Govern d'Espanya

Sánchez demana responsabilitat a Casado malgrat la dretanització del PP

El president del govern també ha citat el PDECat a dialogar per resoldre la crisi territorial

zentauroepp44358371 madrid  17 07 2018 politica pleno extraordinario el presiden180720135102

zentauroepp44358371 madrid 17 07 2018 politica pleno extraordinario el presiden180720135102

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha reconegut aquest dilluns que l’arribada de Pablo Casado a la Presidència del PP suposa la "dretanització" d’aquest partit i la tornada a "les essències més conservadores", però ha demanat al nou líder popular que, tot i així, sigui responsable i no cometi "l’error" de pensar que "qualsevol temps passat sempre va ser millor".

"Que la dretanització no els impedeixi moderar-se en les seves posicions territorials o posar l’espatlla en la defensa dels objectius econòmics i els desafiaments d’Espanya a la Unió Europea. El que els demano en definitiva és responsabilitat", ha afirmat el president en una entrevista a eldiario.es. Segons Sánchez, la victòria de Casado demostra que el discurs de les dretes "ha tornat a les essències més conservadores". "S’ha fet evident. I després d’aquest Congrés, competiran pel monopoli d’aquest espai", ha assegurat.

Després de lamentar que les "posicions" conservadores que representa Casado van "en contra de determinats drets civils, com l’eutanàsia o l’avortament", Sánchez ha avisat el nou president del PP que aquesta "dreta de circuit tancat, la més ideològica i escorada, comet un error".

"Creu que qualsevol temps passat sempre va ser millor. Però Espanya va canviar. I els espanyols volen projectes connectats amb el seu present i que mirin cap al futur", ha advertit, abans de reclamar "a les dretes" que, per evitar això, "surtin de la seva abstracció conservadora" i "siguin capaços d’anteposar els interessos del país a aquesta deriva".

Confiança en el diàleg

El president del Govern també ha comentat en l’esmentada entrevista el canvi de direcció en el PDECat, i ha assegurat que confia que aquest partit, "abans que quedar-se atrapat en el passat, es comprometi amb la solució dels problemes que afecten Catalunya i els catalans, siguin o no independentistes".

"Tots hem d’aprendre dels errors. Hi ha l’expectativa fundada d’un horitzó de diàleg per començar a donar amb la sortida a la crisi i cadascú ha de sumar per fer-ho possible. Això és el que espero dels qui dirigeixen les forces polítiques que integren el Parlament de Catalunya", ha afegit.

Prudència amb el Rei emèrit

D’altra banda, preguntat sobre els enregistraments de la princesa Corinna que s’han fet públics, en els quals parla de presumptes irregularitats fiscals del Rei emèrit Joan Carles I, Sánchez ha insistit que el primer que cal fer sobre això és escoltar la compareixença del director del CNI dijous vinent en el Congrés.

"A partir d’allà, ja que lògicament els grups parlamentaris, també el grup parlamentari socialista, prendran la decisió respecte a com procedir", ha assegurat, per afegir, en aquest sentit, que de moment ni descarta ni accepta la petició que ha fet Units Podem de crear una comissió d’investigació sobre això. "Quan escoltem el director del CNI prendrem la decisió", ha insistit.

En tot cas, preguntat sobre si creu que Hisenda pot investigar aquests indicis de frau fiscal, Sánchez ha assenyalat que "si hi hagués elements per a això", no té cap mena de dubte "que es faria". "Però cal veure exactament quin és el grau de versemblança d’aquest tipus d’acusacions", ha postil·lat.

Recuperar la justícia universal

Així mateix, Sánchez ha explicat alguns dels plans que té previst posar en marxa, com per exemple, la recuperació de la justícia universal, derogant la reforma que va fer el PP. "Sí. Estem ultimant la derogació de la retallada de la justícia universal per part de l’anterior Govern", ha confirmat.

Notícies relacionades

"Aquesta retallada de la justícia universal va deixar lligat de mans l’Estat en la lluita contra el narcotràfic, el crim organitzat i el terrorisme internacional. A més, va crear espais per a la impunitat dels crims de lesa humanitat i de genocidi", ha lamentat.