INVESTIDURA DESBLOQUEJADA

Puigdemont designa Quim Torra com a nou candidat a president

L'expresident fa l'anunci a través de les xarxes socials un dia abans de reunir-se amb el PDECat a Berlín

Acusa l'Estat de no 'respectar' els resultats del 21-D i aposta per 'desplegar el mandat de l'1 d'octubre'

1
Es llegeix en minuts

El pla D es diu Quim Torra. L’expresidentCarles Puigdemont ha anunciat aquest dijous a través de les xarxes socials que ha designat el diputat de Junts per Catalunya i ex vice presidentd’Òmnium Cultural  nou candidat a la investidura del president de la Generalitat, que aquesta vegada sí que es perfila com a definitiva.

Puigdemont ha iniciat la seva intervenció assenyalant que "l’Estat continua sense respectar els resultats del 21-D" ni els "drets" dels diputats del Parlament. "El mecanisme que preveu la llei per investir el president no ha estat respectat", ha insistit, i després ha afirmat una vegada més que han donat "moltes oportunitats" a l’Estat per dialogar.

El termini per formar Govern "arriba al final", ha assenyalat, i després ha parlat de la "intolerància i falta de respecte per les decisions dels ciutadans per part del Govern de l’Estat". Puigdemont ha defensat una "república d’homes i dones lliures" i "una pàtria de persones i de drets".

"El nostre grup proposa el company Quim Torra com a candidat a la presidència de la Generalitat", ha anunciat, per poder formar Govern "de manera immediata". 

L’expresident, que ha fet l’anunci el dia abans de reunir-se amb el PDECat a Berlín, al·ludeix al paper del Consell de la República i fixa com a estratègia "desplegar el mandat de l’1 d’octubre".

Sense causes judicials

L’elecció de Torra, després de mesos d’especulacions amb noms com, principalment, el d’Elsa Artadi, permetrà desencallar la investidura després de diversos mesos de bloqueig, ja que el diputat no té causes judicials pendents i té els vots garantits de JxCat i ERC, mentre que la CUP s’abstindrà. 

Notícies relacionades

Puigdemont ha renunciat finalment a ser president de nou després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi suspès tant la seva candidatura com la llei del Parlament amb què es pretenia investir-lo a distància.

Els polèmics tuits

Torra, el nou candidat a presidir el Govern, va aixecar polseguera quan va publicar una sèrie de tuits contra els "espanyols". "Vergonya és una paraula que els espanyols fa anys que han eliminat del seu vocabulari, sentir parlar Albert Rivera de moralitat és com sentir els espanyols parlar de democràcia" i "els espanyols només saben espoliar" van ser només alguns dels desagradables comentaris que va fer. Després d’aquells missatges, va estar un temps sense tornar a Twitter, però hi va tornar amb força, guardant més les formes, però sense deixar de carregar contra dirigents del Govern.