El PP i Cs forcen la compareixença de Sánchez perquè expliqui els dubtes sobre la tesi

El president anuncia que emprendrà accions legals contra els que l'acusin de plagiar la tesi

Ministres i socialistes el recolzen i l'economista Carlos Ocaña nega haver fet el treball doctoral del líder del PSOE

pedro1

pedro1 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PP i Ciutadans han anunciat la intenció de demanar la compareixença del president del Govern, Pedro Sánchez, perquè expliqui els dubtes que ha generat la seva tesi doctoral, després de les acusacions de plagi que aquest dijous han publicat diversos mitjans.

Les direccions dels dos partits han mantingut contactes aquest matí, ja que són necessaris dos grups per poder presentar la petició de compareixença. Amb la majoria assegurada a la Mesa del Congrés, es dona per fet que la petició tirarà endavant.

A primera hora d’aquest dijous, Sánchez ha assegurat que emprendrà accions legals si no es rectifiquen les informacions periodístiques que l’acusen de plagiar la tesi doctoral. Sánchez ha remarcat que és "rotundament fals" que la seva tesi sigui un plagi i ha advertit que "tret que hi hagi una rectificació de la informació publicada, emprendrà accions legals en defensa del seu honor i dignitat".

Ministres com Josep Borrell Magdalena Valerio han sortit a defensar-lo i recolzar la decisió d’acudir als tribunals, a més de criticar la petició de Ciutadans perquè comparegui en el Congrés per parlar d’aquest afer, perquè, segons aquests ministres i la portaveu socialista, Adriana Lastra, la Cambra pot convertir-se en un "fangar" o participar d’un "joc enverinat". El portaveu del partit al Senat, Ander Gil, ha qualificat de ‘fake news’ el que s’ha publicat. 

Amb el seu missatge, el cap de l’Executiu ha provat de sortir al pas de les informacions publicades pel diari ‘Abc’, que afirmen que Sánchez va plagiar la tesi, titulada ‘Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: Anàlisi del sector públic (2000-2012)’. Segons l’‘Abc’, el president "va copiar altres autors, ‘va afusellar’ informes del Govern de Zapatero i va abocar a la tesi articles seus ja publicats".

D’altra banda, ‘El Mundo’ ha informat aquest dijous que un assessor del Govern de Zapatero va participar en l’elaboració de la tesi. Es tracta, segons el rotatiu, de l’economista Carlos Ocaña, actual membre del comitè executiu del Reial Madrid i que quan es va realitzar el treball era cap de gabinet del llavors ministre d’Indústria, Miguel Sebastián. Posteriorment, el 2013, Ocaña va publicar un llibre confirmat amb Sánchez amb el títol ‘La nova diplomàcia econòmica espanyola’, que reprodueix gran part de la tesi del president del Govern. Segons el parer del cap dels taronges, Albert Rivera, tot això fa que hi hagi "dubtes raonables” i obliga el president a "donar la cara en el Congrés".

Desmentiment d’Ocaña

Ocaña va negar aquest mateix dimecres haver elaborat, totalment o parcialment, la tesi doctoral de Sánchez, segons un comunicat remès a l’agència Efe. L’economista explica que després que el president elaborés la seva tesi, va col·laborar amb ell en la publicació del llibre. "[Aquest treball] està basat en la tesi del president del Govern i jo em vaig limitar a escriure parts d’alguns capítols", precisa Ocaña, abans d’afegir que l’aportació "bàsica" que va realitzar "va ser la incorporació de qüestions que no s’abordaven directament a la tesi o que podien servir d’exemple per explicar algunes idees del text universitari".

El que va ser mà dreta de Sebastián conclou el seu comunicat assegurant que és "absolutament fals" que per la col·laboració en la publicació d’aquest llibre "rebés cap remuneració".

La polèmica per la tesi de Sánchez va saltar aquest dimecres en el Congrés, quan Albert Rivera va sembrar el dubte i va demanar al president que la fes pública. La tesi de Sánchez es pot consultar a la biblioteca de la Universitat Camilo José Cela. La consulta no es pot fer ‘online’ com va dir el president, sinó que s’ha de fer presencialment, omplint un qüestionari i sota l’atenta mirada dels bibliotecaris, que no permeten ni fotocopiar el treball ni fer-ne fotos. Això dificulta esbrinar si Sánchez va plagiar part de la publicació que el va fer doctor en Economia i Empresa.

El consell d’Iglesias

Notícies relacionades

En aquest context, el líder de Podem, Pablo Igesias, ha aconsellat al president que faci ell mateix pública la tesi, a fi d’evitar que altres polítics com el popular Pablo Casado tinguin "ni mitja excusa" per evitar difondre els treballs amb què hipotèticament va sustentar el màster que va realitzar a la Universitat Rei Joan Carles (URJC). Segons Iglesias, ha de tenir-se en compte que les principals víctimes d’aquest afer són, sens dubte, els estudiants que acudeixen cada dia a les universitats a esforçar-se per aconseguir les seves titulacions.

D’altra banda, el president de la Conferència de Rectors de la Universitat Espanyola (CRUE), Roberto Fernández, ha dit que no té "ni la més mínima idea" de si Sánchez va plagiar la tesi o li va fer un tercer, però sí que ha demandat "prudència i rigor" a l’hora de comprovar-ho des dels mitjans de comunicació.