ofensiva contra el PP

Sánchez planeja recuperar les lleis vetades per Rajoy

L'aspirant vol derogar la 'llei mordassa', ampliar la memòria històrica i apujar les pensions

Cs insisteix en el 'no' i proposa als socialistes una moció de censura sense el seu líder de candidat

undefined43482798 madrid 25 05 2018  politica reunion de la comisi n ejecutiva180526193713

undefined43482798 madrid 25 05 2018 politica reunion de la comisi n ejecutiva180526193713

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Pedro Sánchez ja té perfilat un programa de govern si triomfa la seva moció de censura, cosa que encara no és clara. El líder socialista va evitar concretar divendres passat quan se celebrarien els comicis, i es va limitar a dir que les generals tindrien lloc després de «recuperar la normalitat política i institucional, regenerar la vida democràtica i atendre les urgències socials». Però altres dirigents, com la número quatre del partit, Carmen Calvo, van ser més clars aquest dissabte, dos dies després de la condemna al PP pel ‘cas Gürtel’. Van parlar de «mesos», si bé la direcció del partit es va desmarcar després d’aquest horitzó. La prioritat de Sánchez si assoleix la Moncloa passa per tramitar al Congrés algunes de les lleis que el Govern de Mariano Rajoy ha vetat al·legant que afectaven els pressupostos.

No hi ha cap data tancada per a les generals, i tot dependrà de les iniciatives que aconsegueixi aprovar l’hipotètic executiu de Sánchez: lleis com la de l’apujada de les pensions, la derogació de la ‘llei mordassa’,la universalització del’assistència sanitària, l’ampliació de la memòria històrica i la supressió de les taxes judicials. Els socialistes creuen que els grups amb què esperen tirar endavant la moció de censura no haurien de tenir problemes per recolzar-les.

La suma probable

Ciutadans, en principi, no entra en el grup. Els taronja van titllar aquest dissabte d’«irresponsable» la iniciativa del PSOE i van advocar per substituir-la per una altra d’«instrumental»,l’únic objectiu de la qual seria convocar eleccions immediates. Els socialistes repliquen que la moció de censura, com a instrument recollit en la Constitució, és sempre «constructiva»:està dissenyada per governar després d’haver desallotjat l’anterior president del poder. Amb el recolzament d’Units Podem i les seves confluències ja garantit (71 diputats), el PSOE mira a ERC (9), el PDECat (8) i el PNB (5) per assolir la majoria absoluta del Congrés, fixada en 176 escons.

Però els socialistes insisteixen que no pensen «negociar» res amb els independentistes. Les trucades que faran a aquests partits, explica l’entorn de Sánchez, seran «protocol·làries». Tot el discurs estarà dirigit a fer fora Rajoy, un enfocament que permet a la direcció del PSOE tranquil·litzar els seus líders territorials i «posar contra les cordes»Albert Rivera, traslladant que el líder de Ciutadans es posa de nou «al costat de la corrupció del PP».

Sense contestació interna

A diferència de fa dos anys, quan va intentar sense èxit arribar a la Moncloa, Sánchez té ara tot el control del seu partit. Per molt que el PP apel·li als barons socialistes per frenar el secretari general, anomenant-lo «Judes de la política» que està disposat a assolir el poder amb «els hereus del terrorisme» i dient que farà que Espanya sigui«ostatge dels independentistes», és poc probable que els presidents autonòmics del PSOE alcin la veu en el comitè federal que el partit celebrarà dilluns. Qualsevol distanciament en aquest sentit seria interpretat per la militància com una ajuda a Rajoy.

Amb Ciutadans és diferent. “No veig Rivera donant suport a la moció”, explica un dirigent pròxim a Sánchez. Tot i així, els socialistes van assenyalar aquest dissabte que estaven disposats a accelerar la convocatòria electoral, un missatge pensat per pressionar Rivera. “Ciutadans vol que es convoquin eleccions i no hi haurà cap problema. Vol que no es faci cap pacte amb independentistes, i no n’hi haurà”, va dir a la COPE el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos.

Les seves paraules no van tenir cap efecte en el partit taronja. El seu secretari general i número dos, José Manuel Villegas, va reiterar el vot en contra de la candidatura de Sánchez. El líder socialista, va dir Villegas, ha de retirar la seva moció de censura i pactar-ne una altra amb Ciutadans amb un aspirant «instrumental» que convoqui eleccions sense més ni més. Però només en el cas que el líder del PP no dimiteixi. «Estarem disposats a reunir-nos amb el PSOE i parlar de com donem veu als espanyols si Rajoy s’enroca i s’entossudeix a allargar la seva agonia», va explicar.

L’escepticisme  del PSOE amb els taronja també funciona a la inversa. En el partit de Rivera no creuen que Sánchez faci marxa enrere. La seva proposta als socialistes va ser un altre gest de cara a la galeria.

Els temors  

La direcció del PSOE espera que les posicions de partida dels independentistes catalans, sobretot l’antiga Convergència, i els nacionalistes bascos tinguin molt de «postureig». Però no estan gens segurs. «No veiem tan clar el PNB i creiem que el PDECat intentarà treure alguna cosa a canvi», expliquen al cercle de Sánchez.

Notícies relacionades

La retòrica oficial d’aquests partits, de moment, és dura. La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal , va dir que Sánchez «és un candidat que ha insultat el president [Joaquim] Torra i ha estat còmplice del 155». El mateix Torra, a qui el líder socialista considera «un racista», va condicionar el suport a la moció de censura al fet que el secretari general del PSOE doni suport «als presos polítics i exiliats». Fonts del PDECat assenyalen, no obstant, que seran ells els que prenguin la decisió, no la facció més propera a Carles Puigdemont dels postconvergents, sense representació al Congrés, i anticipen que la moció té moltes possibilitats de tirar endavant amb els seus vots. A ERC diuen el mateix.

Des del PNB, el seu president, Andoni Ortuzar, va traslladar que tot dependria del fet que Sánchez accepti «abordar un canvi en el model territorial».Els nacionalistes bascos, que governen amb els socialistes al País Basc i que van donar suport aquesta setmana als pressupostos de Rajoy, són la peça clau, però tenen arguments per donar suport al líder del PSOE. El seu govern podria contribuir a rebaixar l’auge del nacionalisme espanyol i la crisi a Catalunya, així com a allunyar del poder Ciutadans, la seva gran bèstia negra.