LA PRÒXIMA INVESTIDURA

Cs, PSC i PP deploren que la CUP investeixi l'"ultranacionalista" Torra

L'oposició aguditza les seves crítiques al futur president després de l'abstenció dels anticapitalistes

Colau lamenta que el candidat de JxCat segueixi una estratègia de trinxera en comptes d'estendre ponts

zentauroepp43289653 graf5343  barcelona  12 05 2018   la l der de ciudadanos  in180513180514

zentauroepp43289653 graf5343 barcelona 12 05 2018 la l der de ciudadanos in180513180514 / Alberto Estevez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un "ultranacionalista" serà president de la Generalitat amb la col·laboració de la CUP. És la conclusió que han tret Ciutadans, el PSC i el PPC després de conèixer que la formació anticapitalista facilitarà aquest dilluns la investidura de Quim Torraal mantenir les seves quatre abstencions. Les tres forces constitucionalistes han insistit en les seves crítiques al perfil de l’home designat per Carles Puigdemont per portar les regnes de Catalunya.

Per al portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, "l’abstenció dels antisistema i el vot de dos fugats de la justícia (consentit per Mariano Rajoy) faran president l’ultranacionalista radical que insulta els espanyols i homenatja feixistes". I ha vaticinat a Twitter que "s’acosten temps difícils".

En la mateixa línia i a la mateixa xarxa social s’ha manifestat la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados: "Quin país tan maco se’ns està quedant amb una esquerra anticapistalista i uns que es fan dir republicans fent president un ultranacionalista supremacista de dretes que odia la meitat de la societat que vol governar". Des del PSOE, la vicesecretària general, Adriana Lastra, ha confiat que el futur president aparqui "el supremacisme i la xenofòbia" i treballi per la fi de la "fractura social" a Catalunya.

Colau, decebuda

Notícies relacionades

Paradoxalment, el menys contundent ha sigut el líder del PP català, Xavier García Albiol, que s’ha limitat a deixar clar que Torra no el representa. "Més de la meitat dels catalans demà tindrem un president que no ens representa i el pitjor, que ni ho pretén", ha tuitejat. La vicesecretària d’estudis de programes del PP, Andrea Levy, ha reiterat l’advertència que el Govern espanyol "vigilarà" davant de qualsevol il·legalitat que pugui cometre el nou Executiu català.

Abans de saber-se la decisió de la CUP, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va qualificar com a "decebedor" el discurs d’investidura del candidat de JxCat i li va retreure que segueixi una estratègia de trinxera: "Torra està més orientat a consolidar el nucli més convençut de l’independentisme, en una versió més tancada, i no tant a buscar ponts, eixamplar i buscar propostes més transversals".