LES DISCULPES DE LA BANDA TERRORISTA

Les víctimes qüestionen les disculpes d'ETA i li critiquen la falta d'autocrítica

Savater: "La víctima fonamental d'ETA ha sigut la Democràcia i a ella no li mostra respecte el seu comunicat"

2
Es llegeix en minuts

Les víctimes d'ETA han acollit l'últim comunicat d'ETA amb desconfiança. Tant l'Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) com la Fundació Víctimes del Terrorisme (FVT) han jutjat amb duresa les paraules de la banda. 

Així, l'AVT ha considerat que la banda "justifica la seva activitat terrorista una vegada més" i que "es tracta d'un pas més en l'estratègia orquestrada per ETA des que el 2011 va declarar l'alto el foc per diluir la seva verdadera responsabilitat, justificar l'ús de la violència per a la imposició del seu projecte totalitari i manipular la història".

També afegeix que "ETA reconeix el mal causat però que en cap moment fa autocrítica, i que justifica el que va fer a les víctimes posant-les al mateix nivell que els 'torturats'". "Igualment diuen respectar que uns considerin que la seva actuació ha sigut 'inacceptable i injusta' però ells no ho reconeixen i ho justifiquen equiparant-ho a la suposada violència exercida per l'Estat".

Des de la FVT, Mari Mar Blanco, ha dubtat de la sinceritat d'ETA al demanar perdó i ha instat la banda terrorista a traduir el seu "suposat" reconeixement del mal causat col·laborant amb la justícia. "A mi no em val aquest perdó", ha afirmat la presidenta a TVE, després del comunicat de la banda terrorista que, en la seva opinió, "arriba tard, molt tard i, per descomptat, no compleix gens les expectatives" de les víctimes del terrorisme". Ha advertit que ETA manté el llenguatge que "tant dolor" causa a les seves víctimes a l'utilitzar termes com lluita armada o insistir que hi ha hagut un conflicte amb bàndols enfrontats, quan "l'únic que ha existit són víctimes i botxins".

"El meu germà no es va enfrontar absolutament a ningú", ha recalcat Mari Mar Blanco. Miguel Ángel, regidor del PP a Ermua (Biscaia), va ser assassinat el 1997 per la banda terrorista. Blanco ha qualificat a més de "vergonyós i immoral" que ETA distingeixi en el comunicat entre "els que es mereixien un tret a la nuca i una bomba al cotxe i els que van ser víctimes per casualitat perquè no s'ho mereixien".

A més, l'eurodiputada d'UPD Maite Pagazaurtundua, germana de Joseba Pagazaurtundua, assassinat en un atemptat el 2003, ha dit que creurà en l'assumpció del mal causat per ETA si en els pròxims dies "no hi ha una campanya de propaganda" i "no munten un circ" per "intentar repartir responsabilitats". En declaracions a Radio Euskadi, Pagazaurtundua ha demanat "que no s'intenti fer ni propaganda ni treure'n rèdits polítics", perquè pugui ser creïble.

Paraula de Savater

El filòsof i escriptor Fernando Savater ha afirmat que "la víctima fonamental d'ETA ha sigut la Democràcia i a ella no se li mostra respecte en el comunicat". "En un moment determinat, el comunicat ve a dir: 'què més haguéssim volgut nosaltres que hi hagués pau i llibertat a Euskadi'", ha reflexionat Savater, per incidir que "n'hi va haver" perquè això era precisament "el que havia portat la Democràcia".

Notícies relacionades

En declaracions a Onda Cero, critica el discurs que persisteix en el comunicat: "com que no hi va haver mai Democràcia, com que sempre han estat oprimits, ha passat el que ha passat", quan no és veritat.

Savater ha incidit a més que el que té d'"humanitari" el comunicat està "restringit als que no estaven relacionats directament amb l'assumpte": "Un regidor o un guàrdia civil estaven ficats en el problema i per tant no poden queixar-se", ha ironitzat.