Eleccions 21-D

Deu notícies falses que han sigut virals durant aquesta campanya

El portal Maldito Bulo recull les deu boles més difoses durant les setmanes prèvies a les eleccions del 21 de desembre

bulo

bulo

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les notícies falses o fake news són un element de candent actualitat informativa i es calcula que el 2022 la meitat de les notícies que circulin seran directament falses. L'auge de les fake news es va començar a denunciar durant la campanya electoral que va portar Donald Trump a la Casa Blanca i en la carrera per elegir el futur Parlament no han estat pas absents. Aquí presentem deu de les notícies falses que s'han fet més virals i que han sigut recollides pel portal especialitzat en desmentiments de notícies falses Maldito Bulo.

 1. Indra no comptarà els vots

Una de les notícies falses més difoses és que l'empresa Indra és l'encarregada del recompte electoral i que això posa en risc la imparcialitat dels resultats. Sense esmentar directament aquesta empresa, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va parlar de possible "tupinada", i per això des del partit han reclutat fins a 14.000 apoderats per supervisar el procés. 

El fet que l'Estat sigui el principal accionista d'Indra, amb el 20% de les accions, o que el conseller delegat estigui imputat en el 'cas Púnica' no hi ajuda.  

No obstant, Indra no és la responsable del recompte de vots, sinó que s'encarrega del recompte provisional i de la distribució dels mitjans. Posteriorment es fa un escrutini general i públic. Maldito Bulo ho explica en el vídeo següent.

2. Nens formant llaços grocs a les escoles

Per les xarxes van circular múltiples imatges de nens vestits amb samarretes grogues i fent coreografies per compondre llaços. En un principi diversos usuaris les van atribuir a llaços grocs a favor de la llibertat dels polítics presos, encara que, segons va desmentir Maldito Bulo, estaven dedicats a reivindicar més recursos contra el càncer infantil i eren a Almeria, Plasència i Las Rozas.

3. Targetes censals falses

El compte que diu que representa la secció de hackers d'Anonymous de Catalunya va denunciar l'enviament de targetes censals de persones amb "noms castellans" a domicilis que no corresponien. Aquest enviament no va ser fruit d'una voluntat de frau, sinó que Maldito Bulo va confirmar que els casos obeïen o bé a l'error del carter o a unes dades del padró no actualitzades.

4. Albert Rivera denuncia els "Països Catalans" al Congrés

El líder de Ciutadans va denunciar l'"adoctrinament" a què se sotmetia els alumnes catalans ensenyant-los que València, les Balears, part del sud de França i altres territoris formaven part de la nació catalana a través d'un llibre de text. Maldito Bulo va demostrar que el llibre que Rivera va mostrar al Congrés no era un llibre de text reglamentari a les escoles catalanes, sinó que era una enciclopèdia editada pel Club Super3 el 2002.

5. Uns 200.000 censats més en contra de l'independentisme

Una altra notícia falsa que va circular per les xarxes va ser l'empadronament de persones residents fora de Catalunya per votar a favor d'opcions no independentistes. Aquesta informació va ser alimentada per persones com l'exconseller d'ERC Josep Huguet i Maldito Bulo es va encarregar de determinar que era falsa. En l'últim cens de l'INE a Catalunya hi ha 5.553.983 persones, 43.270 més de les que hi havia registrades en les eleccions del 27 de setembre del 2015.

6. Els bombers de Vic i una pancarta de 'Llibertat presos polítics'

La Junta Electoral ha obligat durant aquesta campanya a retirar tota pancarta que pogués vulnerar el principi de neutralitat de les façanes dels edificis públics, entre les quals ha considerat que hi havia les campanyes en solidaritat amb els polítics catalans empresonats. Un usuari a Twitter va difondre imatges d'una d'aquestes pancartes, penjada el 22 de novembre per Òmnium Cultural, i que els bombers van estirar per després retirar. Aquesta última acció queda eliminada del vídeo.

 7. Inés Arrimadas i la salutació feixista

Una altra de les imatges que van circular aquestes setmanes per les xarxes és la d'una concentració de persones fent la salutació feixista. Una d'aquestes persones és assenyalada com a Inés Arrimadas, quan era més jove. Maldito Bulo va constatar que la foto era de Toledo, en una concentració d'Aliança Nacional el 2009, i l'equip d'Arrimadas va negar qualsevol similitud amb la noia de la fotografia.

8. Carme Forcadell, vinculada amb ETA

A l'actual presidenta de la Mesa del Parlament el compte de Twitter Catalonia is Spain li va atribuir unes declaracions en què deia: "Em mereix més respecte un assassí d'ETA que un delinqüent comú, ja que l'etarra mata per conviccions nobles, no per diners". La frase és d'Heribert Barrera, històric dirigent d'ERC, en una entrevista en un diari. 

9. El vídeo del tanc i "70 tones de pur amor i democràcia" per a Puigdemont i Iglesias

El vídeo de dues persones dalt d'un tanc Leopard amenaçant Carles Puigdemont i Pablo Iglesias amb "70 tones de pur amor i democràcia" es va fer viral. Com que anaven dalt d'un tanc les primeres reaccions van ser atribuir-los el rang de militars. Les imatges van ser gravades en una base militar de Saragossa i els dos protagonistes són civils, tal com van confirmar des de Defensa. 

Notícies relacionades

Les reaccions no es van fer esperar i els militars involucrats han sigut expedientats i l'expresident Puigdemont els ha interposat una denúncia per delictes d'amenaces i odi.

10. Llaços grocs als sobres de votació

Una altra falsa campanya que s'ha fet viral és la que suposadament demanava als partidaris de la independència que posessin amb la papereta del partit al qual confiaven el seu vot un llaç groc, en solidaritat amb els presos. Els mateixos usuaris van començar els desmentinents, ja que aquesta acció comportaria, segons la llei electoral, la consideració del vot com a nul.