El CGPJ obre diligències informatives a la jutge Alaya per les seves crítiques a jutges i fiscals

La Fiscalia General va elevar una queixa perquè es va qüestionar la seva independència i imparcialitat

"Seria com tenir al llop posat dins del galliner", va dir la jutge sobre la possibilitat que els fiscals investiguessin casos de corrupció

zentauroepp38701945 gra408  madrid  01 06 2017   la jueza mercedes alaya a su ll180521095237

zentauroepp38701945 gra408 madrid 01 06 2017 la jueza mercedes alaya a su ll180521095237 / Fernando Alvarado

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha obert diligències informatives per analitzar les crítiques realitzades per la magistrada de l’Audiència de Sevilla Mercedes Alaya contra jutges i fiscals en mitjans de comunicació i conferències. El ple del Consell Fiscal entenia que les seves paraules “posen en dubte, amb el menyspreu que porten implícit,l’objectivitat i imparcialitat del Ministeri Fiscal i els seus integrants”, per la qual cosa va sol·licitar al màxim òrgan judicial l’obertura d’un expedient disciplinari.

Ara haurà de ser el promotor designat pel CGPJ qui analitzi les declaracions de la magistrada per comprovar la veracitat dels fets denunciats i si són constitutives o no d’una falta, i determini el possible càstig en funció de la seva gravetat, segons han confirmat fonts del poder judicial. En el cas que no en dicti l’arxiu i decideixi proposar una sanció, aquesta podria anar des de la simple advertència fins a la separació, passant pel trasllat o les multes econòmiques, segons recull la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) en el seu apartat de responsabilitat disciplinària.

No és la primera vegada que Alaya, la jutge que va instruir les macrocauses de corrupció a Andalusia, com el cas dels ERO fraudulents pagats per la Junta d’Andalusia, retreu l’actitud dels seus successors o dels jutges de reforç que van coincidir amb ella, que va arribar a definir el seu equip més proper –ella inclosa– com un grup d’“incansables” que havien aconseguit treure a la llum aquests escàndols. Ho va fer en privat i a finals de maig també en públic en una entrevista, la primera que va donar, concedida al diari ABC de Sevilla, en què no només va apuntar que van ser els vocals del PP i el PSOE els qui van voler apartar-la de les macrocauses que investigava per temor al que pogués treure, sinó que va carregar contra la possibilitat que els fiscals fossin els encarregats d’investigar els casos de corrupció, perquè es tracta d’un estament “absolutament polititzat”.

Toc d’atenció del TSJA

Notícies relacionades

En aquesta entrevista, la jutge sevillana defensava el model actual, en què “regeix el principi de legalitat: es persegueix qualsevol delicte que es cometi, sigui quin sigui el delinqüent o qui governi,” va afirmar. Posteriorment, en una conferència aMadrid, va abundar en aquesta teoria i va assegurar que aquesta opció, que ja es duu a terme en altres països de l’entorn europeu, seria com “tenir el llop ficat dins del galliner”.Unes declaracions que el ple del Consell Fiscal va rebutjar rotundament per qüestionar la seva independència, i que els ha portat a sol·licitar que s’investiguin per veure si mereixen un expedient disciplinari. Les paraules d’Alaya tampoc no van caure bé al Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA), la sala de govern del qual va reprovar aquest mateix dimarts la conducta de la jutge. No obstant, en aquest cas es van limitar a recordar-li que els jutges han de promoure en la societat una actitud de “respecte i confiança en el poder judicial, havent de conduir-se de manera prudent, moderada i respectuosa” amb tots els poders de l’Estat.

La jutge Alaya, en declaracions als mitjans de comunicació que habitualment fan tribunals a Sevilla i recollides per la Cadena SER o Ràdio Nacional, s’ha mostrat tranquil·la amb l’obertura de les diligències informatives, que encara no ha rebut, i s’ha ratificat en les seves opinions. Així, ha incidit en la necessitat d’una fiscalia “independent”, i ha expressat la seva creença que no ha enfrontat els seus companys jutges.