PARLAMENT

Calvo defensa que Sánchez viatgés a Castelló en l'avió presidencial: "Forma part de l'agenda cultural"

Ciutadans es pregunta si una "reunió informal" de 45 minuts amb Ximo Puig i el concert justifiquen el cost "econòmic i ambiental" del viatge

El PP vol saber si el president del Govern s'ha plantejat la possibilitat de pagar de la seva butxaca el desplaçament

sanchez / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha justificat l’ús de l’avió presidencial per part del president del Govern, Pedro Sánchez, divendres passat per acudir a una reunió informal amb el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, i assistir al Festival Internacional de Benicàssim (FIB) al concert de 'The Killers', al remarcar que la visita forma part part de l’"agenda cultural" del president. 

Per la seva part, Ciutadans i el PP portaran al Congrés una bateria de preguntes al Govern en les quals critiquen que el cap de l’Executiu fes servir transport oficial per acudir a un "esdeveniment privat". "¿Quin ha sigut el cost econòmic de desplaçament del President del Govern a Castelló en l’avió oficial?" pregunta Ciutadans, que reclama a l’Executiu que informi del combustible gastat així com de l’empremta de carboni de l’esmentat desplaçament.

D’altra banda, el PP ha assegurat que preguntarà al president del govern si pensa assumir el cost del viatgede la seva butxaca. "¿En algun moment, i després de l’enrenou causat pel malbaratament de diners públics, el president del Govern ha sospesat pagar de la seva butxaca el cost del desplaçament amb avió oficial a un esdeveniment de lleure", resa un dels interrogants registrats en el Congrés pel secretari general del Grup Popular, José Antonio Bermúdez de Castro.

Els temes de la reunió 

El partit que lidera Albert Rivera es pregunta si una "reunió informal" de 45 minuts amb el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, i el concert justifiquen el cost "econòmic i ambiental" del viatge. I és que, en la mateixa línia, el número dos dels ‘populars’ a la Cambra Baixa també pretén que l’Executiu detalli quin tema era "tan urgent" tractar amb Puig que va provocar que Sánchez hagués de desplaçar-se amb avió oficial un divendres a la tarda a Castelló "sense esperar la trobada que té programada en la ronda de presidents autonòmics a la Moncloa". I, en aquest sentit, pregunta si la "breu" trobada amb el president valencià "anul·la" una futura cita amb ell en el marc d’aquesta ronda.

Segons Rivera, cal aclarir si era un viatge privat, i en aquest cas perquè es va desplaçar amb l’avió oficial, o si erainstitucional, i en aquest cas per què no estava a la seva agenda.

A més, el PP també ha preguntat sobre un altre detall del viatge. "¿Va tornar el president a utilitzar l’helicòpter Superpuma per desplaçar-se de la Moncloa a Torrejón o aquest cop es va servir de mitjans de transport més econòmics per a un trajecte tan curt?", reclamen saber des de Génova 13.

Abans de fer-ho per escrit aquest dilluns, ja aquest dissabte, Rafael Hernando va sol·licitar explicacions a través de les xarxes socials.  "Pedro Sánchez haurà d’explicar al Congrés la seva 'visita oficial’ a Castelló amb l’avió presidencial per veure The Killers. Des dels temps d’Alfonso Guerra i el Mister no es veia un malbaratament tan gran a les arques públiques", va dir Twitter. 

No és la primera vegada que un president rep crítiques per la utilització del Falcon presidencial. El mateix Mariano Rajoy li va retreure en la seva època com a líder de l’oposició a l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero comportaments similars. Ja a la Moncloa, el gallec va fer el mateix, a l’utilitzar el Falcon per acudir a un míting electoral a Vigo.

Calvo "Una acte cultural"

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha restat importància al fet, al remarcar que la visita forma part part de l’"agenda cultural" de Sánchez. En roda de premsa, Rivera va assegurar que aquestes explicacions no "ens convencen", perquè si anar a un festival és "agenda cultural" també es pot entendre que "anar de tapes és agenda gastronòmica". 

En aquesta línia, Puig ha assenyalat que va anar a participar en un esdeveniment que és "un emblema per a la Comunitat Valenciana i és d’agrair el seu recolzament". Sobre les crítiques, ha asseverat que "el president del Govern es desplaça tal com els mecanismes de seguretat li plantegen". I ha reblat que està "segur" que "totes les explicacions que es demanen es donaran per part del Govern".

Des de Podem han evitat fer sang i Rafa Mayoral ha explicat que les informacions que havia llegit sobre aquest assumpte apuntaven que el president es va reunir a València amb Ximo Puig i que "aprofitant" aquesta circumstància, va acudir després al FIB. Per això, i entenent que "hi havia altres activitats" a la seva agenda, Mayoral ha optat per no comentar la qüestió.

Explicacions al Senat

Notícies relacionades

El senador de Compromís, Carles Mulet, també va registrar a la Cambra Alta diverses preguntes interessant-se pel cost de l’escapada del president del Govern, Pedro Sánchez, i els seus "acompanyants" al Festival Internacional de Benicàssim (FIB).

Després de conèixer aquesta escapada, Mulet pregunta pel "cost econòmic que ha tingut desplaçar al president del Govern i acompanyants" al FIB i, concretament, el cost que ha tingut "desplaçar l’avió privat, tant en personal, seguretat, combustible"; i si tot això ha sigut "carregats a l’erari públic".