PARLAMENT

JxCat i ERC no certifiquen el seu suport a la moció de la CUP que recupera lleis suspeses

Els constitucionalistes presentaran peticions de reconsideració a la Mesa del Parlament per la seva admissió a tràmit

zentauroepp43984647 la reuni  de la mesa del parlament aquest dimarts 26 de juny180626142102

zentauroepp43984647 la reuni de la mesa del parlament aquest dimarts 26 de juny180626142102 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya i ERC han deixat pendent d’estudi (i de transacció d’esmenes) el seu suport a la moció de la CUP admesa a tràmit aquest dimarts per la Mesa del Parlament. El text demana que es ratifiqui en el ple la sobirania de la Cambra catalana davant el Tribunal Constitucional (TC) i insta a la recuperació de deu lleis suspeses durant l’anterior legislatura, totes de caràcter social. 

La diputada postconvergent Gemma Geis ha reivindicat que han facilitat la seva tramitació perquè defensen que "es pugui parlar de tot" a la Cambra catalana. Ha afegit que des de la seva formació "es mantenen ferms a defensar la sobirania del Parlament" però ha esquivat prometre els seus vots: "Hi treballarem i farem esmenes", ha manifestat en roda de premsa.

La mateixa reacció al grup dels republicans. La diputada Anna Caula ha assegurat que presentaran esmenes "per enriquir-la" i "trobar el consens per poder votar-hi a favor". 

Des de la CUP, defensen la seva moció com un "exercici absolut de sobirania" amb la finalitat de "respondre d’urgència a la situació que pateixen les classes populars". “No hi haurà cap amenaça repressiva que limiti la nostra acció política", ha avisat el diputat Vidal Aragonès, i ha remarcat que si el TC actua per impedir que aquestes normes siguin efectives "cal fer un pas endavant en la construcció de la república". Quan li han preguntat si acceptarien esmenes de les dues principals forces independentistes, ha respost que "la sobirania del poble del Parlament no serà mai objecte de transacció".

Unió dels constitucionalistes

Les pretensions dels anticapitalistes han precipitat una nova imatge d’unitat al bloc constitucionalista. Ciutadans, el PSC i el PPC han anunciat que presentaran peticions de reconsideració a la Mesa del Parlament. 

El portaveu del partit taronja, Carlos Carrizosa, ha apuntat que l’escrit suposa "tornar a iniciar a través del Parlament els tràmits per a la independència" i a "repetir una història que ja se sap com s’acaba". Ha plantejat que la seva petició de reconsideració s’ha d’entendre com una "última oportunitat de rectificació" per part de la majoria independentista en aquest òrgan, però ja ha avisat que si no hi ha marxa enrere estudiaran acudir als tribunals.

Notícies relacionades

Els populars han aprofitat l’ocasió per indicar que la CUP "pot defensar lliurement les seves idees" però han matisat que aprovar una moció "és diferent" perquè "es fa un requeriment al Govern entrant en un acte jurídic il·legal". El diputat Alejandro Fernández ha fet una crida al PSC i al PSOE a liderar la unitat dels partits constitucionalistes davant la temptativa del Govern d’explorar novament la via unilateral. 

Des de Catalunya en Comú - Podem diagnostiquen "falta de perspectiva sobre com avançar". El líder dels morats, Xavier Domènech, ha mostrat incomprensió pel fet que aquest escrit "pugui tornar a posar en perill la Mesa". "No sabem si permet avançar o continuar bloquejats en situacions que ja hem viscut", ha asseverat, i ha criticat que els cupaires pretenguin "quedar-se atrapats en el passat".