DECISIÓ JUDICIAL

La fiscalia prorroga la investigació contra els alcaldes per l'1-O

Les indagacions se centren ara en si els ajuntaments van cedir o no locals públics per al referèndum

La Fiscalia General de l'Estat va donar la instrucció de citar els regidors per la suposada comissió de diferents delictes

abertran40183868 barcelona  18 09 2017 politica   el alcalde de mollerusa  ma170919131406

abertran40183868 barcelona 18 09 2017 politica el alcalde de mollerusa ma170919131406 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia catalana està prorrogant les investigacions obertes contra diferents alcaldes per la seva col·laboració en el referèndum unilateral de l'1-O, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts d'aquesta institució. Els alcaldes de Mollerussa, Marc Solsona -un dels noms que sonen com a possibles candidats a la presidència de la Generalitat-; del Pont de Suert, José Antonio Troguet, i d'OlianaMiguel Sala, van ser els primers regidors que van comparèixer a la fiscalia. A ells els van seguir altres representants municipals. A la Fiscalia de Barcelona s'estan tramitant cinc casos. La resta estan repartits.

Les investigacions contra els alcaldes es van iniciar, la majoria, el setembre passat i aquest març es van complir els sis mesos previstos a la llei per acabar-les i, per tant, decidir si s'arxiven o es presenta denúncia. No obstant, els fiscals han començat a demanar que es prorrogui aquest termini. La Fiscalia General de l'Estat ja ha autoritzat les sol·licituds que s'han formulat, encara que hi ha assumptes que es van incoar més tard i aquest tràmit no s'ha oficialitzat.

Les mateixes fonts jurídiques han explicat que no s'ha aclarit del tot l'actuació dels regidors investigats. Una de les qüestions que encara falten per aclarir és si els ajuntaments van cedir locals de titularitat municipal per a la celebració del referèndum. Algunes fiscalies han requerit a les policies locals que se'ls informi sobre si això es va produir. Quan es rebin aquestes dades es decidirà si es presenta denúncia.

En aquest sentit, hi ha divisió d'opinions. La decisió final correspondrà al fiscal superior de CatalunyaFrancisco Bañeres, que ja ha tingut reunions amb els caps de les fiscalies provincials per debatre l'assumpte, i al fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar.

Detinguts

Notícies relacionades

Les investigacions es deriven de la instrucció que al setembre va dictar el llavors fiscal general de l'Estat, el desaparegut José Manuel Maza, perquè se cités els alcaldes que van firmar decrets per cedir locals per a l'1-O, amb l'advertència que si no compareixien serien detinguts.

En aquesta instrucció es detallava que el Tribunal Constitucional (TC) havia suspès la convocatòria de la consulta i la llei que la regulava. Segons la fiscalia general, la "notorietat de la prohibició dels actes del referèndum il·legal" fa que "qualsevol conducta d'autoritats, funcionaris públics o de particulars" per a aquest fi sigui "indiciàriament" constitutiva de, almenys, els delictes de desobediènciaprevaricació i malversació de cabals públics. Ara el que es pretén acreditar és si realment els ajuntaments van cedir locals o si només es van firmar els decrets.