Anar al contingut

PRIMERA ENTREVISTA

Sánchez vol esgotar la legislatura i acostar els polítics presos

El president del Govern anuncia que la seva "aspiració" és que les generals se celebrin a mitjans del 2020

Considera "raonable" que els dirigents independentistes estiguin a prop de les seves "famílies" quan conclogui la instrucció

Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez no havia fet cap entrevista des que es va convertir en president del Govern, després de la moció de censura a Mariano Rajoy, però en la seva primera trobada d’aquest tipus va aclarir alguns dels interrogants que planen sobre el seu mandat. El líder socialista vol “esgotar” la legislatura. És partidari d’apropar els dirigents independentistes presos a presons de Catalunya. Es reunirà amb el president, Quim Torra, a "principis de juliol". El seu primer viatge internacional serà aquest dissabte a França. Renuncia a derogar tota la reforma laboral del PP, ja que no hi ha “majoria parlamentària”. I prepara l’Executiu per derogar el copagament farmacèutic als pensionistes.  

La data de les pròximes eleccions generals ha sigut un debat constant des que Sánchez va arribar al poder. La direcció del PSOE no ho tenia clar. Alguns dels seus membres advocaven per escurçar-la i d’altres per acabar-la, cridant a les urnes al juny del 2020. Sánchez va tancar l’assumpte aquest dilluns a TVE. “Aspiro a convocar eleccions el 2020, a esgotar la legislatura. De feina, n’hi ha. La meva aspiració és esgotar la legislatura”, va dir el president.

El primer viatge internacional de Sánchez com a cap de l’Executiu no serà al Marroc, com marca la tradició, sinó a França. Aquest dissabte es trobarà amb el president del país veí, Emmanuel Macron, a qui traslladarà la necessitat, posada de manifest amb el cas del vaixell ‘Aquarius’, d’una “política migratòria comuna” a la UE.

La cita amb Torra

Després d’aquesta cita, ja a començaments de juliol, el líder socialista es veurà amb el president de la Generalitat. Sánchez vol tornar al “diàleg”, com va dir durant el debat que va acabar amb la sortida de Rajoy de la Moncloa. Aquest dilluns va anticipar que tractarà amb Torra la necessitat d’"activar mecanismes com la comissió bilateral" entre l’Estat i la Generalitat, que no es reuneix des de fa anys. En aquesta reunió, encara sense data, es tractaran a fons les més de 40 reivindicacions que l’anterior president, Carles Puigdemont, va traslladar a Rajoy l’abril del 2016, que inclouen demandes com ara més diners per a la dependència i la sanitat catalanes i respecte al model educatiu.

Però Sánchez també va fer un anunci, no directament relacionat amb la seva trobada amb Torra, de molta més envergadura a curt termini. El president considera “raonable” que els dirigents independentistes que en l’actualitat estan en presó provisional, com l’exvicepresident Oriol Junqueras, siguin traslladats a presons catalanes. Però només, va remarcar, quan acabi la instrucció de Pablo Llarena, magistrat del Tribunal Suprem, una cosa per a la qual se suposa que falta poc.

“És raonable que una vegada acabada la instrucció, Institucions Penitenciàries [òrgan dependent del Ministeri de l’Interior] prengui la decisió d’apropar els presos a presons catalanes, perquè estiguin a prop dels seus familiars i dels seus lletrats. En el moment en què es consideri substanciada la instrucció, el Govern d’Espanya podrà prendre la decisió de traslladar els presos”, va assenyalar Sánchez, que tindrà un primer contacte superficial amb Torra aquest divendres, a Tarragona, durant els Jocs Mediterranis.  

"A Espanya no hi ha hagut el nombre de dimissions que la ciutadania exigia", diu el cap de l’Executiu sobre el ‘cas Huerta’.

La situació dels presos d’ETA és una qüestió diferent, perquè ells sí que tenen “sentència ferma” i els seus casos han de ser estudiats de manera “individualitzada”. Tot i així, el president va obrir la porta a l’acostament. Després del final de la banda terrorista, va dir, és possible una “política penitenciària diferent”.

Reforma laboral i ‘llei mordassa’

REFORMA LABORAL / La derogació de la ‘llei mordassa’ i la reforma laboral han format part del discurs de Sánchez des que van ser aprovades pel PP, però el president va distingir entre les dues iniciatives. Per a la primera, hi ha “majoria parlamentària”. Per a la segona, no. Cosa que no vol dir que no es puguin tombar aspectes “molt lesius” com la ultraactivitat o els subcontractes.

