PROPOSTA A VOTACIÓ

La CUP es planteja ocupar càrrecs de confiança per sufragar els seus comptes

Els anticapitalistes estudien ajustar els seus sous i augmentar la quota mensual dels seus militants

Els ingressos del partit han disminuït un 43,8% amb la pèrdua d'escons al Parlament

zentauroepp42221162 cup anna gabriel180220174557

zentauroepp42221162 cup anna gabriel180220174557 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

La debacle electoral de la CUP el 21-D ha suposat una inevitable disminució dels seus ingressos a través de les institucions, que són clau per sufragar els seus comptes. Els anticapitalistes s’hauran d’estrènyer el cinturó, ja que en aquesta nova legislatura rebran 59.770 euros mensuals menys de subvenció parlamentària (ara en seran 43.180) i veuran minvades de 20.000 a 8.000 euros mensuals les donacions dels seus diputats, que han passat de 10 a 4.

Els cupaires estudien diferents fórmules que els permetin omplir el seu fons i alhora estalviar. Una de les opcions més controvertides és la d’ocupar càrrecs de confiança que fins ara havien declinat. La CUP sempre ha criticat la poca fiscalització que es fa sobre ells i la quantitat de places a disposició dels partits, encara que ara obre la porta a acceptar aquesta possibilitat. Com a partit té dret a places costejades pel pressupost del Parlament, per les quatre diputacions i per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), uns oferiments que fins al moment els cupaires només han acceptat a la Diputació de Girona, de Lleida i de Tarragona, amb una plaça en cadascuna, i dues a l’AMB.

En un document que sotmetran a votació el 3 de març en el consell polític, els anticapitalistes plantegen que part de la seva actual estructura d’alliberats ocupi algunes o totes les places disponibles en aquestes institucions fins a les pròximes eleccions autonòmiques i municipals. 

Ajustant-se a aquesta premissa, els integrants de l’Oficina Tècnica Parlamentària ocuparien les places que ofereix el Parlament (una en aquest moment); els alliberats de la territorial del Baix Llobregat i de Barcelona, les de l’AMB (que són dues); i els encarregats de l’assessorament i la comunicació municipal de la territorial de Barcelona, les de la Diputació (que arriben fins a cinc). Actualment, aquestes persones estan contractades per la CUP i els seus sous es paguen a través de les aportacions que reben com a grup polític i de l’excedent salarial dels diputats, ja que van acordar fixar-se un sou d’uns 1.400 euros i donar la resta a l’organització.

Notícies relacionades

Per una altra part, els cupaires plantegen ajustar els sous de tots els alliberats i càrrecs electes. Llevat d’excepcions, proposen fer-se  una baixada generalitzada del 5% o bé una de progressiva, que seria del 6% en el primer estadi salarial (1.498,84 euros), 3% en el segon (1.648,88 euros) i 1% en el tercer (1.789,61 euros). Per compensar aquesta reducció, estudien revisar els dies de vacances i de lliure disposició.

Altres fonts d’ingressos clau de la CUP són les quotes dels seus militants, el 10% del sou que donen els diputats al partit, el 10% de la subvenció dels grups municipals i el 30% dels grups comarcals. En total, aquest nou escenari suposa un 38% de disminució total respecte de l’anterior. Per això, una altra de les mesures que hi ha sobre la taula és augmentar la quota de tots els militants a 7 euros mensuals (ara és de 5) o a 10, excepte per a aquells que cobren menys de 23.000 euros bruts anuals. També es proposa modificar el percentatge d’aportació dels càrrecs electes al partit.