¿Què és Tabàrnia?

Una plataforma advoca per la secessió del territori amb majoria constitucionalista de la resta de comarques on domina l'independentisme

mapa-de-tabarnia

mapa-de-tabarnia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquests dies de torrons i neules, ha proliferat a les xarxes socials el vocable Tabàrnia. De fet, aquest dimarts s'ha enfilat als primers llocs de la llista de tendències a Twitter. Però, al contrari del que podria semblar, no és una regió inventada per a una novel·la fantàstica com 'El Senyor dels Anells' o 'Les cròniques de Nàrnia'. ¿Què és, doncs, Tabàrnia?

És un neologisme format a partir de les paraules Tarragona i Barcelona i, segons els seus impulsors, que plantegen que sigui una nova comunitat autònoma, integraria les comarques on els partits constitucionalistes han sigut majoritàriament votats en les eleccions del 21-D.

La idea parteix de l'entitat Barcelona is not Catalonia, també anomenada Plataforma per l'Autonomia de Barcelona, que, segons explica a la seva pàgina web, reuneix "més d'un centenar d'agrupacions, associacions i empreses de tots els àmbits de Barcelona" contraris a la independència, que consideren que la secessió és "profundament negativa per als interessos de Catalunya en general i dels ciutadans de Barcelona en particular".

La primera assemblea constituent d'aquesta associació va tenir lloc el setembre del 2012, i alguns dels seus membres van optar per escindir-se i sumar-se a les files de Societat Civil Catalana, fet que va provocar que l'activitat de Barcelona is not Catalonia baixés en picat. De tota manera, ara ha ressorgit amb força amb la seva idea de Tabàrnia.

¿Quines comarques inclou?

Segons la citada plataforma, Tabàrnia estaria formada per "Barcelona, la seva àrea metropolitana i la franja de terreny que la uneix amb Tarragona". "Aquesta és la Catalunya industrial, pròspera i bilingüe contrària al separatisme que lluita sense aconseguir-ho per un tracte fiscal just amb el govern de la Generalitat.

Així, la proposta de nova comunitat autònoma integraria el Tarragonès, el Baix i l'Alt Penedès, el Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Oriental i l'Occidental, i el Maresme.

I encara que la plataforma admet que no hi ha consens entre els seus membres sobre si la nova comunitat autònoma de Barcelona hauria d'incloure Tarragona, assegura que aquesta opció "ha tingut una alta acceptació en la societat barcelonina".

Un referèndum i bandera pròpia

Notícies relacionades

Barcelona is not Catalonia també compta amb un perfil a Twitter, en què van difonent les seves propostes. Entre les que destaca la petició d'un referèndum "com va fer Anglaterra amb Escòcia", un 'Tabarnexit', per poder demostrar que la "Catalunya interior, la que vota Puigdemont, vol una cosa, i Tabàrnia en vol una altra".

Així mateix, han ideat una bandera pròpia resultant d'una barreja de les ensenyes de Tarragona i de Barcelona, i fins i tot han aclarit ja que els gentilicis per a aquesta regió serien "tabarnés o tabarnesa".