REIVINDICACIÓ CIUTADANA

Cadena humana de 202 km a Euskadi pel dret a decidir

cadena

cadena

2
Es llegeix en minuts

Una marea humana ha format aquest diumenge a Euskadi una cadena humana reivindicativa del dret a decidir unint Sant Sebastià amb Vitòria. Més de 100.000 adhesions va aconseguir l’acció reivindicativa, segons dades de Gure Esku Dago (GED), la plataforma ciutadana sobiranista que l’ha organitzat. Aquest col·lectiu va anunciar dissabte que necessitaven aquest volum de persones per poder completar el recorregut de la cadena des de Sant Sebastià fins al Parlament Basc, a Vitòria, passant per Bilbao.

La cadena humana de 202 quilòmetres ha comptat amb el suport dels partits nacionalistes, de sindicats i de nombroses organitzacions socials. També compta amb una important delegació d’EH Bildu i els partits que el componen, així com de formacions i entitats de fora del País Basc, com el diputat d’ERC Gabriel Rufián.

Altres representants públics que han participat són la presidenta del Parlament Basc, Bakartxo Teuleria, els alcaldes de les tres capitals basques i els diputats generals d’Àlaba, Biscaia i Guipúscoa, tots ells del PNB, així com el president del partit, Andoni Ortuzar.

Representació catalana

Una representació catalana s’ha unit al centre de Bilbao, on s’han emportat mocadors grocs en suport als polítics catalans presos i fugits, amb la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, el representant d’Òmmnium Ignasi Termes i Mireia Bayona, de la CUP.

Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, entrevistada a durant la cadena humana. / ETV

El quilòmetre 193, a Amurrio (Àlaba), ha sigut el lloc de suport als joves condemnats per agredir dos guàrdies civils i les seves parelles a Altsasu (Navarra) i el lloc davant dels ajuntaments serà per als pensionistes, a més d’uns altres 3 quilòmetres dedicats al moviment feminista.

El portaveu de GED, Angel Oiarbide, va afirmar aquest dissabte que eren "moltes més les persones que estimen prendre la veu per decidir". “Demostrarem que som milers i milers els ciutadans que volem ser sobirans i que en tenim milers de raons, milers de motius per voler decidir", va declarar Oiarbide.

Angel Oiarbide, portaveu de , en la seva intervenció davant del Parlament Basc. / Gure Esku Dago

El document ‘Pacte ciutadà’

Notícies relacionades

La GED va difondre aquest dissabte el ‘Pacte ciutadà’, un document que recull les aportacions de les persones de diferents localitats basques i que es plasma en '2019 raons’ a favor del dret d’autodeterminació.

En les pròximes setmanes faran arribar el document als parlaments de Navarra i Euskadi "perquè prenguin en consideració la paraula de la ciutadania", perquè "dia a dia són més els ciutadans apoderats que estan fent passos per aconseguir un poble sobirà".

Temes:

País Basc