Sánchez exhumarà Franco del Valle de los Caídos al juliol

L'Executiu té intenció d'aprovar un reial decret, que podria ser convalidat amb la mateixa majoria que ja va donar suport a reinventar el mausoleu

zentauroepp44004918 madrid 27 06 2018 politica el presidente del gobierno pedro 180627101050

zentauroepp44004918 madrid 27 06 2018 politica el presidente del gobierno pedro 180627101050

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Patricia Martín

El president del Govern, Pedro Sánchez, en una conversa informal amb periodistes després de la sessió de control a l’Executiu en el Congrés, ha avançat quel’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos els agafarà "treballant", en referència a les vacances d’estiu, i ha donat a entendre que tindrà lloc abans de l’aturada estival.

Fonts del Govern han confirmat posteriorment que el trasllat de les restes del dictador fora del famós mausoleu es farà el mes de juliol i que la intenció, en principi, és la d’aprovar un reial decretper agilitar la decisió. El Congrés ja va aprovar una proposició del PSOE que instava a exhumar Franco, per això la iniciativa legislativa de l’Executiu, a priori, podria ser aprovada amb el suport dels mateixos grups a les Corts.

La decisió de Sánchez se suma a la política de gestos, recuperació de drets i l’impuls de mesures socials que ha emprès des que va arribar al poder. Exhumar el dictador, una de les velles reivindicacions de les associacions memorialistes, sens dubte tindrà un gran impacte social i no suposarà un gran cost econòmic, com sí que impliquen altres mesures contingudes en el programa electoral del PSOE. 

El comitè d’experts de Zapatero

Ja José Luis Rodriguez Zapatero va encarregar a un comitè d’experts juristes i historiadors un informe sobre com reiventar el Valle de los Caídos, per convertir-lo en un centre de memòria i reconcialiació, com marca la llei de memòria històrica, que també va ser aprovada en la seva etapa. Però l’encàrrec va arribar en l’última part del seu mandat i el llavors president no va tenir temps de posar-lo en marxa. L’arribada de Mariano Rajoy va significar que la petició dels especialistes quedés paralitzada, igual com la norma que reconeixia drets i establia mesures a favor dels qui van patir la persecució i violència durant els anys de Franco.

Notícies relacionades

Per això, el PSOE, en l’etapa que va estar a l’oposició, va fer de la llei de memòria històrica un dels seus cavalls de batalla, fins al punt de presentar una proposició de llei per reformar-la i incloure demandes dels damnificats per la dictadura i els seus familiars que van quedar fora de la primera versió. Per exemple, la modificació estableix que l’Estat s’ocupi de l’obertura de les fosses, que s’anul·lin els judicis franquistes o es prohibeixi l’apologia del franquisme. Així mateix, el socialistes volen modificar la llei d’associacions a fi de prohibir la Fundació Francisco Franco.

Falta per saber si el Govern adopta totes aquestes decisions abans de l’estiu o, el que sembla més probable, exhuma el dictador i torna les despulles a la seva família i, posteriorment, emprèn la resta de canvis.