LES CLAVEGUERES POLICIALS

L'Audiència Nacional investigarà les gravacions de Corinna

Cita a declarar l'excomissari Villarejo per preguntar-li per les gravacions i la resta de delictes destapats en l'operació Tàndem

El magistrat ha anat obrint diferents peces en relació amb les presumptes víctimes del policia

atlas-20180720-el-juez-abre-una-pieza-separada-por-las-cintas-de-corinna-y-llama-a-declarar-a-villarejo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La gravació d’una presumpta conversa entre l’amiga del Rei emèrit Corinna zu Sayn-Wittgenstein i l’excomissari José Manuel Villarejo serà investigada per l’Audiència Nacional. El jutge Diego de Egea, que instrueix l’operació Tàndem, en la qual s’investiguen les clavegueres policials, ha obert una peça separada per determinar si del seu contingut se’n desprèn algun tipus de delicte que hagi de ser investigat en una altra seu judicial, o si s’ha de limitar a incorporar-les a la causa contra el policia ja jubilat, van informar a aquest diari fonts jurídiques.

El magistrat ha citat a declarar Villarejo el dia 26 en la causa, que pràcticament ha quedat reduïda a la investigació dels espionatges que presumptament realitzava a diferents persones, després que aquesta mateixa setmana arxivés la part relativa al considerat el seu soci, l’excomissari de l’aeroport madrileny de Barajas Carlos Salamanca, al no apreciar indicis que cobrés regals per facilitar visats a ciutadans guineans. Tampoc que formés una organització criminal amb el mateix Villarejo.

El director del Centre Nacional d’Intel·ligència, Félix Sanz Roldán, compareixerà també dijous en la comissió de Despeses Reservades del Congrés pels àudios investigats a la peça oberta després uqe res rebés un ofici policial al jutjat.

Villarejo també serà interrogat en relació amb l’excomissari Enrique García Castaño, al qual se l’imputa haver facilitat presumptament informació que obtenia gràcies a mitjans policials sobre les persones que l’expolicia investigava a canvi de diners. 

Tribunal Suprem

Fonts jurídiques han precisat que la peça oberta en relació amb la gravació a Corinna, en què aquesta revelava certes pràctiques que poden comprometre Joan Carles, no intenta determinar si aquest va cometre cap tipus de delicte, perquè aquesta qüestió només pot correspondre al Tribunal Suprem, davant del qual és aforat després que a l’abdicar perdés la inviolabilitat . El magistrat ha anat obrint diferents peces a la causa en funció de les persones que presumptament van ser víctimes de les pràctiques de l’excomissari.

Notícies relacionades

Villarejo, que està a la presó des del novembre passat, està imputat pels delictes d’organització criminal, suborn, blanqueig de capitals i delictes contra els drets dels ciutadans no comunitaris a Espanya. En un escrit remès al Jutjat ell mateix va admetre que l’enregistrament publicat per ‘OK Diario’ i ‘El español’ "estaria efectivament guardat als discos durs que recentment es van remetre a la Brigada d’Investigació Tecnològica i a la Unitat d’Assumptes Interns per abocar-les i analitzar-les posteriorment".

Aprofitava per desvincular-se de la filtració i insinuar que s’havia d’atribuir als agents que examinen les desenes de ‘terabytes’ d’àudios intervinguts en els registres. Afegia que s’havien "oposat contínuament a abocar i analitzar els discos durs trobats a les vivendes d’El Montecillo i d’Estepona" de l’excomissari per exprés desig d’aquest últim.