ESCÀNDOL DEL XALET

Un informe de l'exauditor de Podem revela irregularitats a Vistalegre 2

Openkratio va denunciar problemes al cens, escassa neutralitat i falta de garanties democràtiques

Fachín assegura que la direcció li va impedir enviar interventors al recompte de les votacions sobre l'1-O

undefined37259849 madrid 12 02 2017 clausura asamblea de ciudadanos de podemos180521224112

undefined37259849 madrid 12 02 2017 clausura asamblea de ciudadanos de podemos180521224112 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La consulta a la militància de Podem sobre si han de dimitir Pablo Iglesias i Irene Montero per haver-se comprat un xalet de 660.000 euros a la serra de Madrid es farà sense auditors independents que vetllin perquè el procés compleixi totes les garanties democràtiques. Els dubtes sobre la neutralitat en una votació de tanta transcendència agafen més força amb un informe del que va ser auditor de Podem, l’associació Openkratio, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El document revela irregularitats en el procés de votació de Vistalegre 2, quan Iglesias va arrasar la candidatura d’Íñigo Errejón  i va obtenir tot el poder del partit, el febrer del 2017. Després de detallar els errors, Openkratio va plantejar exigències de millora i, com que Podem es va negar a acceptar-les, va deixar d’actuar com a autoritat de votació. L’empresa Agora Voting/nVotes, que era també auditor, només verifica ara els processos de primàries. Després de Vistalegre 2, les consultes les validen treballadors de Podem que van rebre formació [vegeu document adjunt], però que no són independents, ja que estan en nòmina del partit. Pertanyen a la secretaria d’Organització i a l’àrea d’Informàtica. 

L’informe d’Openkratio [vegeu document adjunt], denuncia problemes en les garanties democràtiques de Vistalegre 2, una cita en la qual el secretari d’Organització Pablo Echenique, va buscar un sistema de vot que afavoria Iglesias, com va avançar aquest diari. 

"Les comunicacions  "Les comunicacions no van ser neutrals, la transparència en les despeses va ser inexistent, les filtracions no són acceptables" 

El document cita l’“anul·lació, sense previ acord, de la participació dels interventors que prenien part en remot” i assenyala que aquesta irregularitat va produir que “certes candidatures”, que no especifica, “no van poder comptar amb les garanties democràtiques que el seu interventor ofereix”.

‘Fair play’ en dubte

Un altre dels punts en què posa el focus és el dels inscrits que tenen dret a participar en les votacions. “S’ha de millorar substancialment el sistema del cens, ja que és clarament insuficient”, afirma, i fa menció al fet que es tracta d’un problema que no depèn d’ells, sinó del partit.

El document també lamenta les dificultats dels militants per verificar el seu vot i les “comunicacions no neutrals”. En aquest aspecte, remarca que “no totes les candidatures estaven igualment representades als canals de comunicació oficial de Podem”. És a dir, que els comptes oficials del partit es van utilitzar per afavorir uns candidats determinats.

Openkratio critica que no hi va haver (“va ser inexistent”) la transparència en les despeses de la campanya de Vistalegre 2.

En l’apartat de problemes l’autoritat lamenta, finalment, que els resultats del conclave es filtressin a determinats mitjans de comunicació. “La mera filtració genera rèdits de poder que no es pot traçar. No és acceptable”, retreu.

Albano, a cegues

Després que Openkratio deixés de verificar els processos de votació, només la direcció de Podem sap el que passa. Però el rum-rum de les sospites genera malestar. L’exsecretari general de Podem, Albano Dante Fachín, ha explicat a EL PERIÓDICO les presumptes irregularitats que hi va haver en la consulta que va propiciar el seu relleu, quan Iglesias va convocar des de Madrid unilateralment una consulta per preguntar a les bases a Catalunya la posició del partit respecte a l’1-O.

Notícies relacionades

La votació, recorda Fachín, no va comptar amb autoritats independents i no va poder enviar els seus interventors a fiscalitzar. “Els vam dir que ens agradaria auditar el procés. Que gent de Catalunya fos present en el recompte. Però va ser impossible”. ¿Què va passar? ¿Per què no els ho van permetre? “Ho demanem a la secretaria de Participació, a la d’Organització i a la secretaria General. Però no rebem resposta”, explica.

L’exsecretari general de Catalunya considera que l’escàndol de la vivenda de luxe d’Iglesias i Montero malmet profundament la formació “no tant pel xalet en si, sinó perquè es posa en risc la confiança de tantíssima gent”.