ESCRIT REMÈS AL CONSELL GENERAL DEL PODER JUDICIAL

Alaya carrega contra la seva successora al jutjat

Atribueix a la nova jutge titular falta d'imparcialitat i escàs coneixement i apunta que és amiga del conseller de Justícia andalús

La jutge Mercedes Alaya, en una imatge del novembre.

La jutge Mercedes Alaya, en una imatge del novembre. / EFE / RAÚL CARO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Xoc de titans al jutjat que instrueix la causa dels ERO fraudulents. La jutge Mercedes Alaya, que va deixar al maig el jutjat a l'obtenir una plaça a l'Audiència, però que pretén seguir en comissió de servei instruint la causa, carrega en un escrit molt dur dirigit al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) contra la seva successora i nova titular, María Núñez Bolaños. Considera que no ha tingut temps per conèixer en profunditat el cas i posa en entredit la seva imparcialitat per la seva "estreta amistat" amb l'actual conseller de Justícia de la Junta d'Andalusia, que és part implicada en el cas.

Alaya qüestiona el pla de repartiment del treball al jutjat proposat pel Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA), on la nova titular assumeix la competència d'algunes de les macrocauses i proposa que els jutges de repartiment, Alaya entre ells, s'encarreguin de l'activitat diària del jutjat i de la causa dels ERO respectivament, a l'estar ja bastant avançada.

Un repartiment que Alaya no comparteix. I no només qüestiona la capacitat professional de la seva companya, que no ha tingut prou temps de posar-se al dia i conèixer les dues macrocauses (cursos de formació i préstecs donats per una empresa pública de la Junta d'Andalusia), fet que redunda, diu, en la falta d'eficàcia i agilitat que demanen les instàncies judicials, sinó que de forma contundent qüestiona la independència de Nuñez Bolaños. "Es dóna la circumstància que la premsa en general, qüestió que exposo com a mer lector sense la més mínima certesa, però que a la vegada m'inquieta, posa de manifest que la senyora Núñez Bolaños manté una estreta amistat amb el conseller andalús de Justícia, Emilio de Llera, notori detractor del treball d'aquesta instructora", matisa la jutge en un informe que avança aquest divendres el 'Diario de Sevilla'.

AGILITAT I EFICÀCIA

Notícies relacionades

La jutge entén que el reforç del jutjat --una tasca que ella farà en comissió de servei-- per investigar les macrocauses té per objectiu l'"agilitat i eficàcia" de la instrucció, circumstàncies que, "pel seu normal desconeixement en aquest moment, no es donen en María Ángeles Núñez, davant l'experiència i els resultats que, humilment, però també de manera innegable, avalen" la seva "trajectòria", cita el diari.

Alaya expressa, a més, la seva "gran preocupació" per l'actuació de la nova jutge, derivada de "dades objectives" com que pretengui dividir la causa dels cursos de formació en els fets relacionats amb els serveis centrals d'Ocupació, i, per una altra banda, les delegacions provincials, o que intenti dividir la causa dels ERO --reclamada en diverses ocasions per la fiscalia-- abans fins i tot que es reparteixi en ferm la divisió del treball al jutjat. Una acció que Alaya entén encaminada a apartar-la a ella de la causa dels ERO en la seva part més política.