ONADA MIGRATÒRIA

Espanya acollirà 60 immigrants de l''Aquarius'

Sis països de la UE es reparteixen per primera vegada en la història l'arribada de desplaçats

El vaixell atracarà a Malta després d'un acord amb el Govern de La Valletta

cmontanyes44654629 aquarius180813180804

cmontanyes44654629 aquarius180813180804 / Guglielmo Mangiapane SOS MEDITER

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Solució comuna per primera vegada a Europa davant de l’arribada d’immigrants i èxit de les tesis de Pedro SánchezSis països de la UE es repartiran els 140 immigrants rescatats pel barco ‘Aquarius’, que navega sense rumb entre Malta i Itàlia des que llancés una crida de socors dissabte passat. En una negociació sense precedents, hi ha acord perquè diversos Estats membres assumeixin la responsabilitat d’acollir-los. 

El barco atracarà a Malta i des d’allà es traslladarà als immigrants a Espanya, que n’acull 60, Portugal (30), França, Alemanya i Luxemburg, segons ha confirmat el Govern de La Valletta en un comunicat. “Malta donarà permís a l’‘Aquarius’ per entrar als seus ports, malgrat no tenir l’obligació legal de fer-ho”, ha afegit.

Aquesta és la primera vegada que Europa adopta unrepartimentdels immigrants. És la reivindicació que plantegen els governs d’Espanya, França i Alemanya, que reclamen que s’estableixin quotes obligatòries a cada soci comunitari. La decisió de fixar aquests percentatges de forma sostinguda encara no s’ha pres, però Sánchez Merkel van tornar a exigir-ho en la seva trobada del cap de setmana passat a Doñana. El president ha informat del pacte a les xarxes socials. 

La solució del repartiment s’intuïa des d’aquest dilluns, quan el Govern espanyol va admetre que mantenia negociacions amb la Comissió Europea (CE) i països socis per buscar una solució comuna. La posició de l’Executiu de no assumir per complet l’arribada de l’‘Aquarius’ a Espanya va despertar aquest dilluns crítiques per posar-se de perfil en vista de la crida d’emergència i queixes atès del que consideraven una incoherència amb l’actitud de Sánchez el juny, quan sí que va autoritzar l’arribada del barco amb 630 immigrants a bord. 

El Govern va suportar la pressió mentre negociava una solució conjunta fruit de  negociacions, intenses i “discretes”, que mantenen amb els Estats membres i amb la CE. 

Notícies relacionades

L’anunci es fa públic després que Catalunya hagi ofert els tres ports gestionats per l’administració autonòmica  per al desembarcament de l’‘Aquarius’. Aquest dimarts el president de la Generalitat, Quim Torra, havia mostrat la seva disposició a obrir Palamós (Girona), Vilanova (Barcelona) i Sant Carles de la Ràpita (Tarragona) perquè poguessin atracar, després que dissabte passat el barco de rescat efectués una crida de socors després de recollir els immigrants davant les costes de Líbia.

El Govern afirma que no ha canviat de posició respecte a la decisió que va fer que el mes de juny passat permetés l’arribada del mateix barco al port de València amb 630 immigrants. Fonts governamentals insisteixen que si ara Brussel·les dona una resposta comuna a la nova situació és justament com a conseqüència de la determinació de Sánchez en aquell moment.