MUNICIPALS 2019

Manuel Valls estudia una oferta de Ciutadans per concórrer com a candidat a l'alcaldia de Barcelona

L'ex primer ministre francès ha participat els últims temps en nombrosos actes en contra de la independència

zentauroepp41332806 barcelona 16 12 2017 elecciones autonomicas 21 d acto de ciu180420125955

zentauroepp41332806 barcelona 16 12 2017 elecciones autonomicas 21 d acto de ciu180420125955 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

L’ex primer ministre francès Manuel Valls estudia una oferta de Ciutadans per concórrer com a candidat a l’alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals de l’any que ve, segons va explicar ahir ell mateix a Los desayunos de TVE i després va confirmar el partit taronja.

Nascut a Barcelona fa 55 anys, Valls ha participat en els últims temps en nombrosos actes en contra de la independència. També va recolzar Ciutadans en la campanya del 21-D. Llavors va fer algun gest amb el PPC i amb el PSC, però va quedar clar que la seva aposta era Inés Arrimadas. «M’he ficat en aquest debat (sobre el procés independentista) perquè soc nascut a Barcelona, fill de català, i perquè també vull donar a Catalunya i a Espanya els meus orígens», ha assegurat l’exmandatari francès. «El nacionalisme porta la guerra» i «Alemanya haurà d’entregar Carles Puigdemont» són altres de les sentències que ha llançat últimament.

El món municipal no li és aliè a Valls; al contrari, té molta experiència. Va ser alcalde de la població d’Évry entre el 2001 i el 2012, càrrec que va deixar quan va ser designat ministre de l’Interior per François Hollande. Afiliat al Partit Socialista francès des de 1980, amb 17 anys, va deixar la formació el mes de juny passat per sumar-se a la majoria parlamentària de l’actual president, Emmanuel Macron, a l’Assemblea Nacional.

Dos pardals d'un tret

La confirmació de la precandidatura de Valls (el partit faria primàries abans d’ungir-lo) permetria a Ciutadans matar dos pardals d’un tret. En primer lloc, un alcaldable amb aquesta popularitat ajudaria els taronges a situar-se en millor posició per captar el vot tant dels autòctons com de residents europeus a Barcelona. I, en segon, la cúpula del partit s’estalviaria el malestar existent en part de les seves files amb el fet que Carina Mejías repeteixi com a candidata. L’actual portaveu municipal i exdiputada del PPC no agrada a part de la militància i hi ha qui ja havia posat altres noms sobre la taula com el de Jordi Cañas, que ha tornat a cobrar protagonisme després de ser exculpat d’un presumpte delicte de frau a Hisenda. Si es concreta el concurs d’un polític del currículum de Valls, els taronges evitarien o mitigarien possibles lluites internes.

Notícies relacionades

De moment, Albert Rivera ja ha aprofitat l’èxit mediàtic de l’exdirigent francès a favor del seu partit. «Nosaltres obrirem les portes al talent. El senyor Valls és un amic d’Espanya i d’Europa i mereix tot el nostre respecte. Un alcaldable com ell és clar que és molt millor que una alcaldable com Ada Colau», va sub-ratllar ahir en una atenció als mitjans a San Lorenzo del Escorial. El líder de Ciutadans va explicar que ha parlat amb Valls sobre la possibilitat de ser alcaldable, però va demanar «temps» per veure com es concreten les coses.

Moviments de files

Tot i que aquesta candidatura encara és una mera hipòtesi, ja ha generat cert enrenou en altres partits. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va afirmar que ja no se sent més a prop de Valls que del britànic Jeremy Corbyn, i el secretari de política econòmica dels socialistes, Manuel Escudero, va anar més enllà a l’assenyalar l’ex primer ministre com el «mestre de les retallades en pla bèstia» que «van destrossar França». El líder dels comuns, Xavier Domènech, va acusar Valls i Ciutadans de «postureig», el republicà Alfred Bosch va criticar el «paracaigudisme» i va advertir que les municipals van de millorar Barcelona i no de millorar una carrera política, mentre que Neus Munté (PDECat) va qüestionar en una entrevista a Nació Digital que algú que no ha viscut a la ciutat durant tants anys tingui coneixements per gestionar-la.