'PRESSING PSC'

L'esquerra intenta frenar la moció de censura a Badalona

En Comú-Podem i ERC critiquen l'aliança del PSC amb el PP i Cs per desallotjar Dolors Sabater

Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona. 

Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona.  / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Parar la moció de censura al’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaterque sembla unir PP, Cs i PSC en el mateix propòsit fins i tot després d’haver triomfat la moció de censura socialista contra Rajoy a Madrid, s’ha convertit en el nou cavall de batalla de l’esquerra catalana. No només des de la ciutat del Barcelonès s’han escoltat opinions contràries a aquesta aliança; representants de la direcció de diverses forces polítiques han intervingut en el debat que s’ha generat entorn de lareprovació impulsada pel líder del PP de Catalunya i exalcade de la ciutat, Xavier García Albiollíder del PP de Catalunya i exalcade de la ciutat, Xavier García Albiol.

La mateixa alcaldessa de Badalona, que va arribar al consistori amb la candidatura de Guayem Badalona en Comú, el 2015, ha demanat al PSC que reconsideri la seva decisió d’impulsar una moció de censura contra ella, ja que considera que tindrà "conseqüències molt greus a curt, mitjà i llarg termini". La reconsideració ha de ser immediata, i improbable (tret que el PP insisteixi que Xavier García Albiol entri en el govern municipal, única línia vermella traçada explícitament pels socialistes) tenint en compte que el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va reiterar ahir el seu suport. Per prosperar, la moció amb Àlex Pastor com a candidat a l’alcaldia que s’ha de votar abans del 7 de juny, ha de ser presentada avui amb les firmes dels 14 regidors de PP (10), PSC (3) i Ciutadans (1). 

En una entrevista a TV3, ha afirmat que "tenint en compte les conseqüències, el PSC té temps de replantejar-se si aquest és el pas que vol fer". Així mateix, ha assegurat que no s’imagina quin serà el projecte de ciutat a Badalona que pactin PSC, Cs i PP després d’aquesta moció de censura i ha mostrat la seva estranyesa pel "pas enrere" dels socialistes després d’haver col·laborat a expulsar el PP de l’alcaldia de Badalona després de les anteriors eleccions. Un pas que els socialistes han justificat per la ruptura per part de Sabater dels acords d’investidura, especialment la neutralitat institucional del consistori respecte del procés independentista. 

Suport de Colau

Sabater ha comptat amb el suport del’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que des del seu compte de Twitter ha demanat al partit socialista que reconsideri la seva posició, ja que no s’entendria que el PSOE hagi aconseguit descavalcar al PP del Govern espanyol i ara li doni suport per fer fora Sabater del càrrec d’alcaldessa.  També s’ha incorporat al 'pressing PSC' el seu tinent d’alcalde Gerardo Pisarello.

Colau se suma a l’opinió expressada per Xavier Domènech, el líder de Catalunya en Comú-Podem, que dissabte ja va comentar a través de les xarxes socials  que és "absolutament incomprensible" un pacte "entre el PSC i el PP de Xavier García Albiol per aconseguir l’alcaldia de Badalona. De la mateixa manera, la portaveu parlamentària de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha qualificat d’"indigne" que els socialistes es vulguin aliar amb populars i Cs.

El debat s’ha estès a altres partits. El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha recomanat als socialistes "posar greix en lloc de terra als coixinets", en al·lusió a la seva contribució a fer caure l’alcaldessa de Badalona.

Notícies relacionades

El líder del grup municipal d’ERC a Badalona, Oriol Lladó, també s’està prodigant per Twitter donant arguments contra l’acord.

Ahir, abans de conèixer-se que el PP mantenia el seu compromís amb la moció de censura, dubtava que després del que havia passat a Madrid insistissin en el seu suport al PSC.