Puigdemont va ser detingut al ser rastrejat el mòbil d'un acompanyant

La Renault Space en què viatjava l'expresident va ser abalisada amb un xivato electrònic fa setmanes

Una vintena d'agents del CNI i de policies de la Comissaria d'Informació van integrar l'operatiu de seguiment

2
Es llegeix en minuts
L. Rendueles / J.J. Fernández

Fonts pròximes a l’operatiu de seguretat que va seguir Carles Puigdemont en el seu viatge a Finlàndia confirmen que a l’expresident de la Generalitat se’l va vigilar en el trajecte de tornada per via electrònica, però no només pel mètode d’abalisar amb un dispositiu electrònic el vehicle en què viatjava. De fet, per saber que havia entrat en territori alemany només va caldre seguir el geolocalitzador del telèfon mòbil d’un dels seus quatre acompanyants. Durant la seva gira de conferències per Finlàndia, a l’equip de Puigdemont hi havia dos mòbils actius que es podien seguir, confirmen les mateixes fonts. De forma oficiosa, des de la seguretat de l’Estat s’ha filtrat que el vehicle en què viatjava Carles Puigdemont, a més, havia sigut abalisat pels serveis d’intel·ligència. Però no només específicament per a aquest trajecte. De fet, Puigdemont va utilitzar per tornar el Renault Espace amb matrícula belga que usava durant la seva estada a Bèlgica, que ja portava un xivato electrònic des que va començar a donar-li servei a Waterloo.

NODRIT OPERATIU / Dotze agents del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) havien seguit el viatge de Puigdemont a Hèlsinki. Una vegada instal·lat en territori finès, i emesa l’Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) pel jutge Pablo Llarena, els serveis d’intel·ligència van detectar a Bèlgica que l’Espace es posava en marxa divendres al matí cap al nord, cosa que va fer sospitar que Puigdemont no agafaria l’avió per tornar.

En el seguiment del viatge de tornada va agafar el relleu la Comissaria General d’Informació de la Policia per la ruta més curta. Membres del CNI es van centrar en un trajecte alternatiu, molt més llarg, que passa pels països bàltics. L’operatiu policial, d’una desena d’agents, va estar en alerta tota la nit del divendres 23 al dissabte 24, una vegada emesa l’OEDE pel magistrat de Tribunal Suprem. Va ser la mateixa nit en què a l’equip de Puigdemont se li van captar els primers senyals que van confirmar que s’havia decidit per fer més de 2.000 quilòmetres per carretera.

Notícies relacionades

La policia espanyola va informar sobre les característiques del Renault Espace a les policies europees després d’inscriure la recerca de Puigdemont en el sistema Sirene d’informació compartida sobre buscats a Europa. Les dades del cotxe van ser controlades per les autoritats alemanyes així que va entrar al seu territori, però les va tenir també la policia danesa. Fonts de l’entorn de Puigdemont a Bèlgica qualifiquen de «pel·liculer» el detall que el cotxe en què viatjava l’expresident fos abalisat amb un dispositiu electrònic. Sostenen que, simplement, el Renault Espace estava controlat per les forces de seguretat.

Aquestes mateixes fonts asseguren que la casa de Waterloo seguirà oberta i amb un equip treballant-hi, si bé no diuen quant temps. Curiosament, relaten aquestes fonts, al començament de la fugida de Puigdemont, els seus col·laboradors van utilitzar un informe que sospesava  quatre possibles països per instal·lar-se a més de Bèlgica. Un d’ells era Alemanya.