PRIMERA SESSIÓ DE CONTROL

Sánchez ofereix "millores" en el nou finançament autonòmic

Admet que no hi haurà temps per a una renovació total del sistema i demana ser "ambiciosos" i "realistes"

El president demana "lleialtat d'Estat" al PP i li retreu la seva actitud amb Catalunya

atlas-20180619-pedro-snchez-tiende-la-mano-al-pp-en-su-primera-sesin-de-control-al-gobierno-en-el-senado / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El president del Govern es compromet a millorar el finançament de les comunitats autònomes. Admet que fins al final de legislatura previst (2020) no hi haurà temps de renovar l’anquilosat sistema, com reclamen els territoris, però considera que sí que hi ha marge per a canvis que millorin la situació de "totes i cada una" de les autonomies.  

En la seva primera sessió de control al Senat, aquest dimarts, Pedro Sánchez ha demanat ser "ambiciosos però també realistes" en aquest àmbit. No ha concretat quin tipus de "millores" es proposa impulsar el Govern, però en tot cas la incògnita es podria aclarir a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que preveu celebrar aviat, tot i que encara no hi ha data fixada.

Retrets al PP

En les seves respostes davant de la Cambra Alta, Sánchez ha demanat al PP "lleialtat d’Estat" i ha retret al partit conservador la seva estratègia a Catalunya. Els ha retret haver fomentat la confrontació amb Catalunya per interès partidista i haver fomentat la ruptura social. 

"El 2006 els catalans que recolzaven partits proindependentistes eren el 15%. Avui són més del 40%. ¿No en trauran cap conclusió? ¿No en trauran cap lliçó? Crec que va comportar rèdit electoral al passat, però a costa de posar en risc la convivència entre els espanyols", ha lamentat.

Ha insistit que Catalunya és l’únic territori que no té vigent un estatut votat pels seus propis ciutadans i ha retret que el PP avivés el "greuge territorial".  "No els demanaré que donin suport al Govern, però sí que recolzin l’Estat", ha reclamat el president. 

‘Aquarius’

En la seva resposta al portaveu del grup basc, Jokin Bildarraz, sobre polítiques d’immigració, el president ha mirat enrere i ha recordat que durant les seves dues legislatures l’Executiu de Zapatero va destinar un total de 3.500 milions a la integració dels immigrants que després van ser “retallats al no-res” pel PP.

Sánchez s’ha mostrat orgullós d’haver demostrat amb l’‘Aquarius’ que Espanya és un poble solidari i que reivindica el seu passat, quan els exiliats espanyols van ser acollits per diversos països llatinoamericans.

El parlamentari basc li ha demanat un pacte d’Estat per a la immigració i l’aprovació d’un protocol marc per a l’acollida dels immigrants arribats en pastera, com reclamen les oenagés des de fa anys, però Sánchez ha eludit respondre-li.     

Notícies relacionades

Encara que ha reconegut que no tenia relació amb la pregunta, Sánchez ha confirmat en la seva resposta a Bildarraz que reformarà la llei del vot pregat, el que afecta els espanyols que resideixen a l’estranger, una cosa que ja va avançar el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, en la seva primera entrevista a La Sexta. Abans de la moció de censura que ha portat Sánchez a la presidència, els grups parlamentaris del Congrés ja van assolir un principi d’acord per a aquesta modificació legislativa.

Compareixença

Sánchez compareixerà dimecres vinent, 27 de juny, al Congrés, segons ha aprovat la Junta de Portaveus, per expressar davant dels diputats la posició política que Espanya fixarà al Consell Europeu previst per al 28 i 29 del mateix mes. S’haurà d’esperar fins a la segona setmana de juliol perquè exposi el seu projecte al capdavant de l’Executiu, una cosa que ha suscitat les crítiques del PP.