CONSULTA PER L'ESCÀNDOL DEL XALET

Pablo Iglesias diu ara que també dimitirà si la participació és baixa

El líder de Podem agita la por d'escapçar el partit si les bases s'abstenen, però no fixa cap xifra

Carta de Kichi a Monedero: "No ens perdonaran que ens equivoquem de bàndol"

zentauroepp40197211 madrid 20 09 2017 politica sesi n de control al gobierno 180519185120 / JOSE LUIS ROCA

zentauroepp40197211 madrid  20 09 2017  politica  sesi n de control al gobierno 180519185120
undefined30024497 gra368  c diz  13 06 2015   el nuevo regidor de c diz  jos  180523081605

/

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pablo Iglesias redobla el duel als qui opinen que ell i Irene Montero van cometre un error comprant un xalet de 660.000 euros a la serra de Madrid. En vista del risc que el desencís amb Podem es tradueixi en una àmplia abstenció, a la qual apel·la el corrent anticapitalista. Considerant les crítiques de l’alcalde de Cadis, José María González, Kichi, que al·lega que no s’han de cometre errors "en benefici propi". En vista dels dubtes que desperta una votació que no serà escrutada per auditors independents, sinó per empleats del partit, el secretari general eleva l’envit. Aquest dimecres ha assenyalat que dimitirà, també, en el cas que no hi hagi una participació elevada. ¿Quina xifra? No ho concreta. Considera que aquest barem l’ha de posar la ciutadania. A Vistalegre 2 li van donar suport Vistalegre 2 128.743 militants.

"Una participació baixa seria un fracàs absolut, ens obligaria a dimitir. Una participació alta seria un èxit", ha advertit.  A ningú no se li escapa que amb el seu anunci, als passadissos del Congrés, pretén mobilitzar les bases i conjurar l’abstenció ara que ha començat la consulta. Va arrencar aquest dimarts i durarà fins diumenge, envoltada d’una polèmica que no cessa i en una intensa campanya a les xarxes socials per cridar a salvar Iglesias i Montero. 

Si no hi ha auditors independents. ¿Quines garanties democràtiques té el plebiscit? ¿Coneixen a la seu de Podem el nombre de votants en cada instant? El secretari general ha evitat confirmar o desmentir aquesta possibilitat i ha demanat als periodistes passar a un altre tema.

Aquest matí els dirigents morats s’han despertat amb una carta de retret de l’alcalde de Cadis al cofundador, Juan Carlos Monedero, després que aquest el critiqués obertament.  Després de llegir-lo, Iglesias ha opinat que si Kichi vol votar perquè dimiteixi, "té tot el dret a fer-ho".

Equivocar-se "en benefici propi"

La missiva de l’acalde és dura. "Jo crec que és perquè la gent està disposada a perdonar-nos que ens equivoquem amb gairebé tot, que ens passem de vermells, que ens quedem curts de vermells, que ens passem de puros, que assumim contradiccions, però difícilment ens perdonaran que ens equivoquem de bàndol, perquè, com tu i jo sabem, digui el que digui Ciutadans, hi ha moltes Espanyes i nosaltres ens devem a la gent humil", afirma. 

Defensa les dificultats i, el dolor, que comporta una alcaldia i assenyala que, en tot cas, els seus errors no són en benefici propi.  "Jo puc haver incorregut en contradiccions en la meva gestió, amb la meva mera opinió sobre la càrrega de treball militar o la condecoració de la patrona de la ciutat, però mai no ho vaig fer per a benefici propi, ho vaig fer per, si m’equivocava, equivocar-me amb el meu poble", defensa.

L’alcalde recorda les situacions en què la premsa també ha publicat fotografies de caràcter privat seves i de la seva parella, la líder de Podem a AndalusiaTeresa Rodríguez, i dels seus fills, i que, malgrat tot, continua vivint en un barri humil. "Recordo una columna molt ‘malaje’ en la qual es potinejava la vida de tota la meva família, incloent-hi els meus fills que ja tenen una edat, Juan Carlos, en què s’assabenten de tot, això té molta ‘malaje’, ¿ho vas agafant? Res no em va fer més mal que això", explica.  

En pantalons curts i tirants

"Recordo una foto d’‘Ok Diario’ en què sortíem la Teresa i jo fent un cafè en una cafeteria de l’Algarve en les nostres vacances d’estiu, i el peu de foto deia alguna cosa així com: «Kichi i Teresa, a la terrassa de la seva casa de vacances a Portugal». I jo allà en pantalons curts i tirants...És una 'obra' molt poc alcaldable, Juan Carlos, estimat", li explica.

L’alcalde admet a la carta que la decepció amb algunes actituds de Monedero venen de lluny. "A la gent de Cadis i d’Andalusia ens molesta com una ardència que imitin el nostre accent, que potinegin el nostre art amb distracció, amb ‘malaje’, Juan Carlos", li confessa. 

Notícies relacionades

És la resposta a Monedero. El cofundador del partit morat va carregar dimarts contra el gadità i el va acusar de ser també contradictori per pertànyer a la família anticapitalista i, com a edil, tolerar que Navantia, fabriqui fragates per a l’Aràbia Saudita. Monedero va assenyalar Kichi perquè l’alcalde va ser el primer càrrec de Podem que va qüestionar la decisió d’Iglesias i Montero de comprar una vivenda de luxe, de 660.000 euros, als afores de Madrid.

Va dir Kichi, la setmana passada, que el codi ètic de Podem hi és per complir-lo i que ell prefereix viure en un barri de «‘currela’». Monedero va acusar aquest dimarts els anticapitalistes d’agitar la polèmica del xalet en benefici propi, per ampliar la seva base amb els militants molestos per la compra de la vivenda.