05 juny 2020

Anar al contingut

El PSOE, Podem i el PNB inicien el diàleg per tombar la 'llei mordassa'

Els socialistes insisteixen en la derogació però s'obren a pactar amb els nacionalistes una fórmula intermèdia

Els morats volen eliminar les multes greus, les devolucions en calent i les pilotes de goma

Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

El PSOE, Podem i el PNB inicien el diàleg per tombar la 'llei mordassa'

JOSE LUIS ROCA

El PSOEUnits Podem i el PNB comencen a negociar al Congrés la reforma de la llei mordassa i, encara que el tràmit parlamentari serà llarg, confien que les ponències s'activaran abans de les vacances de Setmana Santa. La decisió de Ciutadans de no continuar ajudant el PP en les pròrrogues del termini d'esmenes va permetre aquest dimarts activar una iniciativa que feia un any que estava congelada. El ple va admetre a tràmit la proposta de derogació (PSOE) i de reforma (PNB) el març del 2017 i ara els grups s'asseuran a negociar les modificacions que volen incloure als textos que va validar l'hemicicle.

Els socialistes plantegen una derogació total de la llei de seguretat ciutadana, que el PP va aprovar en solitari el març del 2015 gràcies a la seva majoria absoluta. Tot i això, es mostren disposats a consensuar amb el PNB, que demana canvis sense tombar completament la llei, una fórmula intermèdia. 

Units Podem ha introduït 120 esmenes als textos de socialistes i nacionalistes bascos amb la voluntat de "enderrocar la llei mordassa". Plantegen eliminar les causes de les sancions més greus (com manifestar-se davant determinats llocs), eliminar les devolucions en calent d'immigrants, prohibir l'ús de pilotes de goma, que els agents avisin per megafonia en les manifestacions abans d'efectuar càrregues policials, i que els passaports siguin plurilingües a les comunitats amb dues llengües oficials. 

Els morats han anunciat que donaran suport a les manifestacions convocades per al 17 de març a favor de la derogació d'una llei que va ser recorreguda davant el Tribunal Constitucional per tota l'oposició.