CAUSA PER REBEL·LIÓ

L'ANC es va informar de com blindar el Parlament davant la policia

Jordi Sànchez va rebre un informe sobre com protegir la Cambra catalana amb 3.000 persones si calia

Era consultat sobre pressupostos i el cens a l'exterior pel seu "poder" sobre membres del Govern, segons la Guàrdia Civil

zentauroepp42587949 madrid  20 03 2018  politica fotos del furg n que traslada a180320105640

zentauroepp42587949 madrid 20 03 2018 politica fotos del furg n que traslada a180320105640

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i actual número dos de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, era una autoritat en qualsevol aspecte relacionat amb el procés. Els seus correus proven que se li demanava posar-se al capdavant del cens de catalans a l'estranger o es queixaven davant seu de la no-aprovació dels pressupostos, perquè això suposava rebre menys diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per a les estructures necessàries per a una Catalunya independent. Però la seva especialitat eren les mobilitzacions. Un dels 'e-mails' que va rebre va ser un projecte per blindar el Parlament davant un hipotètic atac de les forces de l'Estat per endur-se els diputats "per la força".

En el document, creat per dos membres de l'ANC, un d'ells productor del Canal 3/24, es justifica en les declaracions que tant Sànchez com l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont havien dit en diferents ocasions: "Quan arribi el moment si cal la gent acamparà davant del Parlament". Es proposa que dia i nit hi hagi 3.000 voluntaris davant de la Cambra durant el temps que es pacti entre el Govern català, el Parlament i les entitats organitzadores. Un "expert en resistència a la policia" els va assessorar, perquè, apuntaven, "no n'hi prou amb posar-se davant d'una porta per impedir el pas". S'han de formar tres cercles concèntrics, apunta el document. 

Fragment d'un document de l'informe de la Guàrdia Civil al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El cercle concèntric de primera línia ha de constar, assenyalaven, d'entre 100 i 150 persones escollides "per la seva robustesa, sang freda i disciplina per oposar resistència passiva". Al darrere, unes 3.000 o 4.000 persones, "disposades a envoltar les forces invasores que estarien ocupades a desmuntar la primera línia". En la tercera, s'hi concentra tothom qui pugui o vulgui "per impedir que poguessin tancar per dins i impedir l'entrada de subministraments i el lliure moviment de la gent". L'expert advertia que aquest és el punt més feble, perquè no podrien resistir gaire sense un flux continu de subministraments. Per contribuir al pla es proposava contactar amb empresaris, juristes, bombers, guàrdia urbana, mossos, jubilats, músics o pagesos, entre altres.

El productor del 3/24 és també qui envia a Sànchez el pressupost que suposava la il·luminació, tarimes i lloguer de cadires de l'acte que Junts pel Sí i ERC van fer al Teatre Nacional de Catalunya el 4 de juliol de l'any passat. La Guàrdia Civil ho considera en el seu informe, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, una prova de la "convivència de l'ANC amb els partits secessionistes".

Davant el 155

Notícies relacionades

Entre els assumptes tractats en els correus de Sànchez hi figura un full de ruta per a la proclamació de la independència i un pla d'actuació de cara a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, en defensa de les institucions catalanes, en què apareix la coordinació de punts vulnerables, mitjançant els Comitès de Defensa de la República (CDR), vagues i mobilitzacions permanents. També comptava amb estudis sobre el comportament dels Mossos, en què es proposa suprimir la seva dependència funcional de jutges i fiscals.

La Guàrdia Civil, a més, li atribueix "un paper fonamental per poder pressionar els membres del Govern per portar a terme les estructures necessàries per a la celebració del referèndum" per un correu en què se l'insta a posar-se al capdavant del registre de catalans a l'exterior.