La moció de censura serà el 31 de maig i 1 de juny

El Congrés admet la moció i dona dos dies a l'oposició per presentar candidats alternatius

La data acordada per Ana Pastor i Pedro Sánchez és la primera possible atenent el reglament

undefined36036946 madrid 25 10 2016  pol tica    rueda de prensa tras la consu170523100613

undefined36036946 madrid 25 10 2016 pol tica rueda de prensa tras la consu170523100613 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha parlat aquest dilluns amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i tots dos han convingut a celebrar el debat de moció de censura aquesta mateixa setmana, els dies 31 de maig i 1 de juny. Segons la interpretació del PSOE, que la iniciativa es debati tan ràpidament és una “oportunitat per acabar amb la situació de deteriorament de les institucions, millorar la qualitat democràtica i obrir un nou temps”. “Aquesta setmana es decidirà si Mariano Rajoy és censurat o no”, conclouen fonts socialistes. El secretari d’organització, José Luis Ábalos, ha manifestat, d’altra banda, que així es "conclou" com més aviat millor el debat.

► Moció de censura a Rajoy: última hora en directe

Moció de censura a Rajoy: última hora

La conversa entre Pastor i Sánchez ha tingut lloc just després que la Mesa del Congrés admetés a tràmit la moció encapçalada pel segon i registrada divendres passat. L’òrgan de govern de la Cambra Baixa ha donat un termini de dos dies als altres grups per si algun vol presentar una iniciativa amb candidat alternatiu a president del Govern.

El reglament marca que la votació d’una moció no pot celebrar-se abans delscinc dies següents des de la presentació, per tant, la data acordada és la primera possible, just cinc dies hàbils després del registre de la iniciativa. Els interessos socialistes sembla que han coincidit aquesta vegada amb els de Rajoy, que també volia celebrar com més aviat millor la moció i concloure el debat, si és que en surt victoriós.

Tot dependrà del PNB

Notícies relacionades

Tot i així, tot està obert i no se sap si l’envit al cap de l’Executiu tirarà endavant. Sánchez ha fet una crida a tots els diputats, incloent-hi els de partits independentistes. D’entrada, té assegurat el suport sense condicions dels 67 diputats d’Units Podem, i dels 4 de Compromís, amb la qual cosa compta amb 155 vots. Es dona també per assegurat el vot de Nova Canàries, soci electoral del PSOE que hi aporta un diputat i que, això sí, no vol que s’alterin els acords que va arribar amb el Govern per als pressupostos.

A partir d’aquí, i tenint en compte que Ciutadans s’ha desmarcat de la moció de censura, el PSOE necessita assegurar el recolzament dels independentistes catalans d’ERC i del PDECat, que sumen 17 vots i que exigeixen respecte per al seu president de la Generalitat, Quim Torra. Al final tot dependrà del PNB, els cinc vots del qual ja van ser determinants perquè Rajoy tirés endavant els comptes per al 2017.