VOTACIÓ AL CONGRÉS

El PNB confirma que donarà suport als Pressupostos de Rajoy

Els nacionalistes bascos assenyalen "amb coneixement de causa" que el final del 155 és "imminent"

La posició dels jeltzales permetrà al president del Govern exhaurir la legislatura si així ho desitja

undefined43459412 madrid  23 05 18  pleno congreso de los diputados  cristobal180523202249

undefined43459412 madrid 23 05 18 pleno congreso de los diputados cristobal180523202249

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Tot el Congrés ho donava per fet, però el PNB ha volgut allargar la incògnita fins a l’últim moment. Aquest dimecres, poques hores abans de la votació definitiva dels pressupostos generals de l’Estat, els nacionalistes bascos han confirmat que donaran suport als comptes públics de Mariano Rajoy, tot i que en els últims temps havien insistit que no ho farien mentre continués en vigor l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. Amb aquest moviment, el president del Govern s’assegura exhaurir la legislatura si ho considera així, ja que podrà prorrogar l’any que ve aquests pressupostos.

El PNB “ha adoptat aquesta decisió des de la responsabilitat, posant els interessos de la ciutadania d’Euskadi per sobre dels del partit, i amb el convenciment que és la decisió que de manera més eficaç contribuirà a la desactivació més ràpida de l’article 155 a Catalunya, que no només considerem inevitable sinó també imminent”, assenyalen els nacionalistes bascos en una nota.

Poc després, el portaveu parlamentari dels jeltzales, Aitor Esteban, ha anat un pas més enllà. Esteban ha insistit que és “imminent” l’aixecament del 155 i que ho afirma “amb coneixement de causa”, ha assenyalat al Congrés. Els seus “inputs”, ha aclarit, “són catalans”. És a dir, que l’independentisme li hauria traslladat que el nou president, Quim Torra, pensa rectificar i canviar el Govern que ha designat, on tindrien cartera dos dirigents presos i dos de fugits de la justícia. “Pot passar que d’aquí a uns dies hi hagi nous nomenaments”, ha dit el portaveu del PNB.

Els nacionalistes bascos justifiquen el seu canvi de posició en la nota: “Al llarg dels últims mesos, dirigents i portaveus d’EAJ-PNB hem manifestat la nostra negativa a negociar els PGE del 2018 si l’article 155 seguia en vigor a Catalunya, i que aquesta era una qüestió de principis. Hem mantingut aquesta posició fins avui per principi de responsabilitat: enteníem i entenem que el més responsable amb Catalunya, però també amb l’autogovern d’Euskadi, era i és actuar de contrapès a l’Estat per contribuir a l’aixecament del 155. Aquesta situació ha canviat els últims dies. La Generalitat de Catalunya avui té un president legítim, elegit per la majoria absoluta del Parlament, i la desactivació de l’article 155 està molt pròxima en el temps. En aquest nou context, el mateix principi de responsabilitat ens porta a no bloquejar els pressupostos”, continua l’escrit.

Les contradiccions

Amb aquest moviment, el PNB, però, entra en contradicció amb les seves pròpies posicions i també amb els missatges del Govern, que després de l’elecció de Torra manté l’actual 155 i sospesa aprovar-ne un de diferent adaptat a la nova situació si el nou president reobre la via unilateral. Rajoy compta en aquest tema amb el suport absolut del PSOE i també amb el de Ciutadans, encara que Albert Rivera, que també votarà a favor dels Pressupostos, critica l’Executiu central per la seva presumpta inacció a Catalunya.

Però els nacionalistes bascos diuen que disposen d’una informació diferent. "Seria molt curiós veure com el PNB vota en contra d’aquests Pressupostos i al cap de pocs dies veiem un Govern format i sense el 155", ha dit Esteban. “No em correspon a mi donar detalls, però podria donar-ne molts. I fins i tot noms”, ha continuat en referència a aquests suposats nous consellers que substituirien els dos empresonats (Jordi Turull i Josep Rull) i els dos fugits (Lluís Puig i Toni Comín). 

L’abisme

“El bloqueig dels Pressupostos podria empènyer, encara més, cap a l’abisme la situació política espanyola i catalana. Sense Pressupostos, el conflicte no estaria més a prop d’encarrilar-se, sinó que s’enverinaria i s’allunyaria de la possibilitat d’un diàleg constructiu. L’absència de Pressupostos i la crisi política que desencadenaria allargarien ‘sine die’ el 155. El més que probable avançament electoral obriria escenaris de pronòstic molt preocupant que per responsabilitat s’han d’evitar, i així ho fem”, continuen afirmant en l'escrit els nacionalistes bascos, que aquest dimecres a la tarda uniran els seus vots als del PP, Ciutadans, Fòrum Astúries, UPN, Coalició Canària i Nova Canàries.

"La nostra decisió, paradoxalment, contribuirà més a l’aixecament del 155 que un vot contrari", ha assenyalat Esteban al Congrés dels Diputats. Al seu parer, la no-aprovació dels Pressupostos acostaria l’avançament electoral, amb una campanya en què els principals partits competirien entre si en termes d’"una duresa més gran a Catalunya". Una campanya, ha continuat Esteban, que implicaria "una inestabilitat institucional" més greu en "benefici del senyor Rivera" i el "nacionalisme espanyol més rampant". Aquí hi ha un altre motiu per al canvi del PNB: no afavorir les aspiracions de Ciutadans, que lidera gairebé totes les enquestes a l’empara de la crisi territorial i té posicions antagòniques amb els nacionalistes bascos en temes com la quota. 

Notícies relacionades

Els fruits de la negociació

Però el PNB també s’ha esforçat a ressaltar els beneficis de la seva negociació amb el Govern. D’una banda, l’increment a les pensions en funció de l’Índex de Preus de Consum (IPC) durant aquest any i el pròxim. De l’altra, la “inversió rècord de 540 milions d’euros” a Euskadi, xifra que permetrà donar “un impuls definitiu a l’Alta Velocitat i a altres infraestructures estratègiques, aconseguir una tarifa elèctrica justa per a la indústria basca i fomentar nombroses iniciatives en els àmbits de l’R+D+i, la cultura i el medi ambient, entre altres”.