la xacra de la corrupció

El judici dels ERO continua amb la declaració de dos agents de l'UCO com a testimonis

Van ser els intervinents en atestats que van investigar la gestió de la Direcció General de Treball i Seguretat Social de la Junta

1524840515619

1524840515619

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El judici que celebra la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Sevilla contra 22 ex-alts càrrecs de la Junta, pel procediment específic pel qual es concedien els ajuts sociolaborals a treballadors i els ajuts directes, a empreses concedides per la Direcció General de Treball en els expedients de regulació d'ocupació (ERO) fraudulents, amb càrrec del programa pressupostari 31L entre els anys 2000 i 2010, continua aquest dilluns amb la declaració en qualitat de testimonis de dos agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

Aquests no són els primers agents de l'institut armat que ofereixen el seu testimoni sobre el que van recollir durant les investigacions realitzades en la causa des de l'any 2011, a petició de la llavors jutge d'instrucció número 6 de Sevilla Mercedes Alaya.

Aquesta setmana passada la Sala va tenir l'ocasió de poder escoltar les manifestacions, com a testimonis, de dos agents de l'UCO més, autors d'atestats sobre la implicació de l'exconseller de Presidència Gaspar Zarrías en elcas EROa través de l'anàlisi dels actes dels coneguts comconsejillos, òrgans al qual assisteixen els viceconsellers i el conseller de Presidència per preparar el Consell de Govern.

Igualment van participar de manera diferent en atestats sobre les societats de l'entramat empresarial format per José Maria Sayago i José Enrique Rosendo –difunt–, tots dos de la Sierra Norte de Sevilla, o els que investigaven els ajuts sociolaborals i empreses a Samec i Gres de Vilches.

Així, els agents que compareixeran com a testimonis des d'aquest dilluns van ser els intervinents en atestats que van investigar la gestió de la Direcció General de Treball i Seguretat Social de la Junta, encarregada de concedir els ajuts sociolaborals a treballadors i els ajuts a empreses en crisi.

Alts càrrecs d'IFA/IDEA

Després de les declaracions dels agents de la Guàrdia Civil serà el torn de Plácido Conde Estévez, ex-secretari general de l'Institut de Foment d'Andalusia (IFA), ens instrumental utilitzat per al pagament dels ajuts en virtut de l'acord firmat el 2001 entre l'institut i la Conselleria d'Ocupació.

José Antonio Vicente Ávila Quintana, cap del servei jurídic de l'Agència d'Innovació i Desenvolupament d'Andalusia (IDEA), anterior IFA, fins al 2009; Antonio Lara Revilla, director general de l'IFA des del 30 d'abril del 2002 fins al 28 de gener del 2003; i Antonio José Oyonarte Molina, exsecretari del Consell Rector de l'IFA.

Crida del president del tribunal

Notícies relacionades

Precisament, l'inici de la fase testifical i pericial de la vista oral i el temps que va durar el primer dels 150 testimonis, un comandant de l'UCO, que va estar dues sessions responent a les preguntes de les parts, va portar el magistrat Joan Antonio Calle Peña, president del tribunal, a fer una crida al ministeri fiscal, acusacions i defenses per no allargar "innecessàriament" el procés "en la mesura que sigui possible".

Així, els va demanar de no fer preguntes "prescindibles" als testimonis, si bé, va precisar que no pretenia "coartar" la tasca de les parts. En aquest sentit, va insistir a sol·licitar a fiscalia, acusacions i defenses fer preguntes "rellevants" de cara als interessos que cada un defensa en aquest procediment judicial.