L'ESTRATÈGIA DE L'EXDIPUTADA DE LA CUP

Gabriel desafia el Suprem i amenaça de sol·licitar asil polític a Suïssa

Llarena dictarà demà l'ordre de detenció abans de demanar-ne l'extradició al país helvètic

L'exdiputada de la CUP justifica la fugida al·legant que "no hi ha garanties que tingui un judici just"

annagabriel

annagabriel
zentauroepp42221162 cup anna gabriel180220174557

/

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Roger Pascual

Anna Gabriel continuarà a Suïssa i no anirà a declarar aquest dimecres davant el Tribunal Suprem (TS) en la causa per rebel·lió en què està citada, una decisió que xoca frontalment amb l'estratègia judicial esgrimida per la també exdiputada de la CUP, Mireia Boya. L'advocat de Gabriel i exdiputat cupaire, Benet Salellas, ha presentat un escrit al TS assenyalant que no s'hi personarà perquè creu que "no té garantit el dret d'un judici just". Una vegada es confirmi la seva absència al jutjat, el jutge instructor Pablo Llarena dictarà aquest mateix dimecres l'ordre de detenció nacional i internacional, que és el pas previ a demanar-ne l'extradició al país helvètic. 

Els anticapitalistes reivindiquen públicament la disparitat de maniobres davant el jutge instructor Pablo Llarena, al·legant que la de Boya respon a un "criteri de defensa política" mentre que la de Gabriel "obre un procés de lluita internacional a Ginebra", i asseguren que les dues decisions han sigut preses "col·lectivament". Tot i així, fonts del partit assenyalen que hi ha ressentiment per no actuar a l'uníson, quan el que demanen a l'independentisme és defensar-se conjuntament davant la justícia.

El propòsit de la CUP amb la marxa de Gabriel al país helvètic és clara: "dificultar" el procediment judicial i "provocar" la reacció d'actors internacionals. Sembla evident que un dels objectius és posar entre les cordes la comunitat europea; per aquest motiu l'elecció de Ginebra no és casual i pretén "generar un focus de pressió" a l'Estat.

Recolzat per la plana major del partit, Salellas ha mantingut en roda de premsa a Barcelona que Gabriel "no ha fugit" sinó que "ha buscat refugi degut a una persecució política", i ha destacat que l'exdiputada vetllarà des de l'exterior per "internacionalitzar el procés". Ha burxat en el que considera un "judici de país", perquè creu que la justícia busca "la venjança i la humiliació de tot el poble de Catalunya" al "no jutjar fets, sinó projectes polítics". "Si ens poguessin imputar cadena perpètua, ens la imputarien", ha reblat. Preguntat sobre com costejarà aquesta estada, Salellas ha respost que se li donarà "una solució compartida i col·lectiva".

Demanarà asil si es tramita la seva extradició

Com que l'exdirigent cupaire és a Suïssa (on tampoc regeixen les euroordres), Llarena haurà de cursar una petició d'extradició al país helvètic després d'efectuar l'ordre de detenció. Aquesta sol·licitud es pot efectuar de manera immediata, si bé el jutge podria esperar a dictar l'ordre de processament, previst per al mes de març, i llavors cursar-hi tant la petició d'extradició de l'exdiputada de la CUP com les euroordres contra l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers que es van desplaçar a Bèlgica, informa Ángeles Vázquez.

Si es tramita l'extradició, la defensa de la cupaire ja ha anunciat que sol·licitarà asil polític. Ara bé, el Govern suís ha rebutjat "a priori" acceptar aquesta eventual petició al "tractar-se de delictes polítics". En una entrevista al diari suís 'Le Temps', Gabriel ha mantingut que està processada "per la seva activitat política", i alhora ha escudat la seva negativa a presentar-se davant el jutge Llarena censurant que "la premsa del Govern ja l'ha condemnat". Ha reivindicat la seva "actitud pacífica" durant la campanya pel referèndum de l'1-O i ha retret que en els informes presentats per la Guàrdia Civil se la dibuixi com una "activista ferotge" que encoratja la "desobediència". 

Notícies relacionades

Emulant les paraules amb què l'expresident Carles Puigdemont va argumentar la seva fugida a Brussel·les, Gabriel ha opinat que serà "més útil per al moviment (independentista) lliure que no pas darrere les reixes", encara que l'exdiputada no amaga que va prendre la decisió al veure que els Jordis, Oriol Junqueras Joaquim Forn segueixen tancats en presó preventiva. 

L'oposició ha reaccionat en bloc contra la marxa de Gabriel i li ha recordat que "ningú està per sobre de la llei", a més de comparar-la amb Puigdemont per "pensar, actuar i fugir igual" i retreure-li que "no és tan valenta com presumia". Amb Gabriel, dels 28 investigats en la causa pel procés independentista ja són sis els fugits de la justícia.

El Govern central treu importància a la fugida de Gabriel

L'Executiu de Rajoy "no tem" que Suïssa pugui oferir asil polític a Anna Gabriel. El ministre de l'Interior, <strong>Juan Ignacio Zoido</strong>, ha defensat que Espanya és un Estat "modèlic" en què les incompareixences davant els tribunals comporten "conseqüències jurídiques".