NOU GOVERN

El PSOE suggereix donar un càrrec a Errejón i a Podem no li sembla "assenyat"

Els socialistes descarten una coalició, però s'obren a compartir altres llocs en l'administració

Echenique defensa que només hi ha dues opcions: o repartiment de carteres o executiu monocolor

abertran33605251 madrid 20 04 2016  pol tica   pleno del congreso  160420103217

abertran33605251 madrid 20 04 2016 pol tica pleno del congreso 160420103217 / Agustin CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El PSOE ha deixat clar que no armarà un govern de coalició com li demana Podem després de donar suport a la moció de censura de Pedro Sánchez. No obstant, per primera vegada es mostra obert a valorar altres possibilitats intermèdies. En lloc d’oferir carteres, els socialistes no descarten proposar al diputat Íñigo Errejón que assumeixi algun càrrec en l’administració, idea que no sembla haver estat ben acollida en la direcció del partit morat.

La qüestió l’ha posat sobre el tauler polític el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos. Ha confirmat que el Govern que prepara el nou president tindrà “inspiració socialista”, un terme amb què es refereix a “militants” o “entorn” del seu partit. No obstant, ha reconegut, també toca elegir altres càrrecs institucionals i que, allà, el PSOE tindrà en compte altres forces. Quan a Antena 3 li han preguntat si sospesen oferir un lloc a Errejón, Ábalos no ho ha descartat. 

“Sí que és veritat que l’administració i també hi ha òrgans constitucionals que poden donar peu a tota la representació de l’arc parlamentari”, ha respost. Tot i que ha eludit citar el podemista, que es va enfrontar amb Pablo Iglesias per defensar un acostament al PSOE,Pablo Iglesias ha admès que es tindrà en compte la situació de minoria parlamentària en la qual es troba el seu partit.  "Tenim un govern amb un grup parlamentari de 84 diputats. Això ens obliga a compartir molt, hem d’assajar una cultura democràtica i comptar amb tothom", ha reconegut. 

Ábalos no ha arribat a confirmar si estan pensant en algun càrrec o dirigent podemista en concret, però ha parlat d’“òrgans costitucionales” i “no constitucionals” i ha anomenat el Consell de Radiotelevisió Espanyola. 

El plantejament no sembla haver conformat la direcció de Podem. El seu secretari d’Organització, Pablo Echenique, ha assegurat que Sánchez no els ha trucat per donar-los cap indicació sobre la formació de Govern o altres llocs. En tot cas, el suggeriment, no sembla despertar gaire entusiasme en la cúpula pablista. 

L’oficialisme morat només assumeix que hi ha dues alternatives. "Govern d’integració" o "govern monocolor", en paraules d’Echenique. Al seu entendre "no sembla gaire assenyat que hi hagi opcions que no siguin aquestes dues".

Notícies relacionades

A més, ha puntualitzat, els canals de comunicació han de ser els oficials. "Perquè aquesta conversa sigui productiva hauria de ser entre el president del Govern i el secretari general [Pablo Iglesias]". 

Fonts pròximes a Errejón han confirmat a aquest diari que la direcció del PSOE no s’ha posat en contacte amb ell per plantejar la seva entrada en algun càrrec institucional.