MOCIÓ DE CENSURA

Sánchez apel·la als independentistes per fer fora Rajoy de la Moncloa

El líder del PSOE presenta la seva moció de censura i el PNB és clau per salvar o enfonsar el líder del PP

El president del Govern s'aferra al càrrec i Cs deixa clar que no pensa donar suport al candidat socialista

low8irgveeimabp3keyxc41100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Pedro Sánchez vol arribar fins al final. En un nou gir del seu relat, l’últim i potser el més important dels molts que ha protagonitzat, el secretari general del PSOE va presentar aquest divendres una moció de censura a Mariano Rajoy i va apel·lar a tots els diputats del Congrés perquè li donin suport com a nou president del Govern. Inclosos ERC i el PDECat. Enrere ha quedat el Sánchez que assegurava que no “permetria que la governabilitat d’Espanya descansi en partits independentistes”. Ara creu que la situació és de tal gravetat, arran de la sentència de l’Audiència Nacional sobre el ‘cas Gürtel’, que tot l’arc parlamentari s’ha d’unir per fer fora el cap de l’Executiu. En principi, el líder socialista necessita el suport de republicans i exconvergents. Amb Cs deixant clar que vol eleccions i que no pensa recolzar la moció, Sánchez només pot arribar als 176 diputats exigits176 diputats exigits (la majoria absoluta del Congrés) amb els independentistes i els nacionalistes bascos.

El PNB, de nou, serà fonamental per enfonsar o salvar un Mariano Rajoy que es troba davant l’abisme. El president del Govern pretén aferrar-se al càrrec al·legant que un canvi abrupte a la Moncloa aniria “contra l’estabilitat d’Espanya”.De moment, els nacionalistes bascos es deixen estimar sense comprometre’s amb ningú, donant per segur que rebran tota mena de trucades des de les seus dels socialistes i els populars. A Euskadi fan comptes amb dos clars objectius: salvar l’aconseguit en la negociació pressupostària i fer passos que no afavoreixin l’arribadad’Albert Rivera  al poder.

Els taronges, mentrestant, es neguen a avalar una moció juntament amb l’independentisme, encara que són conscients que no poden continuar subjectant la cadira a Rajoy després de la sentència de ‘Gürtel’, en la qual els magistrats conclouen que el PP va formar part d’un “autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional”.O això diuen. Insten el president a convocar comicis per a d’aquí a uns mesos, després d’acabar el tràmit de Pressupostos i deixar lligat el 155 fins que hi hagi un altre Executiu. Si no, adverteixen, intentaran buscar els tres diputats que els falten per poder presentar la seva pròpia moció de censura amb un sol objectiu: posar les urnes.

Sense marxa enrere

A primera hora del matí, sense tenir el vistiplau de l’executiva, el líder socialista va decidir registrar la moció a la Cambra Baixa. Temia que el líder del PP s’avancés, dissolgués les Corts i anunciés eleccions. Ara Rajoy ja no pot fer-ho:l’article 115.2 de la Constitució assenyala que no es podran convocar comicis “quan estigui en tràmit la moció de censura”. No hi ha marxa enrere. Dilluns, la Taula del Congrés qualificarà la iniciativa socialista. A partir d’allà, el reglament estableix que no es pugui debatre abans de cinc dies des de la seva admissió. No hi ha termini màxim fixat, i encara que al PP li convindria retardar aquest ple, fonts del partit de Rajoy assenyalen que la sentència sobre el finançament il·legal del PP valencià està a punt de caure, per la qual cosa potser no es resisteixin en excés a convocar-lo amb celeritat.

La sort de la moció plantejada per Sánchez no està gens clara. Mentre a ERC i el PDECat aposten pel seu èxit, anticipant així el seu vot a favor junt al d’Units Podem (que diu donar-lo sense condicions), Compromís i el del PNB, els dirigents socialistes estan dividits. N’hi ha d’optimistes i pessimistes. Tots, tanmateix, veuen molt difícil, gairebé impossible, comptar amb els 32 escons del partit de Rivera. La clau, coincideixen, es troba en els nacionalistes bascos. Fa només dos dies, els jeltzales van donar suport als Pressupostos de Rajoy, però aquest divendres van mostrar la seva disposició a “parlar” amb els socialistes. Els comptes públics, que inclouen inversions de 540 milions d’euros a Euskadi, ja han passat pel Congrés. El PP podria fer valer la seva majoria absoluta en el Senat per canviar-les, però la Cambra Baixa tindrà després l’última paraula. Hi hauria, a més, dues opcions més: que Sánchez vulgui aprovar els seus propis Pressupostos o bé prengui decisions sobre despesa pública via decrets

Notícies relacionades

La possibilitat que l’hipotètic executiu de Sánchez depengui de l’independentisme català provoca temor en el PSOE, però la majoria de dirigents es mostren disposats a córrer aquest risc. Creuen que no hi ha més alternativa i que la capacitat d’ERC i el PDECat de condicionar els passos del líder socialista a la Moncloa és escassa. Assenyalen que la idea de Sánchez passa per intentar aprovar lleis socials i de regeneració democràtica, a les quals els independentistes tindrien molt difícil oposar-s’hi. El líder socialista, en qualsevol cas, va deixar clar que“compliria” i “faria complir” la Constitució, sense entrar a negociar res sobre la “integritat territorial”.

“A tots els diputats”

“Vivim en una democràcia parlamentària. La presidenta del Congrés ha estat elegida amb els vots de formacions independentistes. Els Pressupostos van ser recolzats per formacions nacionalistes. Em dirigeixo a tots els diputats perquè traguem Espanya del fangar de la corrupció”,va dir Sánchez durant una breu compareixença en la qual només va acceptar dues preguntes. El seu futur govern, va explicar, serà “del PSOE” i convocarà eleccions “com més aviat millor”, però primer vol “recuperar la normalitat política i institucional, regenerar la vida democràtica i atendre les urgències socials”. No va posar cap termini a aquesta tasca.