Proposa una llei integral de la memòria democràtica

IU aposta per fer caure la creu del Valle de los Caídos i exhumar també Primo de Rivera

La formació proposa il·legalitzar la Fundació Nacional Francisco Franco i sancionar l'exaltació del franquisme, entre altres mesures

43836165 60

43836165 60 / Francisco Seco (AP)

5
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Esquerra Unida registrarà en el Congrés una proposició de llei integral de la memòria democràtica i de reconeixement i reparació de les víctimes del franquisme i la Transició que, entre altres coses, planteja fer caure la gran creu que corona el complex del Valle de los Caídos i treure’n no només les restes del dictador Francisco Franco, sinó també les del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera.

L’objectiu de la iniciativa és establir "de forma solemne el repudi i condemna del cop d’Estat militar del 18 de juliol del 1936 i la dictadura posterior pels poders i institucions de l’Estat", l’íntegre reconeixement de la dignitat i la memòria dels que van patir els efectes de la repressió i garantir "de forma efectiva els drets a la veritat, justícia i reparació de les víctimes". Amb aquest objectiu, la norma

amplia els drets a aquest col·lectiu inclosos en lallei de memòria històrica del 2007, que preveu la reparació de les víctimes fins a l’octubre del 1977, quan es va aprovar la llei d’amnistia. La proposició d’IU advoca per més indemnitzacions i incorpora les víctimes de la Transició fins al 1983, i fins i tot fins al 2000 en el cas delsnadons robats.

“Vall de Cuelgamuros”

Respecte al Valle de los Caídos, IU proposa que sigui directament gestionat per Patrimoni Nacional, que es dessacralitzi, es rebategi com a “vall de Cuelgamuros" i es converteixi en un lloc on s’expliquin els crims del franquisme i del qual desapareguin mitjançant desmantellament o demolició els "elements incompatibles amb un Estat democràtic", inclosa la monumental creu que el presideix.

A més, aposta per treure d’allà no només les restes de Franco, com ja preveu el Govern de Pedro Sánchez, sinó també les de Primo de Rivera, que, segons l’informe d’experts que vol aplicar l’Executiu actual, n’hi hauria prou que fossin traslladades a un lloc no preeminent de la basílica.

IU vol obligar a l’Estat a atendre totes les reclamacions d’exhumació dels familiars dels republicans enterrats en aquest lloc i encarregar un estudi científic sobre l’estat d’aquestes restes i un eventual nou emplaçament.

Derogar el concordat

La llei inclou una disposició per derogar el concordat amb la Santa Seu del 1953 i els acords del 1976 i el 1979 per substituir-los d’aquí un any per un nou acord bilateral "basat en els principis de laïcitat i igualtat entre homes i dones" sota la premissa que Espanya no es pot permetre tenir en vigor més temps un acord que té el seu origen en una "sanguinària dictadura" i que dona privilegis al’Església catòlica en un Estat aconfessional.

Així mateix, estableix un règim de sancions amb multes que poden oscil·lar entre els 50 i els 50.000 euros depenent del tipus d’infracció, destacant, entre les molt greus, les excavacions sense autorització, la construcció o remoció de terreny sense autorització allà on hi hagi restes de desapareguts o la destrucció de fosses. En una

de les seves disposicions vol reformar l’article 510 del Codi Penal relatiu als delictes d’odi per castigar qui trivialitzi o enalteixi no només els delictes de genocidi, sinó específicament "els crims del feixisme, el franquisme i la dictadura". Actualment les penes vand’1 a 4 anys de presó i multes de 6 a 12 mesos, però IU planteja canviar-les per penes de presó de 6 mesos a un any i treballs per a la comunitat de 15 a 30 dies.

Nadons robats i fiscalia especial

També recull la creació d’una Fiscalia especial per a les desaparicions forçoses i la sostracció forçada de menors i estableix mesures per forçar la investigació judicial dels crims del franquisme –com la reforma de la llei d’amnistia i el Codi Penal–, declarar nuls i il·legals els judicis polítics, la retirada efectiva de la simbologia franquista –incloent-hi la retirada de subvencions als ajuntaments que es neguin a treure’ls– i la il·legalització de la Fundació Franco o similars.

Preveu, així mateix, l’elaboració de diversos censos, com el de la memòria democràtica de l’Estat espanyol, amb totes les persones considerades víctimes del règim o la Transició i una llista d’empreses que es van beneficiar de treballs forçats i d’edificacions i obres realitzades per aquest mètode. Així, persegueix la reparació moral i econòmica per als que les van construir, amb indemnitzacions que s’hauran de fixar en un futur reglament que avançarà l’Estat, però que després hauran d’abonar les empreses responsables.

En matèria de fosses, preveu, com la llei vigent, un mapa de fosses i obligar els òrgans judicials a procedir a la localització i exhumació i identificació dels desapareguts en el període que inclou la llei, inclosos els nadons robats.

Dins de la reparació integral, tant moral com econòmica de les víctimes per l’Estat, s’inclouen articles per al reconeixement específic de les dones víctimes del franquisme, els represaliats per la seva orientació sexual, per la seva identitat nacional o l’ús de la seva pròpia llengua, els confinats en camps d’internament o extermini a Europa, els que van integrar les guerrilles antifranquistes, així com els perseguits per ser gitanos, jueus

o maçons. La iniciativa reconeix el dret a una indemnització de 80.000 euros a les persones beneficiàries dels que van morir o van patir lesions incapacitants per la repressió fins al 15 d’octubre del 1977, mentre que deixa en mans del Govern, via reglament, la quantitat de les

indemnitzacions per altres supòsits. L’Estat també haurà de restituir els béns immobles, els diners i altres valors, béns mobles i arxius documentals que van ser requisats a persones físiques o jurídiques a favor de la qual o dels seus familiars es reconegui la reparació.

El 8 de maig, Dia de les Víctimes

A més, IU planteja fixar el 8 de maig com a Dia Oficial d’Homenatge a les Víctimes del Franquisme i de la Transició. Aquell dia es commemora el final de la segona guerra mundial en diversos països europeus. També proposa dignificar la lluita antifranquista introduint-la en els currículums escolars. També vol recuperarl’Oficina de Víctimes per recolzar-les tècnicament i jurídicament i fer tasques de divulgació.

Crear la figura de ‘lloc de la memòria democràtica espanyola’, considerada administrativament com béns d’interès cultural –fosses, llocs d’internament o treballs forçats, presons, maternitats, hospitals, cases de bressol– és altra de les propostes de la llei. que també obre la via a crear rutes de memòria democràtica.

Notícies relacionades

La proposició inclou, així mateix, la retirada dels reconeixements de caràcter econòmic per acompliment del càrrec o funció als militars, policies o funcionaris públics que formessin part de l’aparell repressor, així com delstítols nobiliaris atorgats als adeptes al règim, l’eliminació dels quals se sol·licitarà a la Casa del Rey.

A més, fixa un any de termini perquè les administracions públiques procedeixin a la retirada de qualsevol distinció, menció, títol honorífic o altra forma d’exaltació de persones vinculades amb el règim.