A LA BASE DE DADES TESEO

Pedro Sánchez digitalitzarà la seva tesi

El president del Govern accedeix finalment a una consulta oberta del seu treball de doctorat

zentauroepp45014885 files  in this file photo taken on august 03  2018 spanish p180913125609

zentauroepp45014885 files in this file photo taken on august 03 2018 spanish p180913125609 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha decidit digitalitzar la seva tesi doctoral i penjar-la de manera íntegra a la base de dades Teseo, la qual cosa permetria així una millor consulta de la seva anàlisi, segons han confirmat a aquest diari fonts del PSOE.

Aquesta decisió s’ha conegut poc després que el PP i Ciutadans hagin anunciat la seva intenció de forçar la compareixença de Sánchez al Congrés perquè expliqui els dubtes abocats sobre el seu treball universitari.

Fins ara, la tesi del líder socialista, titulada 'Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: Anàlisi del sector públic (2000-2012)', es podia consultar físicament a la Universitat Camilo José Cela (UCJC), però no es podia fotografiar ni treure’n cap còpia.

Segons fonts properes al cap de l’Executiu, Sánchez ha decidit finalment digitalitzar la seva tesi per demostrar que no oculta res com se l’acusa des de l’oposició.

Per la seva banda, fonts de Podem han assegurat que Pablo Iglesias ha mantingut una conversa amb el president en què li ha recomanat que fes públic el treball.

La directora nega cap tracte de favor

La directora de la tesi doctoral de Pedro Sánchez, la professora de la Universitat Rei Joan Carles (URJC) Isabel Cepeda, ha explicat, en declaracions a Gestiona Radio, que el president no va rebre "cap tracte de favor" i que "va dedicar temps” a la investigació.

Cepeda ha detallat que per evitar l’endogàmia es designa una directora de tesi que pertany a una altra universitat i dos doctors aliens a la Universitat Camilo José Cela emeten avaluacions externes que avalen la qualitat" del treball.

Així mateix, la professora ha relatat que la tesi no es va fer "a distància" i que va mantenir reunions amb Sánchez per corregir els capítols. "Es van complir exhaustivament tots els requisits exigits per la llei".

No hi estava obligat

Segons la universitat, el doctorand Sánchez es va matricular en el curs 2009/2010 en la Camilo José Cela per a la realització i defensa de la tesi doctoral 'Innovacions en la Diplomàcia Econòmica Espanyola (2000-2012)'.

El llavors doctorand, segons va acreditar, provenia de la Universitat Complutense, on havia realitzat els corresponents cursos de doctorat i havia superat el període de suficiència investigadora que dona accés a la realització de la tesi doctoral, i que es regia per l’establert en el reial decret (RD)1393/2007.

També recorda que l’ara cap de l’Executiu va defensar el 26 de novembre del 2012, una vegada entrada en vigor la nova normativa que regula els estudis de doctorat, el RD 99/2011, que obliga a publicar en format digital totes les tesis. Aquest reial decret recull que a cada doctorand se li aplicarà la norma corresponent al programa de doctorat en què estigués inscrit. En aquest cas correspon e l’RD 1393/2007, que no parla en cap moment d’aquesta obligació.

Una vegada aprovada, segons explica la institució, es va posar a disposició del Ministeri d’Educació la Tesi Doctoral en format digital. Per la seva banda, l’autor completa la fitxa de la base digital Teseo, en la qual n’incorpora un breu resum. "En el cas que ens ocupa, l’RD 1393/2007 no obliga a publicar les tesis doctorals completes digitalitzades", recalca la Camilo José Cela.

Notícies relacionades

Així mateix, recorda que partint de propietat intel·lectual i industrial, la tesi pertany al seu autor, i la Universitat Camilo José Cela no pot facilitar-la en format digital sense la seva autorització expressa. També apunta que la UCJC sempre ha facilitat la seva consulta física a la biblioteca, com és pràctica habitual a totes les universitats espanyoles.

Precisament, la institució ha ampliat des d’aquest dijous l’horari de la biblioteca de 8.00 a 22.00 per facilitar la consulta física de 8.00 a 22.00 hores. Aquest mateix dimecres almenys 20 periodistes es van acostar a consultar-la, tot i que fonts de la institució recorden que ja ho han fet al llarg de l’any altres professionals de la informació.