GOVERN D'ESPANYA

El Govern fa aquest divendres el primer pas formal per exhumar Franco

El Consell de Ministres crearà una Direcció General que prepari el recolzament jurídic

Calvo admet contactes amb l'Església i amb la família del dictador per preparar el terreny

GRAF8077  MADRID  09 02 2018 - La secretaria del Area de Igualdad del PSOE  Carmen Calvo  durante la rueda de prensa ofrecida junto al secretario Ejecutivo de Empleo y Relaciones Laborales del partido  Tony Ferrer  hoy en la sede de Ferraz  EFE Luca Piergiovanni

GRAF8077 MADRID 09 02 2018 - La secretaria del Area de Igualdad del PSOE Carmen Calvo durante la rueda de prensa ofrecida junto al secretario Ejecutivo de Empleo y Relaciones Laborales del partido Tony Ferrer hoy en la sede de Ferraz EFE Luca Piergiovanni / Luca Piergiovanni (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

L’Executiu estudiarà aquest divendres en Consell de Ministres el primer pas formal per complir la seva promesa de treure les restes mortals de Francisco Franco de la Basílica del Valle de los Caídos: la creació d’una Direcció General de Memòria Històrica que dependrà del Ministeri de Justícia i que s’encarregarà del desenvolupament jurídic que recolzi la històrica mesura. La seva aprovació tindrà lloc en aquesta mateixa jornada o, si s’estima que s’ha de fer algun ajustament tècnic d’última hora, set dies després, segons van confirmar a aquest diari fonts governamentals.

Aquestes mateixes fonts remarquen que es vol treballar a poc a poc i amb compte en el desenvolupament de l’actuació administrativa. Estimen que en tres setmanes des de la creació de la Direcció General podran tenir llest l’expedient corresponent sense marge d’error, ja que s’intueix que hi haurà recursos futurs en el contenciós per part d’alguna fundació o organització vinculada al dictador o a la ultradreta.

En tot cas des del Govern socialista, que també ha obert ja interlocució amb l’Església i amb la família Franco sobre aquest assumpte, s’insisteix que existeix un recent acord del Congrés dels Diputats, del maig del 2017, que insta l’Executiu a treure Franco del Valle de los Caídos, i recorda que ni va ser víctima de la Guerra Civil ni represaliat posteriorment, sinó que va morir de mort natural als 82 anys.

Aquella iniciativa, que va tirar endavant amb l’abstenció del PP i ERC, proposava concretament modificar la llei de Memòria Històrica per fer possible l’exhumació. Així mateix, reclamava convertir el Valle dels Caídos en un lloc per a la cultura de la reconciliació i la memòria col·lectiva democràtica, "que serveixi per dignificar i reconèixer les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura". S’ha de veure si la modificació d’aquesta norma és la via que elegeix l’equip de Pedro Sánchez per culminar el seu projecte, que el mateix president del Govern va avançar que podria passar el mes de juliol amb el trasllat de les restes mortals del dictador.     

Cita de Sánchez amb la Conferència Episcopal

 La vicepresidenta del Govern, ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, Carmen Calvo, va confirmar aquest dijous que s’han mantingut contactes amb l’Església –que gestiona la Basílica del Valle de los Caídos- i la família de Francisco Franco per començar a parlar de l’imminent canvi d’ubicació del cadàver.

No va donar més detalls sobre aquests "contactes" amb la cúpula eclesiàstica o la família,  encara que aquest dijous s’ha sabut que el mateix Sánchez es va reunir a la Moncloa amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez, el 19 de juny. Va ser Blázquez qui ho va confirmar, que va afegir que li havia agradat el gest de ser rebut tan aviat i que l’Església "no és un contrincant polític" de l’Executiu socialista. D’altra banda, el portaveu dels Bisbes, José María Gil Tamayo, va precisar que no són ells que han de decidir sobre "la permanència o no" de les restes de Franco al Valle de los Caídos. "És un altre àmbit, el polític o familiar el que ha de decidir", va concloure.

A TVE, Calvo va puntualitzar quel’exhumació  de les restes mortals del dictador "té uns procediments que ningú no es pot saltar". "Ara estem veient les fórmules jurídiques i després durem a terme l’escomesa material que és traslladar aquestes restes", va afirmar.

Notícies relacionades

"Ens interessa fer-ho com més aviat millor, convé no fer més voltes i fer-ho de la manera més impecable i convertir així el Valle de los Caídos en un lloc de memòria comuna on trobem el tancament de moltes ferides", va destacar.

Des del PSOE també s’indica que existeix també una via de treball ja establerta amb Patrimoni Nacional, del qual depèn el Valle de los Caídos. Aquest dijous Patrimoni va fer públic que ha rebut l’informe que esperava del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) que certifica com a "possible amb determinats límits imposats per l’estat de conversa" l’accés a la Capella del Sepulcre, la qual cosa permetrà intentar l’exhumació de les restes dels germans Lapeña, acordada pels tribunals.