Mentrestant, l’Executiu estudia com deixar sense efecte algunes de les mesures socials més controvertides de Rajoy. Entre les quals, el copagament farmacèutic per als pensionistes, com va avançar EL PERIÓDICO, ocupa un lloc prioritari. “El Govern està mirant els comptes públics i veurem si hi ha prou recursos per tirar-lo endavant”, va explicar el president.

Sánchez, finalment, es va referir a Màxim Huerta, el seu breu ministre de Cultura, que es va veure forçat a dimitir quan va transcendir que entre el 2006 i el 2008 havia defraudat a Hisenda més de 200.000 euros a través d’una societat interposada. “A Espanya no hi ha hagut el nombre de dimissions que la ciutadania exigia als seus responsables polítics”, va concloure el cap de l’Executiu.  

22:32

Hasta aquí la primera entrevista en directo a Pedro Sánchez como presidente del Gobierno. Gracias por su atención.

22:31

"Me gusta el deporte y forma parte de mi vida desde muy jóven", afirma Sánchez. 

22:31

Sánchez asegura que recibir a los jugadores de la seleccion española como ganadores sería un buen "regalo de vacaciones". 

22:29

"Después de cuarenta años hay algo que queda muy claro: España no se puede permitir símbolos que sigan separando a los españoles", responde Sánchez a la decisión de exhumar los restos de Franco. 

22:28

Sánchez se pronuncia acerca del encarcelamiento de Urdangarin: "La justicia es igual para todos. No hay nadie por encima de la Ley".

22:26

Sánchez afirma que tomará medidas para reducir la brecha salarial entre hombres y mujeres con el apoyo de Podemos. "Tenemos que introducir mucha transparencia en las remuneraciones de las trabajadoras y los trabajadores", afirma el presidente. 

22:25

"Para luchar contra el terrorismo machista hay que cumplir con el pacto de Estado que firmamos en la cámara, y para ello es necesario volcar recursos económicos", asegura Sánchez. 

22:24

"El mandato de la regeneración democrática es un mandato que pienso cumplir", añade el presidente. 

22:23

Sánchez afirma que no hubiera nombrado Ministro de Cultura a Màxim Huerta si hubiera conocido de antemano su situación. 

22:21

"Ya hemos empezado a reconstruir la universalidad de nuestra Seguridad Social", afirma Sánchez. "El debate es cuándo podremos acabar con el copago farmacéutico, y les aseguro que miramos las cuentas que dejó el anterior Gobierno para intentar lograrlo cuanto antes", ha añadido. 

22:21

"Quiero garantizar a los jubilados de hoy y de mañana, que este Gobierno se va a arremangar para que las pensiones sean lo más dignas posible", ha añadido. 

22:19

"Vamos a garantizar la seguridad social y el sistema público de pensiones de nuestro Estado. Tenemos que garantizar la dignidad de las pensiones pero sobre todo abrir el debate de cómo racionalizar estos gastos y su sostenimiento", explica Sánchez. 

22:17

"Queremos darle un impulso muy grande a la igualdad laboral entre hombres y mujeres", explica Sánchez respondiendo a sus intenciones de reforma laboral. 

22:16

"Me comprometo a consensuar la posición de España en Europa", afirma Sánchez.

22:14

"Más que un efecto llamada, se trata una llamada a la solidaridad de la Comunidad Europea", ha afirmado Sánchez en respuesta a las voces críticas a la acogida de los pasajeros del 'Aquarius'.

22:13

"Si algo hay que hacer es garantizar y respetar los Derechos Humanos. Está claro que no abriremos las fronteras, pero sí hay que gestionar bien los flujos migratorios", responde Sánchez a la retirada de las concertinas. 

22:11

"Lo que ha ocurrido con el Acuarius es que la indiferencia puede generar una tragedia", explica Sánchez. "Pero es una problemática que hay que solucionar a nivel comunitario y llamamos a la solidaridad europea para solucionar el problema", ha añadido. 

22:06

"Espero que podamos abrir entre todos una nueva etapa con Cataluña", afirma Sánchez. "En el momento en el que se considere sustancial, el Gobierno podrá trasladar a los políticos presos a las cárceles cercanas a sus casas", ha añadido. 

22:03

"Pienso agotar la legislatura", afirma el presidente en su primera intervención. 

22:02

Empieza la primera entrevista de Pedro Sánchez como presidente del Gobierno.

Carregar més