ARTICLE CONJUNT

Junqueras i Rovira beneeixen el gir a l'esquerra que demana Tardà

Els dirigents d'ERC defensen acostar-se als no independentistes per superar l'"aliança conservadora"

Critiquen les "declaracions altisonants" i els "focs artificials" que no tenen efectes pràctics

zentauroepp38191843 barcelona  25 04 2017 politica  sesion de control del govern180309090039

zentauroepp38191843 barcelona 25 04 2017 politica sesion de control del govern180309090039 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Oriol Junqueras i Marta Rovira, els dos principals dirigents d'Esquerra Republicana, han avalat aquest divendres les tesis de Joan Tardà sobre el futur de l'escenari polític català. Si el diputat al Congrés citava expressament la necessitat d'acostar-se als comuns i al PSC, Junqueras i Rovira també parlen de "superar la divisió en blocs" i de lluitar contra l'"aliança conservadora".

ERC està des del 2015 estretament vinculada, en l'àmbit català, primer a Convergència i després a la formació que la va succeir, el PDECat, tot i que des del 2012 ja li donava suport parlamentari. La intenció de Junqueras, pres des de fa més de quatre mesos a Estremera, sembla que ara és capgirar aquesta situació.

En un article publicat a la web del partit, titulat 'Construïm la majoria, guanyem el país', el líder d'ERC i el seu número dos subratllen la importància de construir "majories àmplies i transversals" per aconseguir la independència. A més, reneguen de les "declaracions altisonants" i del "regat en curt". S'ha de recordar que els republicans ja van donar a la seva última campanya electoral un to molt més pragmàtic que el que va elegir Junts per Catalunya, que es va acabar emportant per dos escons de diferència -una mica més d'11.000 vots- la batalla per l'hegemonia en el camp sobiranista.

La direcció dels dards d'ERC també sembla clara quan Junqueras i Rovira critiquen "els focs artificials que després de l'espectacle no deixen en herència als nostres fills cap eina concreta", i quan adverteixen que el camí més curt per tornar a l'autonomisme és que l'independentisme "torni a ser una minoria sorollosa que s'allunyi de la centralitat". Els republicans demanene des de les eleccions un Govern "efectiu", davant l'estratègia de xoc de Carles Puigdemont i el seu cercle.

Junqueras i Rovira defensen entrar "en una nova fase" del procés, encara que el seu text veu la llum l'endemà de transcendir l'oferta de pacte que JxCat i ERC han traslladat a la CUP en què es proposa la celebració d'una "multiconsulta" com a culminació d'un "procés constituent" que ha de  culminar amb l'esbós d'una nova constitució per a Catalunya. No obstant, aquest document també queda lluny dels maximalismes de la legislatura anterior: els partits no es marquen terminis per aconseguir els seus objectius i ni tan sols esmenten la paraula "independència".

Notícies relacionades

Els principals dirigents d'Esquerra, seguint la via marcada la setmana passada per Tardà en el seu article a EL PERIÓDICO, consideren que el referèndum de l'1 d'octubre va suposar una "lliçó de civisme i dignitat en la defensa de la democràcia", però va constatar que la "formidable aliança conservadora" té "prou força per impedir" que l'1-O tingués recorregut. "Hem mesurat les nostres forces, hem constatat la nostra fortalesa, però també les nostres febleses", afegeixen abans de destacar que per aconseguir el triomf de l'independentisme és necessària "més consistència i una majoria més sòlida, àmplia i transversal".

Joan Tardà

Exdiputat d'ERC al Congrés

En aquesta estratègia de sumar, Junqueras i Rovira subratllen que davant de qualsevol nou pas és necessari "comptar fins a tres" i evitar tot el que no generi "consensos i complicitats". I avisen: "Hem d'anar més enllà del regat en curt, dels cops de volant. Posar les llums llargues per sumar".