Entrevista a TVE

Duran Lleida: "Votaré el PSC sense complexos"

Creu que el pacte dels socialistes amb Units pot fer remuntar la "trista situació" catalana

L'exlíder d'Unió denuncia la "gran irresponsabilitat" dels seus antics socis a CiU

zentauroepp38388518 barcelona   barcelones     11 05 2017   politica  debate  ai171115095602

zentauroepp38388518 barcelona barcelones 11 05 2017 politica debate ai171115095602 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Antoni Duran Lleida  va afirmar ahir que en les pròximes eleccions catalanes del 21 de desembre votarà «el PSC sense cap complex». Una sentència impossible d’imaginar fa quatre anys, quan CiU seguia disfrutant d’una mala salut de ferro i l’exlíder de l’extinta Unió criticava els socialistes per despenjar-se del procés sobiranista. Però quatre anys a l’univers del procés donen per a moltíssims moviments de plaques tectòniques.

Fa 10 anys, mentre somiava ser ministre espanyol, ja animava una sociovergència que, una dècada després, ha acabat forjant-se finalment entre els socialistes i els hereus de la seva Unió. Per aquest motiu va aplaudir ahir l’aliança electoral entre el PSC Units per Avançar en una entrevista a Los desayunos de TVE. Duran va justificar la seva postura al·legant que «més enllà de les diferències de model, aquestes no són unes eleccions ideològiques, sinó unes eleccions que han d’intentar remuntar la trista situació en què es troba Catalunya».

L’actual «militant de base» d’Units, tal com ell mateix es va definir, va considerar que el seu partit havia de reforçar «l’única opció política que no aposta pel frontisme», criticant la política de blocs existent a Catalunya i que, en la seva opinió, ataca «el catalanisme moderat». Duran, que sempre ha tingut bona sintonia amb Miquel Iceta, va agrair «la generositat» del PSC per assignar el número tres per Barcelona a Ramon Espadaler, ja que, va reconèixer, en solitari no haurien aconseguit representació. 

«És un moment excepcional, en què el PSC i Units, que representen dues tradicions polítiques que van ajudar a aixecar Europa després de la segona guerra mundial, avui poden ajudar a treure Catalunya del pou on es troba», va afirmar Duran sense perdre l’oportunitat de criticar la deriva dels seus exsocis des que el 2015 van trencar CiU després de 37 anys de tumultuosa relació.

LA FICCIÓ DE MAS

L’exlíder d’Unió va criticar el bloc independentista, que «encara s’està movent en el món de la ficció», i en especial l’expresident Artur Mas, per deixar el procés en mans dels «radicals de la CUP», que després de la resposta de l’Estat, «se n’aniran sense cap esgarrinxada». «Durant tot aquest temps ell és el president d’un partit i comparteix la responsabilitat, i aquest partit ha pres decisions que són les que justifiquen després la resposta de l’Estat», va afegir.

Notícies relacionades

També va carregar contra Carles Puigdemont i la resta dels seus consellers. En aquest sentit, va criticar la «gran irresponsabilitat» dels dirigents catalans: «Ignorància no, perquè se sabia, i si no hi ha hagut ignorància, hi ha hagut una gran irresponsabilitat». L’exeurodiputat va subratllar que «la Unió Europea està fins al capdamunt de Catalunya» i va assenyalar la «incomprensió» i la «preocupació» que li han transmès diversos col·legues europeus per tot el succeït en els últims mesos. 

Finalment, va qüestionar la falta de sinceritat de l’autocrítica del Govern: «Es reconeix que no s’estava preparat, però sempre que es reconeix algun motiu pel qual les coses no han anat bé, a continuació sempre es culpa algú».