COMPAREIXENÇA A LA CAMBRA BAIXA

El director del CNI reconeix que la veu de Corinna és la de les gravacions de Villarejo

Sanz Roldán declara en la comissió de secrets oficials del Congrés que els serveis d'intel·ligència no han investigat el patrimoni de Joan Carles I

lainz44440948 madrid   25 07 2018  politica    comisi n de control de los 180725172157

lainz44440948 madrid 25 07 2018 politica comisi n de control de los 180725172157

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI)Félix Sanz Roldán, ha confirmat que són de Corinna zu Sayn-Wittgenstein i l’excomissari José Manuel Villarejo, que parlen en les comprometedores gravacions del 2015 que esquitxenJoan Carles I. Així ho ha reconegut durant la seva compareixença en la comissió de secrets oficials del Congrés, en què també ha assenyalat que el CNI no ha investigat el patrimoni del rei emèrit perquè cap Govern l’hi ha demanat.

El responsable dels serveis d’intel·ligència ha afirmat, informa Efe, que creu que les veus de la que va ser antiga íntima de Joan Carles i del comissari jubilat són autèntiques, tot i que el contingut hagi sigut editat i no estigui complet. En relació amb les suposades activitats econòmiques a l’estranger de l’antic cap de l’Estat, ha declarat que no té coneixement dels seus moviments financers i que, a més, investigar-los no és la funció del CNI si no hi ha una ordre judicial prèvia.

Entre els grups parlamentaris després de sentir les explicacions, divisió d’opinions. Mentre la portaveu adjunta del grup d’Units Podem, Ione Belarra, assegurava que ha sortit de la reunió "amb més dubtes” dels que tenia a l’entrar, la portaveu socialistaAdriana Lastraha dit: "No poso en dubte el que ha explicat el general".

I això en plena cursa, perseguida per periodistes que en va li preguntaven si el PSOE recolzarà la proposta del partit morat d’una comissió que investigui les revelacions sobre suposades comissions i comptes a SuïssaSuïssa del rei emèrit que s’extreuen de les polèmiques gravacions.

Els socialistes, segons fonts del seu grup parlamentari, prioritzen les negociacions per salvar la votació de divendres vinent sobre el camí de dèficit. Difícilment comunicaran abans una posició sobre la comissió d’investigació, tot i que aquest dijous el president del Govern, Pedro Sánchez, serà sens dubte preguntat per l’assumpte en la seva aparició davant de la premsa prevista després d’entrevistar-se amb el president francès, Emmanuel Macron.

Pas accelerat

A la seva arribada, i al veure’s envoltat de micròfons, Sanz Roldán havia etzibat a la premsa per no dir res: “Comissió de secrets oficials; s’explica sol”. El nom oficial de la comissió és “de Crèdits Destinats a Despeses Reservades”, i el nom que li dona l’agenda oficial del Congrés a la protagonista absent és “Corinna Larsen”, amb el seu cognom de soltera. Cap diputat ha volgut comentar a la sortida el seu estat d’ànim després de la compareixença, o si potser la seva opinió sobre Joan Carles I ha millorat després de sentir Sanz Roldán, pregunta que ni el penebista Aitor Esteban, ni el republicà Joan Tardà han contestat mentre acceleraven per les escales del Congrés.

Els membres de la comissió –hi han assistit tambéRafael Hernando, delPP, iJuan Carlos Girauta, deCiutadans- informaran fins on acostumen les seves direccions.

Defensa del CNI

El general Sanz Roldán coneix ja bé el camí fins a la salaMariana Pinedadel Congrés, on es reuneix la comissió. Va ser-hi el març passat per parlar del’imam de Ripoll, i el 19 de març del 2013, sobre el mateix tema d’aquest dimecres, per negar que Corinna hagués fet tasques per encàrrec del CNI.

Aquesta vegada, i durant gairebé tres hores, ha comparegut a petició pròpia, després que, de les gravacions filtrades, es desprengués que Corinna explicava que s’havia sentit amenaçada pel cap del CNI.

Notícies relacionades

La compareixença de Sanz Roldán és part de la defensa que està desplegant contra el que l’advocacia de l’Estat consideraxantatgede Villarejo.

Dimarts el general va declarar en un jutjat com a perjudicat per injúries de l’expolicia, avui pres. Aquest dijous espera Villarejoel jutge de l’Audiència Nacional Diego de Gea, que investiga possibles xantatges amb informació reservada.