionals dels quals la Generalitat pot disposar més enllà dels 3.500 milions ja pactats en dos suplements als pressupostos prorrogats. A Palau voldrien tancar aquesta carpeta aquest mes de maig per garantir-se l’estabilitat aquest any i començar a negociar els pressupostos del 2026 al setembre. Però abans, al juny, la comissió bilateral Estat-Generalitat haurà d’elevar el finançament singular a un pacte entre governs i aleshores el Govern vol tenir ben greixada la suma amb els seus socis i, també, entre els seus socis. Romero es disposa a això resolent, per començar, l’embolic de la taxa hotelera.