CAUSA JUDICIAL

Un jutge investiga un col·legi català per incitar a l'odi contra la Guàrdia Civil

Els pares d'alguns alumnes han denunciat expressions dites per alguns professors en horari escolar i emparades pel director del centre

"Els que no votin poden anar a la presó", "la Guàrdia Civil és dolenta i pega a la gent" i "s'ha de votar per Catalunya", van comentar els docents

zentauroepp40389201 calella171002203426

zentauroepp40389201 calella171002203426 / Cedida per Joaquim Pujolar

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutge de la Seu d’Urgell ha obert una investigació per presumpta incitació a l'odi contra un centre educatiu pels comentaris realitzats pels professors als alumnes respecte al referèndum unilateral de l'1-0 i contra la Guàrdia Civil. El togat exposa en la decisió que aquesta actitud, segons els denunciants, va estar emparada pel director de l'escola, a la vegada que posa en relleu la condició de l'institut armat del fill d'uns dels pares que ha impulsat l'acció de la justícia.

La resolució detalla que la Constitució proclama “la igualtat com un dels valors superiors de l'ordenament jurídic” i que el Codi Penal castiga e4ls que “públicament fomentin, promoguin o incitin directament o indirectament a l'odi, hostilitat, discriminació o violència contra un grup”. En aquest cas, assenyala el jutge, el grup es determinaria per la seva pertinença a una professió, en referència a la Guàrdia Civil.

Incitació en edats primerenques

Notícies relacionades

El jutge sosté que en el supòsit denunciat podria ser que els professors i el director de l'escola “incitessin de manera directa els seus alumnes, (d'edats molt primerenques i en conseqüència modelables, principalment per qui ostenta un principi d'autoritat davant d'ells) a la comissió de fets mínimament concretats dels quals pugui predicar-se la discriminació, l'odi, hostilitat o violència” per la Guàrdia Civil. I sosté que “fins a tal punt existeixen indicis del que s'ha indicat, que segons relata en la denúncia un alumne d'aquest centre hauria patit humiliacions, insults i fins i tot agressions al ser la seva mare membre de la Guàrdia Civil, i ser aquest fet conegut per la resta d'alumnes i professors”.

El magistrat ha encarregat a la mateixa Guàrdia Civil que reuneixi informes del que va passar al col·legi. Una de les denúncies assenyala que alguns professors van manifestar en horari lectiu davant els alumnes del centre expressions com que "els qui no votin poden anar a la presó", "la Guàrdia Civil és dolenta i pega a la gent" i "s'ha de votar per Catalunya", segons publica aquest dimarts 'El Mundo'.