SISME SUBMARÍ A L'AJUNTAMENT DE MADRID

La pugna per succeir Carmena va facilitar la intervenció de Montoro

El regidor destituït va amagar a l'alcaldessa l'avís enviat per Hisenda

Podem permetrà a la regidora crear la seva llista a canvi de repetir el 2019

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Manuela Carmena havia amenaçat amb dimitir abans de l’estiu, cansada que les constants pugnes internes del seu grup municipal, fragmentat en múltiples faccions esquerranes, posessin en joc el projecte de canvi a l’Ajuntament de Madrid. No obstant, va ser a la tornada de les vacances quan va entendre que les deslleialtats havien arribat al límit. Que ella no havia aconseguit arrabassar l’alcaldia a Esperanza Aguirre després de dues dècades de mandat popular perquè les lluites partidistes per la seva successió destruïssin el govern municipal. I, encara que segueix sense creure en els partits, va entendre també que per gestionar el consistori més gran d’Espanya necessita un equip lleial.

Va ser al setembre quan va descobrir la jugada que va acabar aquest dilluns amb la destitució del regidor d’Hisenda, Carlos Sánchez Mato (IU). Fonts municipals han explicat a EL PERIÓDICO que el regidor va amagar a Carmena el document enviat pel ministeri dirigit per Cristóbal Montoro advertint que, si no es corregien els comptes municipals, el consistori seria intervingut immediatament. L’alcaldessa va descobrir el requeriment d’Hisenda uns dies després per altres mitjans, sense que Sánchez Mato l’hi arribés a entregar, segons confirmen fonts de la màxima solvència. Era massa tard. El Govern ja havia posat en marxa els mecanismes per collar l’ajuntament, al considerar que els seus pressupostos incompleixen la regla de despesa fixada per Hisenda.

COMPLIR LLUITANT / Carmena està convençuda que el criteri fixat per Montoro és injust, perquè no permet als ajuntaments sanejats invertir encara que tinguin superàvit, però la seva visió com a jutge es va imposar. El consistori complirà les exigències i s’estrenyerà la cotilla. En paral·lel, se suma a l’ofensiva de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per lluitar contra aquesta norma i s’arremanga per negociar amb el ministre.

Amb el malestar encara al cos, l’alcaldessa va decidir destituir el regidor dilluns passat, quan Sánchez Mato no va assistir al ple per ratificar el pla econòmic financer (PEF) que inclou l’ajust imposat per Hisenda. Només dos dies després de la destitució, ahir, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va resoldre aixecar les mesures cautelars exigides per Hisenda, que immobilitzaven 275 milions. Va ser el mateix departament de Montoro, després de negociar amb l’ajuntament i contemplar la destitució de Sánchez Mato (que preferia una guerra oberta amb el ministre), qui va retirar el recurs.

TANCAMENT DE FILES MORAT / El cop a la taula de Carmena compta amb l’aval de Podem. El pablisme i l’errejonisme, les dues famílies majoritàries, entenen que darrere la decisió del regidor rebel hi ha la seva intenció de posicionar-se a la graella de sortida per a les primàries de cara a la successió de Carmena per al 2019 o entrada la següent legislatura. Creuen que el destituït buscava un cos a cos amb Montoro per marcar perfil propi, i el fet que ocultés documentació clau els ratifica en la seva opinió. El grup municipal està dividit en famílies enfrontades (sis regidors de Podem, tres d’IU, tres de Ganemos –anticapitalistes– i tres més de Madrid 129 –vinculats a moviments socials–) que especulen des de fa temps amb qui substituirà l’alcaldessa si no repeteix.

Tant el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, com el secretari d’Anàlisi Estratègica, Íñigo Errejón, volen que Carmena torni a ser candidata, ja que la consideren la millor aposta en un ajuntament que és vaixell insígnia dels morats, i fan pinya al voltant d’ella. 

Notícies relacionades

No tenen relleu que la substitueixi, ara com ara estan convençuts que és la millor candidata i assumeixen la condició que ella imposa: podria repetir només si li permet confeccionar el gruix de la seva llista per envoltar-se d’un equip que no li posi traves i que en lloc de tancar-se en debats identitaris (com les votacions simbòliques en el ple sobre Veneçuela) se submergeixi en la gestió del consistori.

Mentrestant, l’alcaldessa vol acabar el seu llegat, convertir en zona de vianants la transitada Gran Vía, deixar de parlar  de successió i seguir fornejant magdalenes per rebre les seves visites en el palau de Cibeles.