EL PROCÉS DE L'EUROORDRE

El jutge manté en presó preventiva Puigdemont mentre resol la petició d'extradició

jcarbo42676683 puigdemont180326162141 / FABIAN BIMMER

jcarbo42676683 puigdemont180326162141
zentauroepp42629831 carles puigdemont a la universitat de h lsinki  a finl ndia 180323114407

/

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Males notícies per a Carles Puigdemont. Després de diverses hores d’espera, el jutjat d’instrucció de la petita localitat de Neumünster va dictar ahir presó preventiva per a l’expresident de la Generalitat. Amb aquesta decisió, el líder de JxCat haurà d’estar a la presó fins que l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, el land on va ser detingut diumenge, decideixi si accepta la sol·licitud d’extradició a Espanya.

La mesura imposada pel jutjat de Neumünster, al nord del país, nega a Puigdemont l’opció de quedar en llibertat amb mesures cautelars i opta per mantenir-lo entre reixes. Encara que el període de retenció acabava a les 11.30 hores del matí, les autoritats judicials alemanyes van decidir prorrogar-lo fins a mitjanit per donar més marge al jutge per prendre una decisió.

A l’espera de decidir si dona validesa i compleix l’euroordre de detenció emesa pel jutge del Tribunal Constitucional Pablo Llarena, ahir el magistrat de Neumünster es va limitar a determinar si Puigdemont quedava sota custòdia policial o en llibertat amb mesures cautelars. Es va decantar per la primera opció. Però el cas va per llarg.

REBEL·LIÓ O ALTA TRAÏCIÓ / A partir d’ara el jutge del Tribunal de Schleswig-Holstein estudiarà els delictes que el jutge Llarena imputa al líder independentista per valorar si aquests es corresponen amb els del codi penal alemany. Aquest procediment pot durar entre 10 i 60 dies, i fins i tot allargar-se 30 més en casos excepcionals. Una portaveu del tribunal regional alemany va assegurar ahir que és probable que no hi hagi cap tipus de decisió sobre la possible extradició de Puigdemont a Espanya abans de les festes de Setmana Santa. En aquesta mateixa línia, el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, ja ha advertit que l’expresident es pot estar entre dos i tres mesos a Alemanya.

Després d’estudiar el cas recollit en la interlocutòria del jutge Llarena, la justícia alemanya haurà de determinar si l’entrega de Puigdemont a les autoritats espanyoles és admissible legalment i està justificada. Segons la legislació comunitària, un Estat membre de la Unió Europea només pot entregar el reu a l’Estat que ho sol·licita en dos casos. El primer és si tots dos classifiquen aquesta mateixa ofensa com un delicte en el codi penal. En el segon, es podrà procedir a l’extradició si el delicte del qual se l’acusa figura en una llista de 32 ofenses serioses. La llista inclou delictes com el terrorisme o el tràfic humà, però no pas la rebel·lió.

Notícies relacionades

A Alemanya el més semblant al delicte espanyol de rebel·lió que se li atribueix a Puigdemont és el d’«alta traïció», el qual també preveu l’ús de la «força» o de l’«amenaça de força» en l’intent de «soscavar l’existència continuada de la República Federal d’Alemanya» i pel qual es disposen penes de presó d’entre 10 anys a cadena perpètua. Si el jutge alemany arriba a la conclusió que les dues lleis retraten el mateix fet, extradiran Puigdemont. «No és descartable que, com el magistrat Llarena, aquests jutges vegin violència on no n’hi va haver mai», comenta el catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona, Jordi Nieva-Fenoll.

Encara que aquest és el principal delicte pel qual la judicatura espanyola pretén que Alemanya entregui Puigdemont, pot fallar. Alguns experts apunten la possibilitat que la justícia alemanya no equipari els delictes de rebel·lió i alta traïció. Aquí també podrien entrar en consideració altres delictes que el codi penal germànic sí que inclou, com ara la malversació de fons. Com assegura el criminalista Martin Heger al diari Der Spiegel, no fa falta que aquest delicte es provi, sinó que per donar via lliure a una possible extradició el jutge alemany només ha de comprovar que s’hagin complert els requisits formals i que el fet en qüestió sigui punible. L’expresident de la Generalitat va ser detingut aquest diumenge per la policia alemanya a la petita localitat de Schuby, al nord del país.